Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Damadın ailesi, gelinin evine geldiğinde kapı hemen açılmaz. Gelinin yakını olan genç kızlar tarafından kapı tutulur ve istenen harçlık alınana denk damadın ailesi içeriye alınmaz. Burada pazarlık yapılabilir ve eğlenceli anlar ortaya çıkabilir.
Gelinin yakınlarının kapıda beklemesi damadın kızı kolay alamayacağının göstergesidir. Bu nedenle damat gelinin erkek kardeşine ya da yoksa diğer yakınlarına gelin alma kapı parası öder.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar. Daha sonra boşalan kabı yere çarpmak suretiyle kırar.
Türkiye'de en çok uygulanan kız evinden gelin alma merasimleri adetleri arasındadır. Davul zurna çalma: Damat ve ailesi kız evinden gelin alma merasimine davul zurna ile giderler. Kız evine girilmeden önce damat ve ailesi kız evinin önünde oynarlar ardından kız evinden gelin çıkartılır.
İlgili 24 soru bulundu
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Çeyizle beraber kız evinden giden kadınlar çeyizleri asar ve gelin odasını hazırlar. Gelin hazırlanır, gelin almak üzere oğlan evinin akrabaları ve kaynana kız evine giderler. Gelin kızın babası yakın akrabaları duvak örterler, görümlük para verirler.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
Bu arada inmelik olarak kayın peder geline bir şey bağışlayacağını vadeder. Gelin arabadan inince bir eline Kur'an-ı Kerim ve bir eline de içi su dolu ibrik verilir.Suyu döke döke sağ ayağı ileeve girmesi söylenir. Odaya getirilip yüzü kıbleye doğru,altına koyun postu konularak oturtulur.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Pazar günü, gelin getirmek üzere gelin arabası süslenir. Akraba, arkadaş, komşu, ve ahbaplara ait araçlardan oluşan konvoyla, gelin evine hareket edilir. Kız evince, gelen araçlara yemeni, şifon, havlu gibi hediyelik takılır.
Basmalı kapı stoperi, ev veya ofislerdeki kapıları sabitlemek amacıyla kullanılır.
Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir.
Buğday, bolluk ve bereketin sembolüdür. Gelinin, neslin çoğalmasına sebep olduğu için buğday gibi bereketli olarak gösterilir. Gelin damat evine girerken merdivene içi su dolu bir testi konur ve gelinin bu testiyi tepmesi istenir. Gelin kuvvetlice bir tekme atarak testiyi kırar.
İlk gece gelinliğin damat tarafından çıkarılması bir adettir ancak adet olmasa bile gelinlik, gelinin tek başsına çıkarabileceği bir elbise değildir. Bu nedenle ilk gece boyundan kuyruk sokumuna kadar düğmeli ya da ipli olan bu elbisenin çıkarılması için damadın desteğine mutlaka ihtiyaç duyulacaktır.
bitmemekte, gelinin ebeveynlerine misafirliğe gittiğinde de simgesel olarak sırtına vurularak dövülmektedir. Lvova ve arkadaşları, “affetme” ve “barış” anlamlarına gelen bu simgesel vuruşların bir örneğini Hakaslardan aktarmışlardır: “Hakas düğünlerinin sonunda genç evliler, gelinin ebeveynlerine misafirliğe giderler.
İlk cinsel ilişkinin mutlaka ilk gece olması gibi bir zorunluluk yoktur. Çiftin kendilerini en hazır ve uyumlu hissettikleri bir zamanda ertelenebilir ilk ilişki.
Bu gece, iki rekat nafile namaz kılıp dua edilir.
Bugünlere kavuşmanın şükrü ve gelecek günlerin saadeti için, Allah Teâlâ'ya dua edilir. Bu arada, oturup, bir müddet sohbet etmelidir. Böylece, fazla heyecan atılmaya çalışılır. Her kız, bu ilk gecede, az-çok ürkeklik ve çekingenlik gösterir, utanır, sıkılır.
Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır. Bu tarz paylaşımların yöresel olduğunu ve yöreye göre detaylarının değiştiğini de unutmamak gerekir.
Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.
Bununda bir günahı yoktur... (Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir. Ancak, kayınvalide ve kayınpederin kendilerine bakacak yakınları bulunmazsa ya da bulunduğu halde bakacak durumda değillerse, doğal ihtiyaçlarını karşılamasında kayınvalidesi ve kayınpederine yardımcı olması da gelinin ahlaki görevidir.
Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri