Gelir Tablosunda yer alan gelir hesapları; hasılat (satış gelirleri), diğer olağan gelir ve karlar ve diğer olağandışı gelir ve karlardan oluşur. İşletmelerin ana faaliyetleri ile ilgili mal ya da hizmet satışlarından elde ettiği gelirlerin kaydedildiği hesap grubudur.
Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor. Şirketin büyüklüğüne ve ticaret hacmine göre bu listeyi alt başlıklara ayırmak mümkün.
Gelir tablosunun unsurları arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satılan malların maliyeti, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alır.
İşletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal yada hizmetler karşılığında alınan yada tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar. Brüt satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.
Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri.
İlgili 45 soru bulundu
Brüt bir şeyin bütünü anlamına gelir. Örneğin brüt hasılat, elde edilen hasılatın tümü, vergi ve diğer kesintiler düşülmeden önceki halidir. Brüt ücret ise işveren tarafından çalışana ödenen ücretin tamamı yani SGK primi, işsizlik vergisi, gelir ve damga vergileri gibi kesintiler düşülmeden önceki ücret anlamına gelir.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
Brüt satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.", - "602.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır.
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Gelir tablosu ikiye ayrılır: Hesap tipi ve rapor tipi gelir tablosu.
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
Genel olarak yapılan işlemler sıralanacak olursa Alış ve satış faturaların sisteme girişi nakitlerin banka veya kasa çıkışları, alım ve satım faturaların kesilmesi, tahsilat makbuzu hazırlanması gibi konular ön muhasebenin işidir. Gelir tablosuna temel veriler bu sıralama ile girmeye başlar.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir. Gelir tablosu dönemlik bir tablo olduğundan, gelir hesapları her dönemin sonunda kapatılır.
Gelir tablosu, genellikle 12 aylık bir dönemindeki gelir ve giderlere bakar ve şirketin o dönemdeki net kârını veya zararını raporlar. Gelir tablosunu işletmenin yükümlülüklerini ödemeye yetecek kârı olup olmadığını belirlemek için kullanırız.
Mevzu bir şirkete ortak olmak ise, konu dönüp dolaşıp bir noktada yine kâra geliyor. Gelir Tablosu size, bir şirketin kâr edip etmediğini, belirli tarih aralığında (genellikle 3-6 aylık ve yıllık dönemler olarak) elde ettiği gelir ve giderleri kalem kalem göstermek suretiyle önünüze seren temel bir finansaldır.
Bilanço, envanterde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli bir şekilde ve karşılıklı olarak değerleri itibarıyla düzenlenmiş özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.
Her bir ciro hesabında işletmenin diğer gider ve vergi ödemeleri mevcut kazancın içine dahil edilir. Yani elde edilen kazanç için herhangi bir eksi hesaplama yapılmaz.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Ticari kazanç içinde bütün kazancı birleştiren bir yaklaşım KDV Kanununda mevcut değildir. Bu nedenle faiz gelirleri KDVK'nun bugünkü düzenlemeleri karşısında söz konusu verginin kapsamı dışında bulunmaktadır.
İktisatta elde edilen hasılatı hesaplamak için, satılan mal miktarının ve malın piyasa fiyatının çarpılması gerekir. Bu formül sayesinde elde edilen hasılat miktarına ulaşılır. Siz de Mal miktarı x Malın fiyatı formülünü kullanarak elde ettiğiniz hasılatı kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Belirli bir dönem içerisinde işletmenin giderler düşülmeden elde etmiş olduğu kazanç bu şekilde adlandırılmaktadır. Ciro için zaman zaman brüt kazanç kavramı da kullanılabilmektedir. Cirodan giderlerin ve masrafların düşülmesinden sonra net kazanç ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri