[1] Umrunda olmamak, aldırış etmemek ve önemsememek.
Var, mevcut olan ve bir yerde bulunan demektir. Yok, zail, namevcut ve zayi kelimeleri var ile zıt anlamlıdır. Bu kelime bazı cümlelerde servet ve para anlamında da kullanılır.
Yüzü gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Neşelenip sıkıntıdan kurtulmak, feraha kavuşmak. “Bakıyorum yüzün gülüyor, sebebi ne ola ki?”
Birinin kızdığı bir şeyi yapmak veya sözü söylemek.
İlgili 40 soru bulundu
Bıyık altında gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin içinde bulunduğu duruma alay ederek, belli etmeden gülmek.
Kimseye haber vermeden bir yerden uzaklaşmak ve gitmek olayını anlatmak için çekip gitmek deyimi kullanılmaktadır. Çekip gitmek deyimi Türk Dil Kurumuna göre kişinin bulunduğu yerden kimseye söylemeden gitmesi ya da daha net bir ifade ile sıvışması şeklinde açıklanabilir.
Birçok Slav dilinde Avar sözcüğü büyük, dev anlamına gelmektedir ve özellikle yazın yapıtlarıda ve bilgisayar oyunlarında doğaüstü yaratıklar için kullanılmaktadır.
zor - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça zūr veya zōr زور “güç, şiddet, kuvvet, zahmet” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen zāwar- sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śūra शूर “güçlü, kuvvetli, yiğit” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Korece kız isimleri ve anlamlarını şöyle sıralamaktayız. Amon: Bu bebek kelimesini belirleyen bir hecedir. Vien: Bu isim tamamlanma anlamına gelmektedir.
Vız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Böcek uçarken veya atılan bir şey hızla geçerken çıkan ses.
"birçok kimse için felakete yol açan bir olay, bazı insanları ilgilendirmez" anlamında kullanılan bir söz.
Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de bazı kelimeler tek başına kullanıldığında bir anlam ifade etmez. Bu kelimelerin başında ''ve'', ''ile'' ve ''ama'' gibi bağlaçlar geliyor. ''Göre'', ''gibi'' ve ''üzere'' gibi cümle içinde sık sık kullanılan edatlar da bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir.
Izole etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yalıtmak. mecaz yalnız bırakmak.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
İçi cız etmek deyiminin dilimizdeki anlamı çok şiddetli bir şekilde üzülmek demektir. İçi cız etmek vicdan olarak rahatsız olmak ya da üzülmek demektir. İçi cız etmek deyimi Türkçede sıklıkla kullanılır.
İnziva, kişinin insan içine çıkmadan, topluma karışmama isteğiyle bulunduğu ortamı terk edip tek başına yaşaması anlamına gelmektedir. Bunun, kişiye bir başkası tarafından yaptırılması ise tecrittir.
Fakat iki ayrı hüküm bildiren cümlelerin arasında bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimenin ikinci anlamı ise yine de ve buna rağmendir.
vay - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça vāy وای “esef ve acı belirten ünlem” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen vāy sözcüğü ile eş kökenlidir.
Çünkü: Açıklama cümlelerinde kullanılan çünkü kelimesi, tek başına anlamı olmayan kelimelerden biridir.
Dünyayı Sel Bassa Ördeğe Vız Gelir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: birçok kimse için felakete yol açan bir olay, bazı insanları ilgilendirmez.
VAH VAH. ünl. (ses taklidi söz) Acıma, yakınma, esef bildirir; yazık: Vah vah, nesi var acaba? (Ahmet H. Tanpınar).
Fakat birçok kaynakta var olan yav isim kökünün bugüne kadar gözlerden kaçtığı, araştırmacıların kelimenin etimolojisine dair öne sürdükleri görüşlerden anlaşılmaktadır. Zira kelimenin kökenini birçok tarihî lehçede ve günümüz Türk dillerinde zaten var olan bir köke dayandırmak daha doğru olacaktır.
var - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bār “sahip olunan, mülk (ad); var (yüklem)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bar- “gitmek” fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muvafakat, vefk kökünden türetilmiştir. Vefk uygun gelmek ve yaraşır olmak manasına gelirken, muvafakat da uyumlu ve uygun demektir. Kelimenin yan anlamı ise uzlaşmaya varmak, münasip bulmak ve izin vermektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri