Dümen, deniz ve hava taşıtlarının sapma hareketini gerçekleştirmesine yarayan, dikey stabilize üzerindeki kumanda yüzeyi.
Sesli Sözlük - gemi dümeni.
Dümen: Geminin seyir durumunda iken rotasını değiştirmeye veya manevra yapmaya yarayan geminin hareketlerini kolaylaştıran, çelikten veya çelik sacdan yapılmış yapıdır.Dümen, sancak veya iskeleye döndürüldüğü zaman geminin seyir hızına bağlı bir su kuvveti ile gemiyi çevirmeye çalışır.
➢ Dümen şekline bağlıdır. Dümenler, levha dümen ve profil dümen olmak üzere iki tiptir.
1 – ADİ DÜMEN:
Eski tarihlerden bu yana kullanılan en basit dümen tipidir. Dümen yüzeyinin tamamı dümen ekseninin kıç tarafında kalır. Bu dümen tipi düşük hızlı tekneler için yeterli bir dümen tipi olmakla birlikte bu tip dümenler büyük yüzeyli olduğundan bu dümeni çevirmek için daha fazla kuvvet kullanmak gereklidir.
İlgili 39 soru bulundu
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Governör hız regülatörleri suyun akışına göre türbine ulaşan suyun miktarını düzenleyerek aktif güç / türbin hızı kontrolü oranını sağlayan parçalardır ve hidrolik sistemin ihtiyacı olan enerjiyi sağlarlar.
Kıç bodoslamaya takılan, teknenin istenen yönde gitmesini ve dönmesini saglayan levhaya dümen palası denir.
Serdümen; dümen tutan güverte tayfasıdır. Küçük teknelerde dümen doğrudan kaptan tarafından tutulurken büyük gemilerde ise dümen serdümen tarafından tutulur. Serdümen; kaptanın veya vardiya zabitinin verdiği dümen manevra komutlarını yerine getirir ve geminin belirtilen rota hattında ilerlemesini sağlar.
YMV Flaplı dümen tertibatı, dümen bıçağına monte bir flap vasıtasıyla manevra kabiliyetini ve dümen verimliliğini attırırken, gemi stabilitesine katkıda bulunarak, yakıt tasarrufu sağlar.
Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.
Çelik gemiler yerin manyetik alanının yeğinliğini ve yönünü büyük ölçüde değiştirir. Bundan dolayı belirli yönlerde pusulayı kimi kez kullanılamaz hale getiren önemli sapmalar ortaya çıkar. Geminin demir kısımlarının etkisi pusulanın yakınına uygun biçimde yerleştirilen denkleştiricilerle giderilir.
DEMİR YERİ: Limanda bir teknenin demirlediği ya da bağlandığı yer, rıhtım.
Geminin taşıdığı bayrak ülkenin ulusal bayrağından farklı bir görünümde olabilmektedir. İtalyancada "bayrak" anlamına gelen bandiera kelimesinden türeyen bandıra kelimesi ile Türkçede de karşılık bulabilmektedir.
DÜMEN: Rudder: Gemiyi istenilen yöne çevirmek için saç veya tahtadan yapılmıs olup kıç bodoslaması üzerindeki iğneciklere takılı olan levhalardır.
BABA: Halat volta etmek için ağaç veya metalden yapılmış silindirik biçimde güverte veya rıhtıma bağlanmış bir eleman. BABAFİNGO: Yelkenli bir teknede eğer direk üç kısımdan ibaret ise; en üstteki parça.
Shifting hizmeti (Gemi içinde aktarma hizmetleri)
İki geminin birbirine yanaşarak (rampa ederek) karşılıklı güverte ve ambarları arasında eşyanın bir gemiden boşaltılarak diğer gemiye yükleme hizmetlerini ifade eder.
Dümen Kovanı: Dümen milinin içinden geçtiği dikey boru. Dümen Palası: Teknenin istenilen yönde gitmesini ve dönmesini sağlayan, kıç bodoslamaya takılan levha.
Omurga: Geminin inşa sırasında kızağa konan ilk kısmıdır. Geminin diğer elemanları omurga üzerine inşa edilir. Gemi dibinde baş bodoslamadan kıç bodoslamaya kadar uzanır. Lama omurga, levha omurga, kutu omurga gibi farklı yapıda olanları vardır.
Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.
TTK madde 946 uyarınca "donatan, gemisini deniz ticaretinde kullanan gemi sahibine denir." Buna göre donatan bir ticaret gemisi sahibi olmalı ve bunu kendi adına kazanç amacıyla işletmelidir. Günlük konuşma dilinde donatana, daha ziyade armatör adı verilir.
Denize Elverişlilik Belgesinin gemide bulundurulması zorunludur. Denize Elverişlilik Belgesi düzenlenmesine yönelik olarak, kara ve deniz sörveyi yapılarak geminin tahsis edildiği hizmete uygun olup olmadığının sörveyidir.
Bu araçlardan en çok kullanılanları GPS'lerdir. GPS Temel olarak, bir vericinin uyduya gönderdiği noktasal koordinatlar vasıtasıyla, gittiği yönü gösteren bir cihazlardır. Biz denizciler, GPS'i genel olarak; Deniz Haritalarında 1 mil, haritanın kenarında ölçü olarak verilen 1 dakikaya (1') eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri