e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
e-Fatura kayıtlı kullanıcısıysanız 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yurt dışına göndereceğiniz hizmet ihracı faturalarını e-arşiv olarak düzenlemelisiniz. Fakat alıcı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı ise faturanız e-arşiv olamaz. Bu durumda e-fatura düzenlemelisiniz.
Ticaret yasalarına göre, ihracat işlemleri gerçekleştiren tüm satıcılar, cirolarına bağlı olarak e-ihracat faturası kesmek zorundadır. Bu zorunluluk, ülke içinde yapılan satış işlemlerinde e-fatura kullanımına tabi olan tüm satıcıları da ihracat işlemlerinde e-ihracat faturası düzenlemeye yükümlü kılar.
E-Fatura ve E-Arşiv Faturanın Farkları
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
İlgili 24 soru bulundu
Eğer mal ihracı söz konusu ise, e-fatura kullanıcılarının ihracat faturalarını elektronik, yani e-ihracat faturası olarak düzenlemeleri gerekir. e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olunması halinde 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren yurt dışına gönderilecek hizmet ihracı faturalarının e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekir.
İhracat e-faturası düzenlemek için özel bir entegratör ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan uygulamalar kullanılmalıdır. Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
E-Fatura yalnızca E-Fatura kullanıcılarına kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura mükellefi, alıcının ise kâğıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılabilen fatura uygulamasıdır. Yani E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesmek sonucunda bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda faturayı kesen kişi e-arşiv faturasını iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük bir süre tanınmıştır.
Yani, e-arşiv uygulamasından yalnızca e-fatura kullanıcıları yararlanabilirdi. Fakat 2021 yılının kasım ayında GİB yeni bir düzenleme yaptı ve özel entegratörler üzerinden e-arşiv kullanıcısı olabilmek için aranan e-fatura mükellefi olma şartını ortadan kaldırdı.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
e-İhracat faturası, Gümrük Çıkış Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturalarının elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Uluslararası e-ticaret yapan tüccarların alacakları ödemeler için hazırlamaları gereken bir resmi belgedir. e-İhracat faturası, dijital ortamda hazırlanıp yine dijital ortamda gönderilir.
Mikro ihracat gönderilerinde var olan uygulamaya devam edilmekte ve e-arşiv fatura ile beyan yapılmaktadır. Ayrıntıları ise; İhracat süreçlerinde artık proforma fatura kabul edilmeyecektir.
2023 yılı itibrariyle, zorunlu e-arşiv fatura düzenleme vergi mükellefi olan bir fimaya 4.400 TL üzeri fatura kesecekseniz bu e-arşiv fatura formatında olmaldır. Vergi mükellefi olmayan bir işletmeye gün içerisinde 5.000 TL üzeri fatura kesecekseniz, bunun e-arşiv fatura olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Yurt dışı firmalar ile ticaret yapan firmaların yapılan hizmetleri belgelendirmesi zorunludur. Bu nedenle fatura kesilmesi de zorunlu hale gelir. Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
E ARŞİV FATURAYI MUHASEBECİ DÜZENLERSE NE OLUR
Gelir idaresi muhasebe bürosundan kesilecek e arşiv faturalarının tesbiti sonucunda meslek mensubu hakkında işlem başlatma yetkisine sahiptir. Ayrıca fatura muhasebe bürosunda bulunan bilgisayarlardan düzenlendiğinde tüm sorumluluk muhasebeciye geçecektir.
E-Fatura yalnızca E-Fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura Mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Kısacası E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
Gib Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz bir şekilde e-fatura ve e-arşiv fatura kesmenize yardımcı olan bir uygulamadır. Gib Portal üzerinden e-fatura mükellefi olmasanız da İnternet Vergi Dairesi bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak fatura kesmeniz mümkün.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 2022 itibarıyla cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın E-Arşiv Portal uygulaması kullanılarak fatura kesilmesi zorunlu olur. hesabınız olması gerekir. Hesap için E-Arşiv Portal Elektronik Başvuru ekranından başvuru yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri