Üniversitelerin Makine Mühendisliği veya Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümlerinden birini bitirip üçüncü ve ikinci çarkçı aşamalarını geçen kişiler başçarkçı olur. Başçarkçı/çarkçıbaşı pozisyonuna gelmek için gemide üçüncü çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp gereken sınavı geçmek gerekir.
ÜÇÜNCÜ MAKİNİST (ÇARKÇI):
Hava kompresörleri ile seperatörlerin rutin bakım tutum işleri ile alıştırma işlemlerini (ana makine ve jeneratör enjektörleri, safety ve starting valfları, kompresör valf plate'leri vb.) yapar. Filika motorları, acil durum dizel jeneratörü ve yangın pompasını her an çalışır durumda tutar.
İkinci mühendis olarak 36 ay çalıştıktan sonra bakanlığın hazırladığı başçarkçı sınavına ve yabancı dil sınavına girip sınavları başarıyla geçerseniz, çarkçıbaşı ehliyeti almaya hak kazanarak başçarkçı olabilirsiniz.
Gemide bulunan tüm jeneratör, ana makina, stim devreleri, elektrik sistemi, dümen ve tüm hidrolik ve pnömatik sistemler çalışmasından sorumlu olan kişidir.
Aynı şekilde, bu unvanla 36 ay veya daha fazla deniz hizmeti sonrasında son bir sınava girip başarılı olmaları halinde "Uzakyol Başmühendisi", denizcilikteki ismi ile “çarkçıbaşı” unvanını alırlar. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü Trabzon'un Sürmene İlçesinde iki yerleşkede eğitim vermektedir.
İlgili 33 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Çarkçı 2023 yılında ortalama 65.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çarkçı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 33.968 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli ve sabıka kaydı temiz olan kişiler, vardiya zabiti eğitimine katılarak, 3000 GT ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.kaptan) olarak çalışabilir.
Çarkçı, mekanik sistemlerin parçalarını üreten ve monte eden bir meslektir. Bu meslek, çark, dişli, mil ve diğer mekanik parçaların üretiminde uzmanlaşmıştır. Ayrıca, çarkçılar, mekanik sistemlerin bakımını ve onarımını da yapabilirler.
Türk denizciliğinde gemi adamları
Başmühendis / başmakinist'e, gemi üzerinde çarkçıbaşı olarak hitap edilmektedir. Diğer makine zabitlerine ise çarkçı olarak hitap edilir.
eleman.net verilerine göre, Gemi Elemanı 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Elemanı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Gemi Yöneticiliği (Güverte Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme Zabitliği, Makine Zabitliği, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi Teknisyenliği.
Kaptan, gemiyi sevk ve idare eden en yetkili amir sıfatına sahip, gemiyi yönetme noktasında kanunun aradığı şartları taşıyan bir gemi adamı olan, aynı zamanda donatanı, gemi personeline ve üçüncü kişilere karşı hukuken temsil eden kişidir.
Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç iş sözleşmesine dayanarak en az 6 ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır. İzin süresi, 6 aydan 1 yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Gemici Ne Kadar Maaş Alır? Gemici olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gemici maaşı 2023 verilerine göre ortalama 26.600 TL civarındadır.
Akıl ve ruh sağlığı bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kan hastalıkları (AIDS), iskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar, uzun süreli bulaşıcı hastalıklar, duyu organlardan denizde çalışmaya engel olabilecek sorunlar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olan durumlar arasında yer alır.
Gemide, denizdeyken kabininin içinden direkt telefon görüşmesi yapmanızı sağlayan bir telefon sistemi bulunur.
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
Gemi kaptanı/kaptan olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitiminin ardından staj yapılmalı ve Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girilmelidir. Tüm bunlar ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Deniz Ulaştırma ve İşletme ön lisans programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) stajyerlerini ticari denizcilik güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde kaptan olarak hizmet edeceklerdir.
GEMİCİLİK EĞİTİMİ Altı hafta süren bir eğitimdir. Elinde gemi adamı cüzdanı olanlar için kurs süresi 17 gündür. Eğitimler hafta içi 09.00 ile 16.00 arasında verilmektedir.
5-Gemiadamı cüzdanını geçerlilik süresi: - İdaremizce düzenlenen “Gemiadamı Cüzdanı'nın süresi 5 yıldır. - PVC kart şeklinde dizayn edilen “Gemiadamları Belgesi”nin süresi yeterlilik belgesi ve STCW Sertifikalarının süresinin bitimine bağlıdır. Tayfa sınıfı yeterlilikler süresizdir.
Eğitime katılan herkes sertifikayı alabiliyor MEB ve Ulaştırma bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir. 60 puan ve üzeri alan herkes sertifika almaya hak kazanır. Gemi adamı cüzdanı için ekstra ücret ödenecek mi ? ortalama ücret 550 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri