Köprü üstü, geminin sevk ve idaresinin yapıldığı mahaldir. Seyir, haberleşme ekipmanlarının bulunduğu, üst yapının en üst kısmında bulunur.
Köprüüstünde kaptan (süvari bey) manevrayı kontrol eder kılavuz kaptan tugboatları (römorkör) kumanda eder. Köprüüstünde kaptan manevra için komutlar verir dümen tutmaz.
* Seyir esnasında köprü üstüne girecek kişinin kaporta (kapı) önünde durup vardiya amirinden "Köprü üstü ne giriş müsaadesi istiyorum Efendi Kaptan " diye izin istemesi, sorması adettendir.
İlgili 30 soru bulundu
denizcilik eğitimlerinde yerini alan köprü üstü kaynak yönetimi hem köprü üstünde takım yönetiminin etkin hâle getirilmesi ile hem de kaynakların etkin kullanımı ile risk yönetim yaklaĢımıdır.
Kaptan'ın temsilcisi
Seyir vardiyasından sorumlu zabit (vardiya zabiti), kaptan'ın temsilcisidir ve geminin emniyetle seyrinden her zaman esas sorumludur. Vardiya zabiti, köprü üstü görevi esnasında seyir planının uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamaktan sorumludur.
AIS, gemileri izlerken ve takip ederken uygun donanıma sahip depo istasyonlarına, diğer gemilere ve uçaklara otomatik olarak bilgi gönderir ve onlardan bilgi alır. AIS, bu verileri taşıyan VHF radyo dalgalarını ileterek çalışır.
Kırlangıç, “ kadırga” yani kürekli gemilerden “firkate” sınıfının en küçük gemilerinden olup, Osmanlı'nın “ İnce Donanma” dediği başta Tuna nehri olmak üzere nehir ve ırmaklarda kullandığı küçük savaş gemisidir.
COG (Course Over Ground): Yere gore rota. Geminin yere göre gittiği yönü gösterir.
#DenizcilikTerimleri ⚓ 🔸Lumbarağzı nedir? Gemilerde giriş-çıkış olarak atanan mahaldir. Vapurlarımızın lumbarağzı sancak ve iskele taraflarındaki girişlerdir.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
A ve B tipi olmak üzere iki tip AIS cihazı vardır. A tipi daha güçlüdür ve dah uzak mesafeye veri sinyali gönderebilir. A tipi AIS 12.5 kW güce sahipken; B tipi AIS 2 kW güce sahiptir.
DGNSS(Differential Global Navigation Stallite Service) kara istasyonlarının getirdiği yeni olanaklarla temelleri atılarak ilk etapta 4S tanımı ile projelenerek daha sonra Automatic Identification System-AIS adını aldı.
Temel olarak yakın bölgenizde, görüş hattınızın dışında da olsa tekne ve gemileri (tabii AIS vericisi olan) ekranda görmenizi sağlayan sistem AIS (Automatic Identification System-Otomatik Tanımlama Sistemi) olarak adlandırılır. Yoğun gemi trafiğinin olduğu yerlerde bu sistem sayesinde daha hızlı fark edilirsiniz.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Dümen mahallinden, gemi kumandası ve tüm çalışma koşullarında gemi tesisleri için tüm gemi donanımının yer aldığı yere kaptan köşkü denir.
Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
Kaptan, gemiyi sevk ve idare eden en yetkili amir sıfatına sahip, gemiyi yönetme noktasında kanunun aradığı şartları taşıyan bir gemi adamı olan, aynı zamanda donatanı, gemi personeline ve üçüncü kişilere karşı hukuken temsil eden kişidir.
GEMİCİ OLARAK GEMİ ADAMI CÜZDANINA SAHİP OLAN KİŞİLER 12 METREYE KADAR TİCARİ TEKNE VEYA BALIKÇI TEKNESİ KULLANMA VE AYRICA SU SPORLARI YAPTIRMAK İÇİN TİCARİ SÜRAT TEKNESİ KULLANMA HAKKINA SAHİP OLURLAR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri