Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
Denizci dönem arkadaşları birbirine 'kuri' olarak hitap eder.
Kaptana gemi üzerinde Süvari bey şeklinde hitap edilmektedir. Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
KAPTAN (SÜVARİ BEY):
Geminin sevk ve idaresinden ve bunun sonucunda oluşabilecek her türlü olaydan tam sorumlu kişidir. Gemiye, kıç gönderinde dalgalandırdığı ülke dersek, Kaptan da bu ülkenin Cumhurbaşkanı'dır.
Gemilerin güverte bölümlerinde yeni çalışmaya başlayan kişiye miço denir. Güverte bakım ve temizliği ile ilgili pek çok rol üstlenen miço sadece yük gemilerinde değil aynı zamanda yolcu gemilerinde de görev yapar.
İlgili 26 soru bulundu
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Öte yandan, “Gemiadamı” olarak anılıyorlar. Bu cinsiyetçi tanımdan oldukça rahatsızlar. Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı.
Gemi Adamı Ne Kadar Maaş Alır? Gemi Adamı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gemi Adamı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 28.800 TL civarındadır.
Kaptan, gemiyi sevk ve idare eden en yetkili amir sıfatına sahip, gemiyi yönetme noktasında kanunun aradığı şartları taşıyan bir gemi adamı olan, aynı zamanda donatanı, gemi personeline ve üçüncü kişilere karşı hukuken temsil eden kişidir.
Kamarot, belirli ücret karşılığında gemilerde yolcu ve mürettebatın hizmetine bakan kişilerine denir.
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
Geminin taşıdığı bayrak ülkenin ulusal bayrağından farklı bir görünümde olabilmektedir. İtalyancada "bayrak" anlamına gelen bandiera kelimesinden türeyen bandıra kelimesi ile Türkçede de karşılık bulabilmektedir.
* Askeri gemilerin yakınımızdan geçmesi durumunda (milliyeti ne olursa olsun) selam verilir. Selamlama bayrağın mezestresi şeklinde olur. Tipi boyu ne olursa olsun sivil gemi askeri gemiyi selamlar. Sivil gemi bayrağını mezestre eder ve bekler.
Gemilere kadın ismi verilmesinin inanç boyutu, gemiye bir kadın ruhu yüklemekle temellendirilebilir. Kadının doğurganlığı, bereketi temsil etmesi, sevgiyi ve koruyuculuğu temsil etmesi böylece gemiye yüklenmiş bir nitelik haline gelirdi. Kadın ruhuna sahip olan geminin denizcileri felaketlerden koruyacağına inanılırdı.
İlk zamanlarda avuç içi gösterilerek yapılan selam, zamanla avuç içinde denizcilerin işleri sırasında katran ya da yağ izleri kalması nedeni ile avuç içinin 45 derece açı ile alına değdirilmesi şeklinde uygulanmaya başlamıştır. Bu selam da zamanla modern denizci selamı haline dönüşmüştür.
eleman.net verilerine göre, Gemici 2023 yılında ortalama 26.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemici , Ocak 2023 yılında ortalama 21.120 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.024 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç iş sözleşmesine dayanarak en az 6 ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır. İzin süresi, 6 aydan 1 yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
eleman.net verilerine göre, Çarkçı 2023 yılında ortalama 65.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çarkçı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 33.968 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Gemi toprak parçası olarak sayıldığından kaptan da o parçanın en yetkilisidir. Bu durumda kaptan denizde nikah kıyabilir ve bunu geminin jurnaline yani kayıt defterine yazar. Sonrasında ilgili kamu kuruluşuna bu yazı ile birlikte başvurulup resmi nikah haline çevrilebilir.
Bu işin profesyonel olarak ilk icrası ise 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği'nden mezun kadın denizciler tarafından yapılmış ve buna müteakiben 1999 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne kadın öğrenci alımı başlamıştır.
BABA: Halat volta etmek için ağaç veya metalden yapılmış silindirik biçimde güverte veya rıhtıma bağlanmış bir eleman. BABAFİNGO: Yelkenli bir teknede eğer direk üç kısımdan ibaret ise; en üstteki parça.
ve sloganları: "pruvanız neta olsun" dur. denizcilik terimi "allah selamet versin"in versiyonudur. bir çeşit yolunuz açık olsun demektir. denizcilikte yolunuz açık olsun anlamına gelen bir terimdir.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri