Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Güneş Çarpmasının Belirtileri:
Baş dönmesi ve sersemlik: Güneş çarpması durumunda başınızın dönmesi, dengesizlik hissi veya sersemlik yaşayabilirsiniz. Yorgunluk ve halsizlik: Aşırı sıcaklık ve güneş altında uzun süre kalmak, vücudunuzun enerjisini tüketebilir ve ciddi yorgunluk hissiyle sonuçlanabilir.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir yere alınarak üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilir ve kusma riskine karşı yan yatırılır. Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Sıcak Çarpması İlk Yardım Teknikleri
Başa güneş geçmesi halinde, ilk olarak hastanın serin bir alana taşınması gerekmektedir. Hastayı yatırıp, ayakların biraz havaya kaldırılması sağlanır. Hastada kusma gibi belirtiler varsa, yan yatırılması da etkili olacaktır. Hastaya olabildiğince su içirilmesi gerekir.
Güneş çarpması nedeniyle tedavi görenlerin merak ettiği noktalardan biri güneş çarpması kaç gün sürer sorusudur. Hastaların hastaneye yatışları ve sıvı terapisinin uygulanması ortalama 1 gün sürmektedir. Vücut sıcaklığı sürekli kontrol edilmekte ve herhangi bir komplikasyonun oluşmadığından emin olunmaktadır.
Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Halsizlik, susuzluk, bayılma hissi, mide bulantısı… Son günlerde etkisini daha çok hissettirmeye başlayan sıcak havalar günlük yaşamda kısa süreli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, sıcak havada ferahlatıcı önerilerde bulundu.
Bu durumda yapılacak ilk işlem, kişiyi serin ve gölgeli bir yere almak ve vücudun sıcaklığını düşürmek için soğuk bir kompres uygulamaktır. Ayrıca bol miktarda su içmek ve tuzlu yiyecekler tüketmek de yardımcı olabilir. Ciddi durumlarda ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Sıcaklığa Bağlı Hastalıklar
Sürekli yüksek sıcaklıklar, özellikle yeterince sıvı alınmadığında ve çok fazla bedensel faaliyette, çeşitli sıcaklık hastalıklarına yol açabilir. Bunlara güneş çarpması, sıcak çökmesi, sıcak krampı, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması dahildir.
Özellikle ateşin 40°C'nin üzerine çıkması ile meydana gelen havale durumu, cilt üzerinde kızarıklıkların oluşması ve nefes almada güçlük çekme gibi belirtiler sıcak koması olarak adlandırılmaktadır.
Hastanın vücudundaki elektrolit dengesinin sağlanması için bol sıvı tüketmesi ve dinlenmesi gereklidir. Hasta sıcak çarpmasına bağlı bilinç kaybı yaşıyorsa ya da nabız alınamayacak kadar yavaş atıyorsa en kısa sürede vakit kaybetmeden 112 acil servis aranmalı ya da hasta en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.
Ateşin 40 derece olması, terlemenin olmaması, deride kızarıklık, kuruluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uygun olmayan davranışlar, akciğer ödemi, böbrek yetersizliği, şeker düşüklüğü, koma ve ölüm gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Güneş altında çok vakit geçirmek güneş çarpmasına neden olduğu kadar beyin kanamalarına da yol açabiliyor. Baş ağrısı, kusma, görme ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilen beyin kanaması zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı sakatlık ve hayati tehlikeye neden olabiliyor.
Sıcak çarpmasının tedavisi
Kişi serin bir yerde gölgelenmeli veya serin bir odaya taşınmalıdır. Kişinin vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülmelidir. Soğuk bir duş veya vücuda soğuk kompres uygulaması etkili olabilir. Kişinin susuzluğu giderilmelidir.
Hastanın elbiseleri çıkartılıp hasta soğuk su banyosuna sokulur. Buna imkanınız yoksa, hasta ıslak bir bezle sarılır kollara ve bacaklara soğuk uygulaması yapılır. Özellikle soğuk bez koltuk altlarına ve kasıklara uygulanmalıdır, serin ortama çekilip, müdahale yapılmalıdır.
1- Su içmeyi ihmal etmeyin. Güneş çarpmasından korunmak için bol sıvı tüketmeniz çok önemli. Bunun nedeni ise suyun insan vücudunun yüzde 60-80'ini oluşturması. Aşırı sıcaklarda vücutta terleme mekanizması bozuluyor, bunun sonucunda terleme ve buharlaşma yoluyla sıvı ile mineral kaybı oluyor.
Hasta serin ve havadar bir yere alınır, Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
Sadece güneşte kalmak değil, aşırı sıcaklar beyinde damar genişlemesi yaptığı için; migren ağrıları, sıcak çarpmasına bağlı baş ağrıları şiddetli artış gösteriyor. Baş ağrısı dışında; bulantı, kusma, hatta sıcak çarpmasında bilinç bozuklukları gibi çok daha ciddi bulgular ortaya çıkabiliyor.
Bu belirtilere bulantı ve kusma, baş dönmesi, baş ağrısı ve huzursuzluk ya da sersemlik hali genellikle eşlik ediyor. Bu dönemde fark edilip bol sıvı alımı sağlandığında koma aşamasına gelinmeden hastalık kontrol altına alınabiliyor.
Eğer güneş yanığı ağır ve şiddetli bir derecede gerçekleştiyse baş ağrısı, ateş, bulantı ve yorgunluğun yanı sıra ağrılı ve karıncalanmış gözler de gözlemlenen belirtiler arasında olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri