Türk Ticaret Kanunu madde 931 uyarınca "Tahsis edildiği amaç, suda hareket etmesini gerektiren, yüzme özelliği bulunan ve pek küçük olmayan her araç, kendiliğinden hareket etmesi imkânı bulunmasa da, bu Kanun bakımından “gemi” sayılır." Gemi kurtarılamayacak şekilde battığında ya da tamir edilemeyecek hale geldiğinde ...
Gemi, deniz ticareti hukukunun temel kavramlarındandır. Türk Ticaret Kanunu'nun 931. maddesine göre, “Tahsis edildiği amaç, suda hareket etmesini gerektiren, yüzme özelliği bulunan ve pek küçük olmayan her araç kendiliğinden hareket etmesi imkânı bulunmasa da, bu Kanun bakımından 'gemi' sayılır.”
Fiziksel Yasalar: Madde ve enerjinin oluşumu, yapısı, hareketi, değişimi ve maddeler arası ilişkilerle ilgili yasalardır. Gece ve gündüzün birbirir ni takip etmesi, ısınan suyun buharlaşması, suyun kaldırma kuvveti sayesinde gemilerin denizlere ve okyanuslara açılması bu yasalar sonucunr da gerçekleşir.
A) Gemilerin denizde yüzmesi biyolojik bir yasadır.
Mekanik alt alanı ile yüksek binalar ve köprüler, uçaklar ve çeşitli makineler üretilirken yüksek tonajlı gemilerin suda yüzmesi de sağlanabilmektedir. Bu alt alanla ilgili mesleklere inşaat, makine ve otomas- yon mühendisliği örnek verilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Jeofizik, yerfiziği olarak da bilinir, fiziğin temel ilkelerinden yararlanılarak, hidrosferi ve atmosferi de içerecek biçimde Dünya'nın araştırılmasını konu edinen yer bilimleri dalı.
Işığın suda kırılması olayı ise optiğin çalışma alanı içerisindedir.
Ancak sadece metal üzerinden değil, tüm geminin yoğunluğuna bakmak gerekir. Bu doğrultuda geminin toplam yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır. Özellikle gemilerde geniş hacimli hava ile dolu bölümler bulunur. Böylece geminin yoğunluğu suyun yoğunluğuna göre daha az noktaya gelir ve bu da yüzmesine olanak sağlar.
En bilinen fiziksel yasalar arasında suyun kaldırma kuvveti, basınç kuvveti, yer çekimi kuvveti, hava basıncı ve buzun erime noktası vardır. Özgül ağırlık, suyun öz kütlesi, ısıtılan metalin genleşmesi ve kütle çekimi de evrendeki fiziksel yasalara örnektir.
Gemiler, yer değiştiren suyun kütlesinin geminin kütlesine eşit olduğu bir seviyede suda yüzer, böylece aşağı doğru yerçekimi kuvveti yukarı doğru kaldırma kuvvetine eşittir. Geminin kütlesi boyunca eşit olarak dağılmışsa, uzunluğu ve kirişi boyunca eşit şekilde yüzer.
Fizik yasası ya da bilim yasası, belirli şartlar altında her zaman olan olayları belirli gerçeklerle ve uygulanabilir olaylarla açıklamaktır. Fizik yasaları, bilim insanları tarafından kanıtlanmış ve tüm evren için geçerli olan, yıllar boyu yapılan gözlemlere ve deneylere dayanarak çıkarılan sonuçlardır.
Din, • Hz. 1. (1) Fiziksel yasalar; madde ve enerjinin oluşumu, değişimi, yapısı, hareketi ve maddeler arası ilişkilerle ilgili hususlar üzerinde durur. (2) Canlıların üremesi, solunumu, beslen- mesi, büyümesi ve gelişmesindeki ölçü ve düzen, fiziksel yasaları oluşturur.
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir. Her ne kadar gemide metal daha fazla ve daha yüksek ağırlığa sahip olsa bile, geminin toplam yoğunluğuna bakıldığında sudan azdır.
Çatma. Çatma, deniz ticaret hukuku doktrininde iki ya da daha fazla geminin birbiriyle çarpışmasına verilen addır. Çatmanın var olması için çarpışan nesnelerin, Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan tanımıyla, gemi olması gerekmektedir.
Gemi Ölçü Raporu (Ullage Report): Bu belge, ihracatçı veya ithalatçının isteği üzerine, deniz yolu taşıma şirketleri veya uluslar arası gözetim şirketlerince düzenlenir.
MADDE 7 – (1) Bayrağına bakılmaksızın liman idari sınırlarını geçerek sefer yapacak her ticaret gemisinin limandan ayrılışı, liman başkanlığınca verilecek izne tabidir. Bu izin Liman Çıkış Belgesi ile verilir. Liman Çıkış Belgesi formu Ek - 4 te belirlenmiştir.
Şu kesin ve net ki fizik yasaları değişmez.
Gemiler sağlam çelik parçaları değildir. Bunun yerine çoğunlukla içi boş çelik kabuklarından oluşmaktadır. Gemiyi katman katman saran bu çelik kabuklarının araları havayı hapseder ve hapsedilen hava geminin yoğunluğunu düşürür. Bu durumda havanın, suyun yoğunluğunun 1/800'i olduğunu göz önünde bulundurmakta yarar var.
Gemiler geniş yapıları ve oyuk yapısı sebebiyle içlerinde çok fazla hava barındırırlar. Toplam yoğunlukları büyük oranda azalır ve böylece suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olur. Bu şekilde gemiler su yüzeyinde kalabilirler.
Gemilerden sızan sular ya da yağ gibi atıklar bu bölgede toplanır. Sintine pompası; gemi, balıkçı teknesi, yat gibi deniz araçlarında toplanan su ve yağların tahliye edilmesi için kullanılan bir pompa çeşididir. Hem günlük kullanımda hem de acil durumlarda geminin işleyişi bakımından önemli bir ekipmandır.
Astronomiae Pars Optica genellikle, modern optiğin temeli olarak kabul edilmektedir Willebrord Snellius (1580-1626) 1621 yılında şimdi Snell yasası olarak bilinen kırılma matematiksel yasasını bulundu.
Cevap: fiziğin, manyetizma adlı alt bilim dalı tarafından incelenir. Şimşek ve yıldırım olaylarında elektron Dec 31, 2015 Çünkü Şimşek çarpması sonucunda elektriksel ve manyetik bir şey ortaya çıkmaktadır.
Dünya'mızın Ay'ı çekme kuvveti doğ- rudan ölçülemiyor. Fakat doğruluğu çeşitli deney- ler ve ölçümlerle kanıtlanan Newton'un yukarıda- ki formülüne göre, Dünya'mızın Ay'ı çektiği kuvvet 1,98 .1020 N olarak hesaplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri