2.3. Tam serbesti tanıyan liderlik tarzında lider, yönetim yetkisine en az ihtiyaç duyan, izleyicileri kendi hallerine bırakan ve her izleyicinin kendisine verilen kaynaklar dahilinde, plan ve program yapmalarına imkan tanıyan davranış gösterirler.
Keşifsel bir model olan ve tüm ilişkilerin serbest bırakıldığı araştırmanın başlangıç modeli şekil 1'de sunulmaktadır. liderlik tarzları temel değişkeni ise; etkileşimci liderlik, dönüşümcü liderlik, karizmatik liderlik, stratejik liderlik ve hizmetkâr liderlik olmak üzere beş alt boyutlarından oluşmaktadır.
Bırakınız Yapsınlar (Kaçınmacı / Serbestlik Tanıyıcı Liderlik):Çalışanların işlerini ne şekilde ileriye götüreceğinden, projelerin ne zaman teslim edileceğine dair birçok önemli kararı kendileri almaları açısından desteklerken, ihtiyaç olması anında tavsiye, kaynak ve olanaklar çalışanlara sağlanmaktadır.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
İlgili 32 soru bulundu
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Düzey Liderler; kişisel alçak gönüllükle mesleki iradesini birleştiren bireylerdir. İyiden mükemmele dönüşmüş tüm şirketlerin dümeninde geçiş döneminde bu tür liderler olduğu görülmüştür.
Demokratik (Katılımcı) Lider
Demokratik (katılımcı) lider; gücü ve yetkiyi diğerleriyle paylaşan, başkalarından da görüş almayı önemseyen lider türüdür. Demokratik lider örnekleri arasında en iyilerinden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Durumsal liderlik, bir yöneticinin karar verirken sabit bir strateji ve tekniği kullanmaktan ziyade, çalışanlarının motivasyon ve yeteneklerini analiz edip, ihtiyaçlar doğrultusunda değişken metotlar kullanılan bir liderlik türüdür. Başarılı bir liderin davranışları, durumdan duruma farklılık göstermelidir.
Bu liderlik rolleri; vizyoner liderlik, öğretimsel liderlik, kültürel liderlik, dönüşümcü liderlik, toplumsal liderlik, örgütsel liderlik, etik liderlik ve politik liderlik seklinde sıralanabilir.
Serbestiyetçi liderlik, liderin çalışanlarının işlerine müdahale etmeyen, işten kaçınan, izleyicilerinin ihtiyaçlarını karşılamakta çok az çaba gösteren, kararların gecikmeli olduğu ve sorumluluklarını üzerinden atan bir davranış gösterme eğilimindedirler.
Liderlik teorileri, üç temel grup üzerinde toplanarak incelenmektedir: özellikler teorisi, davranışsal teoriler ve durumsallık teorileri.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).
Hersey ve Blanchard'in Durumsal Liderlik Kuramı.
Çağdaş liderlik tarzları içerisinde en çok dikkati çekenler dönüştürücü (transformasyonel), etkileşimci (transaksiyonel) ve karizmatik liderlik tarzlarıdır. Çağdaş liderlik tarzları içerisinde üzerinde en çok durulan ve en çok dikkati çeken liderlik tarzlarından birisi dönüştürücü liderlik tarzıdır.
Davranışsal Yaklaşım: Kişinin davranışlarının diğer insanlar üzerinde etkili olması sonucu doğan liderliktir. Diğer insanlara değer verme, onlarla iyi ilişkiler ve iletişim kurabilme, onlar üzerinde etki ve saygı uyandırabilme ve onlara güven verebilme, davranışsal yaklaşımda liderin etkileme gücünü oluşturmaktadır.
Otantik lider, güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadır. Sadece güçlü yönlerine odaklanarak örgütte birtakım sorunlara kapı aralamaz; aynı zamanda zayıf yönlerini de görerek hareket eder. Bu bağlamda güçlü yönlerini geliştirir ve zayıf yönlerini de gelişim doğrultusunda gidermeye çalışır.
Yeni nesil liderlik anlayışı sadece lider statüsünde çalışanları değil tüm şirketi ilgilendiren bir konu durumundadır. Bu yenilikçi anlayışta kurum içi ilişkiler ekip ruhunu harekete geçirir. Geleneksel liderlik anlayışındaki emir ve komuta zincirinin aksine ekibe rehberlik etme anlayışı geliştirilir.
Karizmatik lider de liderliğin bir alt dallarından biridir. Normal liderlere nazaran olağanüstü inandırıcılığı olan, toplum tarafından kabul görmüş inanılan bireylerdir. Bu kişiler, bulundukları çevrelerde söz sahibidir.
Süperliderlik kuramı, her insanı kendi kendisinin lideri yapmaktadır. Süperliderlik kuramında “beni izle” anlayışı yoktur. Bu kurama göre herkes kendi kendisinin lideridir. Dolayısıyla süperliderlik, liderliği kişisel bir sorumluluk olarak görmektedir.
Etkili liderlik, grubun verimliliği ve morali üst seviyede tutmanın anahtarı olduğu gibi büyüme, gelişme ve yenilikler için de temel güçtür. Etkili lider, içinde bulunduğu yerde veya işinde diğerlerinin yönünü bulmasını ve takip etmesini sağlayan liderlik ve karakteristik becerilere sahip olan kişidir.
Zayıf liderlik belirtileri
Ekip lideri sorumluluk dağıtamıyor olması, Anlaşmazlıklar çözülmüyor ve karar alma mekanizması çalışmıyor, Ekip üyeleri, liderin birçok kişiden sadece bir kişinin liderliğini yaptığını ve temsil ettiğini düşünüyor, üyeler arasında ayrımcılık hissediliyor olması.
Yalın liderlik temelde; yalın bakış açısı altında, insana, çevreye ve doğaya değer veren, aynı zamanda sürekli gelişimi ilke edinen bir liderlik türüdür. Yalın ilkeleri her sektörde, her duruma uyarlamaya çalışan ve motivasyon oluşturmaya çalışan bir yaklaşımdır.
Nedir? Bütünsel Liderlik Programı (BLP), yöneticilerin, yönetici adaylarının ve tüm çalışanların liderlik potansiyellerini keşfederek hayata taşımalarını amaçlayan, özel olarak geliştirilmiş, farkındalık temelli, uzun soluklu bir liderlik gelişim programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri