K Sınıfı Sürücü Aday Belgesi 6 ay süreyle geçerlidir.”
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
"K" sınıfı sürücü aday belgesi, yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre araç sürmeyi öğrenen sürücü adaylarına eğitim ve sınavda kullanmaları için verilir. K sınıfı sürücü aday belgesinin geçerlilik süresi 6 AYDIR.
Yorumumuz: K1 belgesi, kamyon/kamyonet türü araç/araçlara sahip gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinin ticari maksatlı taşımacılık faaliyetlerine verilen yetki belgesidir.
Yeni ehliyete sahip sürücülerin, kullanım tarihi geçen sürücü belgelerini yenilemeleri gerekiyor. Aksi halde değişim yapılmayan sürücü belgesine sahip sürücülere, trafik kontrollerinde 543 lira idari para cezası uygulanıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Sürücü belgesi yenileme başvurusu bizzat nüfus müdürlüklerinde yapılır. Vekaletname ile işlem yapılmamaktadır. Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce internetten randevu almak gerekir. Randevu işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.
Vatandaşlar gerekli evrakları hazırlar ve ehliyet yenileme ücretini yatırır. Vatandaşlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar eski ehliyetlerini yenileme süresi verildi. Eski tip ehliyetin değiştirilmesi için 15 TL. 31 Aralık'a kadar ehliyetlerini yenilemeyen sürücülere ise 4 bin 64 TL cezası kesilecek.
K1 belgesi almak isteyen kişi ya da firmaların direkt olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına başvuru yapması gereklidir. Başvurular direkt olarak bakanlığın ilgili birimlerine yapılabildiği gibi aynı zamanda e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır.
Ek eğitimle birlikte bundan sonra 125 cc altındaki motosikletler B sınıfı ehliyetle kullanabilecek - YouTube.
Buna göre en düşük ehliyet alma yaşı 16 olduğuna göre sürücü aday belgesi alma yaşı da 16'dan başlıyor demektir. Bu belge Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yer alır. K Sınıfı Sürücü Aday Belgesi 6 ay süreyle geçerlidir.
D Sınıfı Ehliyet Nedir? D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.
Otomatik vites ehliyeti ve normal ehliyet arasında herhangi bir yaş sınırı farkı bulunmamaktadır. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edilmektedir.
Ehliyet yenileme süresi M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı için 10 yıldır. Yani ehliyet, yenilendikten sonra farklı bir durum için gerekmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerine sahip insanların ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.
Ehliyetler değişecek
Otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücüler, sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Böylelikle ömür boyu ehliyet dönemi ortadan kalktı" dedi.
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. Minibüs ehliyeti ( D1 sınıfı ehliyet ) almak için 21 yaşını doldurmuş, 22 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.
K2 Yetki belgesi: Kendi adına kayıtlı araçlarla sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. K YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMA YAPMANIN CEZASI 1207 TL DİR.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
K1 Yetki Belgesi kiralanamaz, devredilemez (Belirli şartlarda babadan oğula geçer) ve Ulaştırma Bakanlığı dışında başka kurumlarca satılamaz. Kiralama işlemi K1 Belgesi ile aynı özelliklere sahip L1 Belgesi üzerinden yapılır...
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
Ehliyet yenilemek için öncelikle internet üzerinden randevu almanız gerekiyor. Bu iş için oluşturulan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevunuzu aldıktan sonra, seçtiğiniz il/ilçe trafik tescil bürosundan yeni ehliyet başvurunuzu yapabilirsiniz. Yeni ehliyetlerde 17 sınıf var ve 5 veya 10 sene için geçerliler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri