Vergi mükellefi 1. dönemde 75.000 TL'lik sınırı aşmadığı için Gelir Vergisi ödemez. 2. dönemde 75.000 TL'lik sınırı aşan miktarın 10.000 TL'nin vergisini öder. 3. dönemde ise kazanç istisnasını geçen 5.000 TL'nin vergisi öder. Her dönem kendi içerisinde değerlendirilir.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
Devlet tarafından 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere sunulan Genç Girişimci Desteği vergi ve sigorta ödeme muafiyetlerini kapsar. Genç Girişimci Desteği'nden faydalanacak olan kişiler 2023 senesindeki güncellemelere göre 3 yıl boyunca yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaftır.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı
Girişimcilerin taksitleri düzenli ödemeleri halinde en düşük bağkur primi 2023 yılı itibarıyla 3452,76 TL olup 12 ay boyunca toplam tutar 41.433,12 TL dir.
Genç Girişimciler için sağlanan vergi avantajı nedir ? Vergi avantajı en kısa tanımı ile şu ; 29 yaşından küçük ve ilk defa iş kuruyorsanız üç yıl boyunca, her yıl için 150.000,00 TL ye kadar kestiğiniz faturalar vergiye tabi değil. Genç girişimciler için sağlanan vergi avantajı sadece şahıs firmaları için geçerli .
İlgili 41 soru bulundu
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun Maddesi
Bu doğrultuda, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır.
Genç Girişimci kazanç istinasından faydalanma şartlarını taşıyanlar faaliyete başlanılan takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, gelir vergisinden müstesnadır.
Buna göre 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağkur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken 3.452,76 TL tutarındaki primin devlet hazinesi tarafından karşılandığı bu teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır.
Destek tutarı:
Yeni istihdam edilecek her bir personel için 125.000 TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 135.000 TL olacaktır.
Genç girişimci desteği başvurusu ilgili kamu kurumlarına ve kuruluşlarına yapılır. Günümüzde dijital platformların yaygın olarak kullanılmasıyla, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. Gerekli şartlar taşındığında, vergi dairesine verilen dilekçenin ardından bir onay belgesi alınır.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği, girişimci gençlere vergi muafiyeti ve prim desteği sunar. KOSGEB ticarete atılmak isteyen, yeni bir gelir elde etmek isteyen ve yeni bir iş kurmak isteyen küçük girişimcilere destek veren bir kuruluştur.
KOSGEB hibe şartları arasında genellikle yaş sınırı bulunmamaktadır.
İlk defa vergi levhası Gelir İdare Başkanlığı'nın web sitesinden alınır. Web sitesinin sorgulama ekranında bulunan “Vergi Levhası Oluşturma” ekranına tıklayarak giriş yapınız. Gelir Vergisi ya da kurumlar vergi levhası için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra vergi levhası talebinde bulunulur.
Genç girişimci desteğinden aşağıdaki koşullara uygun şekilde faydalanabilirsiniz: 18-29 yaş arasında olmak. 30 yaşından gün alan girişimciler, destekten faydalanamaz. 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olmak. Bu tarihten önce sigortalı olan girişimciler, destekten yararlanamaz.
Girişimci esnaf ve sanatkârlara, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan kullandırım şeklinde Hazine ve Maliye Bakanlığı %100 faiz destekli (sıfır faizli) olarak sunulmaktadır.
Konu ile ilgili özelge; “İşinizin sevk ve idaresinin elinizde tutulması ve maddede yer alan diğer şartları da sağlamanız koşulu ile başka bir işyerinde ücretli olarak çalışmanız ve yanınızda yardımcı personel çalıştırmanız genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmanıza engel değildir.”
KOSGEB Genç Kadın Girişimci Desteği kapsamında verilen desteğin miktarı ise belli oranda artıyor. Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında 65 bin TL'ye kadar ve İleri Girişimci Destek Programı kapsamında ise 375 bin TL'ye kadar destekten faydalanılabiliyor.
Genç girişimci desteği kapsamında şahıs şirketi açanlar, 3 yıl süre ile 75.000 TL'ye kadar olan gelirleri için gelir vergisinden muaf tutulurlar. Bu durum, 29 yaş altı gelir vergisi muafiyeti olarak isimlendirilir.
18 Yaş Altında Olanlar Genç Girişimci Desteğinden Yararlanabilir mi? SGK açısından bakıldığında, genç girişimci desteği fırsatlarından yararlanabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Bu şartta dikkat edilmesi gereken husus 29 yaşını hesaplama noktasıdır. Hesaplama net olarak şu şekilde yapılmalıdır: bulunduğumuz yıldan doğum yılınız çıkartılır sonuç 28 ve altı ise istisnadan faydalanabilirsiniz.
Üniversitelerin yüksekokul veya fakültelerinden mezun, mezun olduğu bölümle ilgili herhangi bir iş tecrübesi bulunmayan ve bu alanda kendi işini kurmak isteyen veya kendi işini kurmuş olan 35 yaşını aşmamış girişimciler hedef kitlemizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri