Bu anestezi uygulamasında kişi uyanık olur ve yapılan işlemi tetikte bir şekilde takip eder. Lokal anestezi işlemi genellikle birkaç dakika içinde hastayı uyuşturur.
Lokal anestezi, vücudun sınırlı bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta opere edilen bölgede ağrı ya da acı hissetmez.
Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder. Bu ilaçların etkileri genellikle 1 ila 5 saat arasında sürer.
İlgili 36 soru bulundu
Girişim yapılacak bölgede, deri altına enjekte edilen lokal anestezikler sayesinde yerel sinirlerin duyarsız hale getirilerek ağrı algılanmasının engellenmesidir.
Diş Tedavisi için Lokal Anestezi Kaç Saat Sürer? Lokal anestezi etkisi, anestezik maddeye ve kullanılan doza bağlıdır. Genellikle diş tedavisi için kullanılan lokal anestezik maddelerin etkisi, 1 ila 3 saat arasında değişebilir.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ameliyatınızın anestezi şekli ne olursa olsun (lokal anestezi ya da genel anestezi) ameliyat öncesi güvenliğiniz için ALTI saatlik kesin açlık süresi gerekmektedir. Bu altı saat içinde su dahi içmemeniz önemlidir.
Lokal anestezi; vücudun küçük bir bölgesinin uyuşturulduğu ve hastanın bilincinin tamamen açık kaldığı, çevresinde olan bitenlerin farkında olduğu anestezi türüdür. Bu tipteki anestezi genellikle küçük prosedürler sırasında kullanılmak için tercih edilir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor. Bu yöntemde ise hastanın bilinci açık iken girişim yapılıyor.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Spinal anestezinin uygulanması, uygulama yapılacak bölge kısıtlı bir alan olduğu için dikkat gerektiren bir işlemdir. Önce kişi yan yatırılır ya da sabit şekilde durabileceği rahat bir oturma pozisyonu alır. Bel bölgesi açılır. Omurganın alt kısmına denk gelen bölgeden iğne ile uyuşturan anestetik madde verilir.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Bütün bölgesel anestezi yöntemlerine ait ortak riskler lokal anestezik ilaçların toksisitesi (nöbet geçirme, bilinç kaybı, ritim bozuklukları, vs.), enjeksiyon yerinde ağrı, morarma, sinir hasarı ve başarısız sinir bloğu olarak sayılabilir.
Anestezi sırasında, hastanın solunum kasları etkilenebilir ve kusma refleksi zayıflayabilir. Bu durumda, ameliyat öncesinde yemek veya içilen sıvılar mideye kaçabilir ve bu içerik solunum yollarına doğru ilerleyebilir. Aspirasyon adı verilen bu durum, solunum yollarını tıkayarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Genel, Lokal, Bölgesel ve Sedasyon olarak dört çeşidi vardır. Genel Anestezi, hastaların herhangi bir ağrılı cerrahi işlem için uyutulması, bilinç ve ağrı duyusunu ortadan kaldırılması için yapılan bir işlemdir. Lokal Anestezi, vücudun küçük bir bölgesini geçici olarak uyuşturmak için kullanılır.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
İğneden korkan ya da iğneyi tercih etmeyen hastalarımıza lokal anestezi uygularız. Lokal anestezi ile sadece işlem yapılacak olan bölgeye uyuşur ve his kaybı yaşanır. İğnesiz anestezinin yapılışı için uzmanlarımız tarafından özel jellerimiz kullanılır. Anestezi yapabilmek için uygulanan jeller bulunur.
Bazı zamanlar yan etkileri görülebilir. Baş ağrısı ve mide bulantısı en sık yan etki olarak kabul edilmektedir. Lokal anestezi, teşhis ve tedavi sırasında ağrı kaynağını kontrol etmek, kanamanın azalmasını sağlamak ve hastanın uyumunu arttırmak amacıyla sıklıkla diş hekimliğinde kullanılmaktadır.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri