Ergenlik döneminde ise hormonal değişikler, hızlı büyüme, uzama ve kas yapısının gelişimi deri çatlağına yol açmaktadır. Bununla birlikte aşırı kilo alıp vermek ve vücut geliştirme sporlarında ağırlık kaldırmalar da çatlak sebepleri arasında bulunmaktadır. Bazen de hiçbir neden olmaksızın cilt çatlağı oluşabilmektedir.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
Kilo değişimlerini sabit tutmak, cildinizi mümkün olduğunca nemli tutmak çatlak oluşumunu belli bir dereceye kadar engelleyebilir. Bunlar dışında C, E ve çinko bakımından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz ve cildinize fırçayla masaj yapabilirsiniz. Artan kan dolaşımı da çatlakların oluşumunu engelleyebilir.
Çatlak Kendiliğinden Geçer mi? Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Karın, kol ya da bacaklarınıza zeytinyağını masaj yaparak sürmek çatlaklarınıza iyi gelebilir. Zeytinyağını kullanmadan önce biraz ısıtarak sürmeniz çatlakların daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlayabilir. Vücut çatlaklarına iyi gelen bir diğer doğal yöntem ise yumurta akıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Vücudunuzda meydana gelen çatlakların doğal yöntemler ile ortadan kaldırmak mümkünüdür. Bu yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Düzenli olarak spor yaparak sizi görüntüsü ile rahatsız eden çatlaklardan evinizin konforunda kurtulabilirsiniz.
Çatlakları kesin olarak önlemenin veya tedavi etmenin ideal bir yolu yoktur. Cilt iki tabakadan oluşur. Bunlardan üstte bulunan ve temas ettiğimiz yüzeyin adı epidermistir. Dermis ise onun altında ki besleyici tabakadır.
Cilt çatlağı nedir? Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
Vücudunuzdaki beyaz çatlak izlerini yok edebilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bazı lazer sistemlerinden %80 oranda pozitif sonuçlar alabilmekteyiz. Icon lazer ise lazer enerjisiyle cilt altında ısı kanalları açarak etki eder. Cilt bu kanalları bir travma gibi algıladığı için onarım sürecine girişir.
Çatlak kremi ya da çatlaklarda lazer tedavisi gibi pek çok yöntemi tercih ederek deri çatlağı görünümünü azaltabilirsiniz. Özellikle düzenli kullanılan çatlak kremleri, oldukça etkili sonuçlara ulaşmanızı mümkün kılacaktır.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
İlk evresinde kırmızı olan çatlaklar daha sonra beyaz renge dönüşür. Oldukça can sıkıcı olan bu durum ilk oluştuğu evrede basit ve kolay tedavi yöntemleriyle giderilebilmektedir. İleri zamanlarda küçük çatlaklar zamanla geçebilmekte fakat büyükleri kendi kendine iyileşme göstermemektedir.
Ciltte oluşan çatlakların en önemli nedenlerinden bir tanesi de hızlı kilo alıp vermek. Çok hızlı kilo alan ve hızlı bir şekilde de veren kişilerde cilt, elastikiyetini kaybediyor. Bu nedenle de çatlak oluşumu hızlanıyor, diğer bir tabirle oluşumları kolaylaşıyor.
İnsan vücudu soğuk hava, gebelik, ergenlik gibi durumlara bağlı kuruyabilir ya da gerginleşebilir. Bu tarz kuruma ve gerginleşmeler cilt üzerinde çatlakların oluşmasına neden olabilir. bu çatlaklar cildin altında, dermiste olursa beyaz çatlak şeklinde oluşan girintiler şeklinde görünür ve stria adını alır.
Kadın erkek herkeste meydana gelebilen deri çatlaklarına genetik yapı, kilo alma, hamilelik gibi pek çok faktör sebep olabilmektedir. Deri çatlağı cildin elastikiyetinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır.
Duştan çıktıktan sonra durulanmadan çatlak olan bölümlere kantaron yağını uygulamalısınız. Sürdüğünüz kırmızı kantaron yağını 5 dakika boyunca sorunlu bölgeye iyice masaj yaparak uygulamalısınız. Bu tarifi her gün düzenli olarak yaparsanız çatlaklarınızın görünümünü en etkili şekilde azaltabilirsiniz.
Derinin alt tabakasında oluşan çatlaklara bile ulaşılmasını mümkün kılıyor. Tüm deri çatlaklarında ve özellikle beyaz, deforme görünümü olan çatlaklarda %50 oranında başarı elde ediliyor.
Fiziksel birtakım aktiviteler çatlak görünümünün belirli bir oranda azalmasını sağlayabilir. Düzenli olarak gerçekleştireceğiniz yürüyüş, yüzme gibi aktivitelerin ardından kan dolaşımı artan ve sıkılaşan vücudunuzda çatlak görünümü de azalabilir.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Dil ve deride çatlaklar: Bazı deri hastalıkları ve sinir sistemi bozuklukları B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Özellikle dudak ve dil çatlaması ya da egzama gibi belirtiler, vücutta B6 vitamini eksikliğini işaret edebilir.
Aşırı kilo alıp verme, ergenlik dönemi kas yapısının gelişmesi, vücut geliştirme gibi durumlarda vücutta belli yerlerde çatlaklar görülür. Çatlak oluşmasının başka bir sebebi de hormonlardır. Hormonal değişim sonucu kişide deri çatlağı görülebilir. Deri çatlağı oluşumu kilo ile ilişkilendirilmiştir.
Nasırlı olan bölgeye düzenli olarak sürüldüğünde bu bölgeyi yumuşatır ve ölü hücrelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Çok kurumuş olan ayak tabanlarını nemlendirmek için de bu maddeden faydalanılabilir. Ellerde kurumaya bağlı oluşan çatlakların giderilmesinde vazelinin bir hayli etkin olduğu bilinir.
Sosyal medyada veya internet ortamında gördüğümüz modellerin kusursuz fizikleri pek çoğumuzun canını sıksa da gerçek aslında öyle değil! Çatlaklar, selülitler, vücuttaki yara izleri... Gösteri dünyasındaki ünlülerin de elbette kusurları var! Üstelik itiraf etmekten de çekinmiyorlar!
Çatlak tedavisinde bilinen en etkili yöntemler lazer, ışık ve radyofrekanstır. Fraksiyonel bir lazer sistemi olan Icon Lazer, çalışma prensibi gereği etkinliği yüksek uygulamalar arasında gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri