Aşılanmamış olan köpekler, enfekte bir köpeğin idrar, dışkı, salya, öksürük ve hapşırık ile kontemine olması durumunda bulaşır. En yaygın bulaşma yolu damlacık yoludur.
Öksürme ve hapşırma gibi durumlarda havaya saçılan damlacıklardan, Yiyecek ve su kaplarına bulaşan salyadan, Hasta bir köpeğin idrarına veya kanına temas etme durumunda bulaşma olabilir.
Gençlik hastalığı virüsü adının bu hastalığı tanımayanlar için yanıltıcı olduğunu söylemek gerekir. Bu hastalık her yaşam evresinde köpeklerin solunum, sindirim ve sinir sistemini etkileyen; çok hızlı bir şekilde bulaşan ve genellikle ölümcül sonuçları olan bir hastalıktır.
Hastalığın ilk belirtisi göz sulanması, göz akıntısı ve gözde iltihaplanmadır. Yani zararsız ve olağan görülen gözdeki belirtiler gençlik hastalığına işaret ediyor olabilir. Daha sonraki belirtiler ise öksürük ve nefes almakta zorlanma olarak solunum yollarında ortaya çıkabilir.
Köpek gençlik hastalığı, enfekte olmuş köpeklerden; hapşırma veya öksürme, salya veya idrar, dışkı, yeni doğanlarda ise hasta anneden yavrulara geçer. Aynı zamanda su ve yemek kaplarının paylaşımı yoluyla da geçebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Köpeklerde gençlik hastalığı 10 gün sürebileceği gibi aylarca da sürebilir,tedaviden sonra kalıcı hasarlarda görülebilir.
Tedavi süresi 10-20 gün arası sürebilmektedir. ümraniye veteriner kliniğimizde genellikle bu süreci geçmemektedir. Gençlik hastalığı yüksek oranda ölümcül bir hastalık olmasının yanında erken teşhis ile olumlu sonuçlar alınabilir. Tedavi sonrası kalıcı lezyonlar görülebilir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedenleri
Parvovirüsler oldukça dayanıklı virüs tipleridir, yalnızca çok güçlü dezenfektanlar tarafından öldürülebildikleri bilinmektedir. Kedi genç hastalığı nedeni olan bu virüsün uygun koşullarda bir yıl ve hatta daha uzun süre hayatta kalabileceği kabul edilir.
CDV'nin spesifik bir tedavisi yoktur genellikte semptomatiktir. Viral hastalık sonucu gelişen sekonder(ikincil) enfeksiyonların şiddetine ve seyrine karşı antibiyotikler kullanılır. Sinirsel hasarlardan dolayı gerçekleşen nöbetleri kontrol altında tutmak için antikonvülzan ilaçlar kullanılabilir.
Köpeklerin çok bulaşıcı bir hastalığı olan Canine Distepper Virüs, yaşlı köpeklerde de görülmesine rağmen, en çok 2 yaşına kadar olan genç köpeklerin hastalığıdır. Hastalık, genellikle bir yaşından küçük köpeklerde olmak üzere; kurt, tilki, gelincik ve vizonlarda da görülebilir.
Köpek gençlik hastalığı, Paramyxoviridae ailesinin (insanlarda kızamık, kabakulak ve bronşiolite neden olan virüslerle aynı ailede) tek sarmallı bir RNA virüsünden kaynaklanır. Hastalık inhalasyon yoluyla yayılır ve oldukça bulaşıcıdır.
Kabakulak geçiren hasta ömür boyu bağışıklık kazanır yani aktif bağışıklığa sahip olur.Su çiçeğinde işe büyük ölçüde bağışıklık kazanılmış olsa da tekrar etmesi mümkündür. Gençlik hastalığı da düşük ihtimal olsa da tekrar edebilir.
Hastalıkla mücadelede 1950'ler den itibaren kullanılmaya başlanılan modifiye canlı Köpek Gençlik Hastalığı Virusu aşıları büyük oranda etkili olmuştur. Ancak, birçok ülkede saha viruslarının aşı viruslarından genetik olarak farklılaşmış olduğu bilinmektedir.
Kedi gençlik hastalığının birincil bulaşma kaynağı dışkıdır ve bunun yanı sıra diğer tüm vücut salgılarından da yayılabilir. Ayrıca, taşıyıcı kedilerin vücut salgılarıyla bulaşık ortamlar, aletler ve materyaller de önemli bir bulaşma kaynağı olabilir.
Aşısız, 2-6 aylık yavrular için kedi gençlik hastalığı oldukça patojendir, %50-90 oranında ölüme neden olur. Aşısız ve daha önce kedi gençlik hastalığına maruz kalmamış kedilerde herhangi bir yaşta; pasif olarak geçen maternal bağışıklık azaldığında enfekte olabilirler.
Minimum yaşa göre yapılan bir düzenlemeye göre;aşılar son uygulamaları,Köpek gençlik hastalığı Distemper için 12-14.haftalarda.Bulaşıcı karaciğer hastalığı " Infekiıous Canine Hepatitis" için 12.haftada,Kanlı ishal "Parvovirüs" aşısı için 16-18.haftalarda yapılmalıdır.
H100 gençlik aşısı seans ücreti ortalama 2000 – 2500 TL'dir.
Belirtileri arasında ateş, iştahsızlık, kusma, ishal, zayıflık, halsizlik, kas titremeleri ve dehidrasyon yer almaktadır. Kedilerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğunda hastalık daha ciddi hale gelebilmektedir hatta kedileri ölüme kadar götürebilmektedir.
Kedilerde genç hastalığı aşısı ne zaman yapılır? Kedilerin gençlik hastalığının aşısı 7 ve 10 haftalıkken uygulanan ve her yıl tekrarlanan karma aşı, kedileri bu hastalığa karşı korur.
Köpeklerde görülen gençlik hastalığının bilimsel adı canine distemperdir. Aşı ile önlenebilen bir hastalık aslında. Ancak ne yazık ki köpeklerin canına mal olan da bir virüs beraberinde. Özellikle sokak köpeklerinde daha sık rastlanıyor.
Dr. Murat Arslan, gençlik hastalığını solunum, gastro-intestinal ve merkezi sinir sistemlerini etkileyen, bulaşıcı, tedavisi çok zor ve genellikle ölümcül bir viral hastalık olarak tanımladı. Arslan şöyle devam etti: 'CDV, rakun, kokarca ve tilki de dahil evcil köpek ve diğer pek çok etobur arasında oluşur.
O da, yumurtalarının ağız yolu ile alınması ile olur. Yoksa, aşılı hayvanlardan bir hastalık bulaşmaz. Köpek ağızında bulunan bakteriler, insanlara “UYUMLU” değillerdir. Köpek ağzı, bize göre Steril ortamdır.
Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler enfekte olduktan 2-5 hafta sonra hayatlarını kaybedebilir. Bu ölümcül hastalığın ne yazık ki spesifik bir tedavisi bulunmuyor, yani kesin bir tedavisi yok.
Köpeklerde titremenin en yaygın sebepleri arasında anksiyete, ajitasyon, korku ve vücut ısısının kaybı yer alır. Köpekler genellikle bir dış uyarıcıya tepki olarak titremekle birlikte bir hastalık belirtisi, acı hissi veya zehirlenme de söz konusu olabilir.
Kanlı ishale yakalanmış köpeklerde kusma ve ishalle sıvı kaybı yaşanır. Serum desteği ile kaybedilen eloktrolit ve proteinleri kazandırmaya çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri