Podye işlemli aracın alınıp alınmaması gerektiği konusunda genellikle bir fikir birliği yoktur. Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir.
Podye İşlemli Ne Demektir? Ekspertiz raporunda “podye işlemli” yazıyorsa, aracın podyesinin kaza ya da ağır darbe nedeniyle zarar gördüğü ve tamir edildiği anlaşılmalıdır. Ekspertiz raporlarında “podye işlemli” olarak geçen bu durumun ciddiyeti, podyenin ne olduğu ve ne işe yaradığı düşünüldüğünde anlaşılabilir.
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Doğru tamir işlemi gerçekleştirilmemiş podye işlemli araçlarda yol tutuşu gibi çeşitli problemlerin söz konusu olduğu görülebilmektedir. Dolayısıyla podye işlemli bir aracı satın almayı düşünen kişilere, uzman kişiler tarafından otomobillerin ekspertiz kontrollerini eksiksiz olarak yaptırmaları tavsiye edilir.
O kadar ağır işlem görmüş arabadan hayır gelmez. Motoru ve yürüyeni iyiyse alınır, bu saatten sonra durum bu yoksa arabasız kalırsınız. Akan kokan paslı bir şey yoksa alınır.
İlgili 28 soru bulundu
Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir? Bu cümle genelde kaza sonrası olası göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır.
Podye, şase sisteminin bir parçasıdır. Podye araca yanlardan, önden ve aşağıdan gelen darbelere karşı şasi sistemini koruyan bir otomobil parçasıdır.
Her işlem görmüş podye bulunan aracın ya ön orta kısımdan ya da yanlardan kazaya karışmış olma ihtimali yüksektir. Bazı sert çarpma durumlarında da podye hasarı meydana gelebilir. Düzgün işlem görmemiş podye hasar durumlarında, aracın kontrol mekanizmalarında ve yürür aksamında bazı sıkıntılar yaşanabilir.
Podyenin bir aracın yan çamurluğu ile amortisör takozlarına bağlı olduğu söylenebilir. Yani aracın ön lastiklerinin üst kısmında podye adı verilen parçanın bulunduğu görülebilir. Ayrıca podyenin aracın ön kısmındaki farlara kadar uzanan bir parça olduğu belirtilebilir.
Aracın ön lastiğinin hemen üzerinde bulunan platform, bazı modellerde motor takozuna da bağlanıyor. Aracın podyumu nerede diye merak ediyorsanız bu kısım aracın farlarına kadar uzanan bir yer kaplıyor.
Ön panel farların,radyatörün,tamponun toplandığı onların montajlandığı yerdir. Ön panellin değişmesi her zaman büyük kaza olmasını gerektirmiyor bu kazanın durumuna göre değişiyor. Eğerki ön panele kadar değişecek kaza yapmış ancak podyalar ve şasi ye kadar ağır darbe almamışsa araç alınabilir.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Podyede işlem varsa araç ön taraftan ciddi bir hasar almış demektir ve büyük ihtimalle hava yastıkları açılmıştır. Şaseye darbe alan bir araç ne kadar düzgün toplanırsa toplansın eskisi kadar güvenli olmaz.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Podye değişimi oluyor fakat değer kaybı yaratır ve satışı zorlaştırır. Hasar çok küçükse hasarlı kalsın, daha büyükse doğrultma boya yaptırın.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir.
Ön panel, ön tarafta bulunan farları tamponun, şasenin, Radyatörün, yedek su deposunun bulunduğu yerdir. Tüm bu parçalar aracın ön panelinde yer alır. Özellikle önden hasar almış araçlarda ön panelin durumu önemli bir konudur.
Şase arabanın tüm parçalarının monte edildiği en büyük bölümüdür. Şase bir arabanın güvenliğinin baş unsurudur. Şase, araba şirketlerinin milyonlarca dolar para döktüğü en önemli güvenlik bölümüdür. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren bölümdür.
Eğer arabada herhangi bir onarım ve tamir yoksa sadece orijinal boyası yıprandığı için boyandıysa bu aracı rahatlıkla alabilirsiniz. Bunun yanı sıra küçük bir kazaya karışmış ve onarıldıktan sonra bazı bölgeleri lokal olarak boyanmış araçları almanızda herhangi bir sıkıntı yoktur.
İşlemli Boyalı : Kimi raporlarda Tadilat Boya olarak geçer. KS'canlar ülkemizdeki değişen takıntısı yüzünden sanayide olmayacak işler yapılmakta, gönyesi tamamen kaçmış parçalar kesim, kaynak, çekme, düzeltme, macunlanıp boyanma gibi işlemlerden geçip benliğini kaybettikten sonra araca takılmaktadır.
Podye, aracın bütünlüğünü sağlama konusunda en önemli bileşen konumundaki şasenin bir parçasıdır. Bu sebeple her ne kadar tamir edilmiş olsa bile eski haline getirilemeyen podyeler ilerleyen süreçlerde araçlarda birçok sorunu da beraberinde getirecektir.
Bunun dışında şase ucu, kılıç sacı, tüfek sacı isimleri ile de bilinmektedir. Podye bir şasi parçasıdır. Araca yandan, önden ve de alt bölümden gelen darbelere karşı korur. Bu nedenle araçlar kaza yaptığı zaman öncelikle podyenin zarar görüp görmediğinin kontrol edilmesi gerekmektedir.
Değişen çok parça yoksa, yani şaseye kadar etkileyecek bir çarpma olmadıysa (kaldırıma çarptığı için etkilenmemiştir muhtemelen, çarpışma kazalı durumlarda aks değişirse sorun olabiliyor) , aracın fiyatı da piyasadan uygun fiyataysa ve uzun süre binecekseniz; bence alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri