Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır. Radar, RAdio Detection And Ranging (radyo ile tespit etme ve menzil tayini) sözcüklerinin akronimidir.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Ses sinyalleri ile çalışan radarlar, araçlara sinyal gönderir ve iletilen sinyalin geri gelmesi ile aracın hızını ölçer.
Radarlar önceleri askeri amaçlar için geliştirilmiş olma larına karşın günümüzde sivil hava trafiğini denetleme, meteoroloji uzay çalışmaları, denizcilik, kara taşıtlarının hız denetimi vb. gibi birçok alanda insanlığa yararlı işlev lerini sürdürmektedirler.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Yüzde 30'dan fazla aşanlar da hız limitini kaç kilmotre aşarsa aşsın aynı ceza uygulanmaktadır. Hız sınırı 110 kilometre bir yolda 122 ile geçenlere de 140 kilmotre ile geçenlere 166 lira, 145 kilometre ve üzeri geçenlere de 343 lira para cezası uygulanmaktadır.
Radar cihazı aracın hız sınırını aştığını tespit ederse, ilgili araca trafik cezası yazılır. Fakat bu cezanın sürücüye anında bildirilmesi mümkün değildir. Öyle ki bazı sürücüler, radara yakalandığının farkında bile olmayabilir. Bunu ancak adrese tebliğ edilen ceza ile öğrenirler.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Radyo dalgalarının gönderdiği ışınların geri dönme süreleri hesaplanarak ölçüm yapılır. Bu cihazlar cisimlerin bulunduğu yeri ve mesafesini algılayabilen ürünlerdir. Genellikle araçlar için kullanılsa da hava ve deniz üzerinde de kullanımı yaygındır.
Radar gece çeker mi, evet hem de en az gündüz çektiği kadar net görüntü çekebilmektedir. Radarın hız ölçme sistemi görüntü ile değil, ses dalgaları ile çalıştığından, gece veya gündüz çalışma şekli arasında fark yoktur.
Hız kullanımını aşan veya kırmızı ışık ihlaline uymayan araç sürücülerine ceza yazılmaktadır.
Arkaya da cihaz koymadiklari sürece sıkıntı yok sadece radar kamerası nereyi görüyorsa orayı çekiyor. Genelde cihazlar önündeki araçları görecek şekilde araca takılıyor.
Yerleşim yerlerinde: 50 km. Şehirler arası çift yönlü kara yollarında: 70 km. Yerleşim yeri dışı bölünmüş yollarda: 80 km. Otoyollarda: 80 km.
Şerit ve araç sınıfı bazlı hız limiti ayarlanabilmesine imkan sağlayan Medar MTS, tek bir sistemle aynı anda onlarca aracı 4 şeride kadar eş zamanlı takip edebiliyor ve ihlallerini ayrı ayrı belirleyebiliyor.
* radarın belirli bir çalışma saati yoktur. günün her saatinde radarla denetim yapılabilir.
Bu matematik üzerine 90 km hız sınırı yüzde %10 geçilerek en fazla 99 km/s'ye kadar aşılabilir. Eğer hız 100 km/s olur ise ceza uygulanılabilir duruma geçilir.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor. Hız sınırı ne kadar aşılabilir sorusunu bir örnek ile açıklamak gerekirse şehir içi hız limiti 50 km olan bir otomobil, 55 km hızla gitse bile cezaya tabi tutulmuyor.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Aynı gün içinde hatta aynı saat içinde hatta radardan geçip dönüp aynı radara tekrar girseniz bile ceza yersiniz.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlalin işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde bu kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süre ile geri alınır.
Özellikle otomobiller için otoyollardaki hız sınırının 120 km/s olması, hız üst sınırında yüzde 10'luk toleransla birlikte 132 km/s hıza izin verilmesine rağmen birçok sürücü bu sınırın daha da yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor. Güvenli sürüş deneyimi için hız sınırına uymak can ve mal güvenliği için oldukça önemli.
Sürücülere hız sınırı kesilebilmesi için sollamalar için yüzde 10 hız toleransı bulunuyor. Bu oran hesaba katıldığında hız limitinin 130 km/s olduğu yollarda 143 km/s hız ile yolculuk yapılabilecek.
2023 Yılı Hız Sınırı Cezaları
Hız sınırı cezaları sabit olarak verilmiyor. 2023 yılında verilen şehirler arası, şehir içi ve otoban hız sınırı cezaları şöyle sıralanıyor: Hız limitini %30'a kadar aşanlar için 952 TL. Hız limitini %30 ila %50 arasında aşanlar için 1.979 TL. Hız limitini %50'den fazla aşanlar için 4.064 ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri