Ameliyat öncesinde susuz kalmak, vücutta susuzluğa neden olur. Susuz bir vücut, kan dolaşımını etkileyebilir, kan viskozitesini artırabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde su içmek, vücuttaki susuzluğu önlemeyi sağlar.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı için ameliyat tarihinden 1 gün önce hasta ile görüşme yapılır. Bu görüşme bazı durumlarda ameliyat saatinde 2 saat önce de yapılabilir. Bu görüşmede hasta hakkında temel bilgiler alınır ve değerlendirilir. Ardından doktor radyolojik testler ve kan testleri ister.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir. Aksi takdirde mide içeriğinin akciğerlere kaçması (aspirasyon pnömonisi) söz konusu olabilir.
Ameliyattan bir gece önce banyonuzu yapıp, iyi bir uyku uyumaya dikkat ediniz. Ameliyat sabahı size bildirilen saatte hastanede olmaya özen gösteriniz. Hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyiniz, makyaj yapmayınız, oje ve takı kullanmayınız. Değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
Hangi hastalar anestezi alamaz? “Hastanın genel durumuna ve ameliyat ihtiyacına göre her hasta anestezi alabilir. Ama yaşlı bir hastada ameliyat gerektiren sağlık probleminin dışında; astım, KOAH ya da diyabet gibi yandaş hastalıklar varsa, bunlar mümkün olduğu kadar operasyon öncesinde tedavi edilmeye çalışılır.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Bu riskler arasında anesteziye bağlı alerjik reaksiyonlar, kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri ve dolaşım sorunları yer alabilir. Bu risklerin azaltılması için gerekli önlemler alınır.
Temel olarak ilk muayenede hastanın adı, soyadı, yaşı, eğitim durumu, operasyonu, boyu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, kronik hastalıkları, geçirdiği ciddi hastalıklar ve operasyonlar, kullandığı ilaçlar, alerjisi ve alışkanlıkları sorulur ve anestezi formuna not edilir.
Anestezi çok güvenli olsa da operasyon esnasında ve sonrasında yan etkilere neden olabilir. Anestezinin çoğu yan etkisi hafif ve geçicidir, ancak önceden bilinmesi ve gerekiyorsa hazırlık yapılmasının gerekebileceği daha ciddi yan etkiler de olabilmektedir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Sadece oje değil, takı, gözlük, takma diş vs. ameliyathane şartları için uygun değildir. Parmak ucunuzdan cihaz yardımıyla vücut oksijen düzeyiniz ölçüldüğünden ojeli tırnaklar uygun değildir.
Muayene sonunda, hastanın yaşına, eşlik eden hastalıklarına ve yapılacak ameliyata uygun kan testleri istenir. Anestezi değerlendirmesinde, akciğer filmi, elektrokardiyografi (genellikle 40 yaşından büyük hastalarda), kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri öncelikle istenen tanı testleridir.
Genel anestezi, ilaçlar yardımıyla hastada geçici uyku ve duyusuzluk hali oluşturarak cerrahi girişimin sağlıklı , konforlu ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.Bu dönemde hastada bilinç ve refleksler kaybolur , hasta ağrı duymaz.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Bu nedenle, ameliyat bölgesindeki tüyler temizlenmemen, tüy temizliği mutlaka gerekli ise ameliyattan hemen önce yapılmalı ve jilet ya da bistüri yerine, makas, elektrikli tıraş makinesi veya tüy dökücü kremler kullanılmalıdır.
Koruyucu ameliyat önlüğü cerrahi operasyonlarda normal ameliyat önlüğünün altına giyilir. Operasyon esnasında devamlı çekim gerektiren durumlarda kullanıcıyı x-ray ışınlarından korur.
genellikle elektrokardiyografi, böbrek fonksiyon testi, tam kan tahlili, karaciğer fonksiyon testi, kan sayımı ve akciğer filmi yeterli olmaktadır. ancak kişide kronik hastalıkların görülmesi ya da genel sağlık durumunu olumsuz etkileyen farklı sağlık problemlerinin olması halinde ilave tahliller de istenecektir.
Narkozun etkisiyle birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi olabilir. Bu durum zamanla düzelir. Bazı hastalar ameliyat sonrasında mide bulantısı ve kusma hissi yaşayabilirler, bu da narkozun bir yan etkisidir. Narkozun etkileri kişiden kişiye değişebilir ve genellikle birkaç saat sürer.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Anestezi sırasında, hastanın solunum kasları etkilenebilir ve kusma refleksi zayıflayabilir. Bu durumda, ameliyat öncesinde yemek veya içilen sıvılar mideye kaçabilir ve bu içerik solunum yollarına doğru ilerleyebilir. Aspirasyon adı verilen bu durum, solunum yollarını tıkayarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri