Pazarlama karması denilince akla gelen ilk şey 4P'dir. Dünyada pazarlama denilince ilk akla gelen isim olan Philip Kotler tarafından literatüre kazandırılan “4P” adını Ürün (Product), Fiyat (Price), Dağıtım (Place), Tutundurma (Promotion) almaktadır.
Pazar bölümlemesi, pazarı benzer istek ve ihtiyaçları olan tüketicilerin oluşturduğu, göreceli olarak homojen sayılabilecek alt bölümlere ayırmaktır.
Kitlesel Markaların Hâkimiyeti: 1915-1929:
1915 itibariyle, üretici markaları hem ulusal hem de bölgesel düzeyde Birleşik Devletler'de iyice yerleşmiştir. Takip eden 15 yılda, tüketiciler üretici markalarını her geçen gün daha fazla benimsemiş ve hatta hayranlık duymaya başlamıştır.
Çağdaş marka yönetiminin geliştiği coğrafya olan Amerika Birleşik Devletlerde, 1860?
Marka yönetimi süreci; marka planlaması, marka örgütlemesi, marka liderliğinin ve marka koordinasyonun sağlanması ve marka denetiminin gerçekleştirilmesi aşamalarından oluşur.
İlgili 35 soru bulundu
Literatürde birçok tanımı olmakla birlikte; coğrafi pazarlama; müşteri odaklı pazar aktivitelerinin işletmeler tarafından coğrafi enformasyon sistemleri yardımıyla planlanması, düzenlenmesi ve kontrolüdür.
İlk safhada marka mevcut bilgi kullanılarak analiz edilir; geçmişte yapılan müşteri araştırması, pazar, marka satış bilgileri ve modelleri, markanın tarihteki konumu ve bilinen rakip kimlik stratejileri. Bu safhada kimlik seçenekleri, konumlandırma veya uygulama yöntemleri tanımlanabilir.
Lüks marka yönetimi, küresel, elit bir zümreye yönelik marka stratejileri geliştirmek ve doğru medya kanallarından yaratıcı ve özel/benzersiz marka mesajları iletmek olarak özetlenebilir. Lüks markanın sunduğu ürünler, kategorisinin en pahalı ürünleridir.
Marka yöneticisi kime bağlı çalışır ve bu pozisyonda nasıl başarılı olunabilir? Marka yöneticisi, genellikle pazarlama ve satış ile ilgili bölümlere, özellikle pazarlama ve iletişim bölümüne bağlı olarak çalışır. Bunun yanı sıra, marka yöneticisi, şirket içerisindeki diğer bölümlerle de koordinasyon halinde olmalıdır.
Bir marka stratejisi oluşturmanın beş temel adımı şunlardır: 1)Markanızı tanımlamak, 2) kitlenizi anlamak, 3) markanızın görsel stilini geliştirmek, 4) marka hikayenizi anlatmak ve 5) çevik ve değişime hazır olmak.
Marka genişletme, firmaların aynı marka ismini kullanarak, farklı bir ürün sınıfında yeni bir ürünü pazara sunması olarak tanımlanmaktadır. Marka genişletmede temel amaç tüketicilerin yeni çıkarılan ürüne yönelik olarak olumlu tutum ve davranış göstermelerinin sağlanmasıdır.
Marka mantrası olarak da bilinen marka özü, markanın temsil ettiği şeyin veya yansıtmak istediği görüntünün çekirdeğini ifade eden kısa bir ifadedir. Bir marka özü ifadesi genellikle sadece iki ila üç kelimedir. Biçimler değişebilse de, ifadenin tonu en önemlisidir.
Marka pazarlamasında, tek başına ürünler veya hizmetler öne çıkarılmaz. Ürün ve hizmetler, markanın vaadini destekleyen kanıtlar şeklinde kullanılarak markanın bütünü tanıtılır. Marka pazarlamasının hedefi, markanın değerini ve bunun bir sonucu olarak şirketin değerini artırmaktır.
Bir marka kimliği, markanın logo, renkler, yazı tipi, slogan, ses tonu ve diğer görsel ve işitsel unsurlarını içermektedir. Tüm bu unsurların uyum içinde çalışmasıyla da marka, benzersiz ve hatırlanabilir bir kimlik oluşturmaktadır.
Lokasyon bazlı pazarlama, genel olarak işletmenize yakın olan potansiyel müşterileri hedeflediğiniz bir pazarlama metodudur. Lokasyon bazlı reklamlar ile mağazanıza veya işletmenize ulaşma imkanı olan kişileri hedefleyebilirsiniz.
Segmentasyon, markaların veya firmaların ilgili olduğu pazarı bölümlere ayırarak bu bölümlerden seçilen küçük pazara yönelik strateji oluşturmayı hedefleyen yönteme denmektedir.
Pazarlamada segmentasyon, hedef kitleyi detaylı kısımlara ayırarak yapılır. Tüketici gruplarını; coğrafi, demografik, psikografik ve davranışsal özelliklerine göre sınıflandırarak yapılan bu uygulama neticesinde, her alt tüketici grubuna uygun pazarlama stratejisinin belirlenmesi mümkün olur.
Tüm Pazar stratejisi işletmeye pazarın bölümlenmesinden kaynaklanan üretim ve pazarlama harcamalarında tasarruf sağlar. Özellikle tüketicilerin ürün niteliklerinde önemli farklar algılamadıkları standart ürünlerde farklılaştırılmamış pazarlama uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri