Türk Dil Kurumu özdeyişi: "Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz vecize, ülger, kelamıkibar, aforizm, aforizma ve motto" olarak tanımlanmaktadır.
Özdeyiş derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların tek ve sloganımsı cümle şeklini almış halidir. Yani, derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye çalışılanın tek solukta çıkmasıdır. Damarlarımdaki kan gibisin, varlığını her an hissetmiyorum ama yokluğunda yaşayamam.
Özdeyiş 6 Harfli Yanıtları
Veciz kelimesinden türetilmiş olan vecize, nükteli ve hikmetli söz anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu özdeyişi: "Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz vecize, ülger, kelamıkibar, aforizm, aforizma ve motto" olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Öz ve deyiş kelimelerinden oluşan özdeyiş sözcüğü, genellikle toplumsal ve evrensel konular hakkında söylenmiş sözlere denir. Vecize adıyla da bilinen özdeyişlerin, atasözlerinden en büyük farkı kim tarafından söylendiğinin biliniyor olmasıdır. Bu sözlerin Batı edebiyatındaki karşılığı ise aforizmadır.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır. Özdeyişlerin hemen hemen hepsi derin bir anlam taşıyan, geniş duygu ve düşünceleri tek bir cümle ile slogan odaklı cümle şeklini almış halidir.
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum. Memleketin efendisi hakiki müstahsil olan köylüdür. Doğruyu söylemekten korkmayınız. Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir.
Edebiyat ve Anonim: Sözlü edebiyatın hikâye, masal, fıkra, şiir ve efsane gibi ürünlerinin çoğunun yazarı/söyleyeni belli olmadığı için bunlara anonim adı verilir.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
Belli bir mesaj ileten, cümle biçiminde olan ve genellikle kalıplaşmış ifadelerdir. Bunlara özdeyiş ya da vecize de denir.
Atasözleri adı üzerinde, atalarımızdan günümüze kadar ulaşan, belli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir.
Deyimler; atasözleri gibi yol göstermek, ders ve öğüt vermek, gerçekleri bildirmek değil, anlatıma çekicilik ve güzellik vermek için kullanılır (Özşahin, Uluçay ve Yetim, bt: 8). Kimi zaman atasözü ile karıştırılan özdeyiş (vecize) ise söyleyeni çoğu zaman belli olan, derin anlamlara sahip özlü sözlerdir.
Ayrıca kimin söylediği bellidir ve birkaç kelime ile söylenmek istenen anlatılır. Vecize Örnekleri Nelerdir? Vecize kelimesi aynı zamanda özdeyiş olarak karşılık bulduğu için, bu konuda özdeyiş üzerinden değişik örnekler vermek mümkün. ''Ne mutlu Türküm diyene!''
Özdeyiş bir duygu ya da bir düşünceyi özlü bir şekilde anlatan ve kim tarafından söylendiği belli olan sözlerdir.
Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir. Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir. Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum.
"Ne mutlu Türk'üm diyene", Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1933 yılındaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında verdiği Onuncu Yıl Nutku'nun son cümlesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk yıllarında, bağımsızlığa kavuşmak ve ülkenin gelişimini sağlamak için gerekli olan kimlik duygusu vermek üzere söylenmiş bir sözdür.
Bulmacalar; çeşitli biçimlerde düzenlenen, hafıza ve dikkat gibi zihinsel yeteneklerimizi kullanarak çözüm üretmemizi teşvik eden, zekâ geliştirici, eğlenceli ve merak uyandıran oyunlardır.
Bilmece, bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o şeyin ne olduğunu bulmayı dinleyene veya okuyana bırakan oyun, muamma. Bilmecelerde sorular; betimsel bir düzey içinde abartılarak, kavram tersine çevrilerek ve değiştirilerek oluşturulur. İfade bir "soru cümlesi" olmak zorunda değildir.
4 Harfli Hoş Koku Kelime Anlamı Nedir? Hoş koku sorusunun 4 harfli karşılığı "ıtır" şeklindedir. 5 Harfli Hoş Kokulu Kelime Anlamı Nedir? 5 harfli kelime karşılığı ise "Aroma" şeklindedir.
Atasözlerinin söyleyeni belli değildir, yani anonimdir. Türk Kültüründe ve dilinde atasözü olarak ifade edilen bu özlü sözlerle, uzun anlatımlar yerine vurgulu, derin anlamlar içeren anlatım ve/veya uyarılar yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri