Genetik Saç Dökülmesinin Kesin Tedavisi Var mı? Maalesef saç dökülmesini tümüyle durduran bir tedavi söz konusu değildir. Saçın beslenmesini sağlayan mezoterapi, saç köklerini güçlendirmek için PRP, saç yoğunluğunu artırmak için lazer terapi, gibi destekleyici tedaviler uygulanabilir. En kesin çözüm ise saç ekimidir.
Genetik nedenlerin ortaya çıkardığı saç dökülmesinin önüne geçmek mümkün olmasa da dökülen saç teli sayısını azaltmak ve dökülmeyi geciktirmek için çeşitli yöntemler mevcut. Aileden gelen saç dökülmesinin geciktirilmesi için dermokozmetik ürünler tercih edilebilir. Ağızdan alınan ilaçlar da diğer bir yöntemdir.
Durdurulamaz. Yani önlenemez bir rahatsızlıktır.
Ancak saç dökülmesi yaşla doğru orantılı değil. Kişide genetik yatkınlık söz konusu ise saç dökülmesi 20´li yaşlarda başlıyor. Dökülmenin en yoğun olduğu yaşlar 25 ilâ 35 yaş arası. 45 yaşından sonra dökülme azalıyor. Bununla birlikte 40 yaşından sona başlayıp hızla kelliğe varan durumlar da yaşanabiliyor.
Kellik, sadece erkek (baba) tarafından aktarılan bir özelliktir.
İlgili 15 soru bulundu
2-Saçlarımın tümüyle dökülmesi ne kadar alır? Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Kellikte genetik çok büyük bir etkendir. Eğer babanız kelse sizin de kel olma olasılığınız çok yüksektir. Özetle saçınızın ne kadar uzun olduğunun hiçbir önemi yoktur,Kellik çoğunlukla genetiktir yani ister yakın veya ister uzak akraba olsun sizinle aynı geni taşıyan biri kelse sizin de kel olmanız olasıdır.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor.
Oysa “kromozom 20” üzerinde bulunan yeni gen, saç dökülmesinin hem anne hem de babadan geçtiğini ortaya koydu. Bu gen çiftini taşıyan erkeklerin saçlarını kaybetme riskinin, taşımayanlara oranla 7 kat fazla olduğu belirtildi. Araştırma sonunda, erkeklerin yüzde 14'ünde bu genin bulunduğu ortaya çıktı.
Kişinin genetik yatkınlığı bulunuyorsa saç dökülme yaşı 20 ila 25 yaş arasına kadar düşmüştür. Eğer genetik faktörler rol oynamıyorsa, strese ve hayat şartlarına bağlı saç dökülmesi söz konusu ise bu durum genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Genellikle erkeklerde daha sık görülen genetik kaynaklı dökülmelerde, ne yazıkki saçlar çoğu zaman yeniden çıkmamaktadır. Bu tür dökülme riski taşıyanların, dökülme meydana gelmeden önce uygulayacakları düzenli bakım programı, saç ve saç köklerini güçlendirerek süreci yavaşlatmalarına yardımcı olur.
Strese, yaşa veya genetik faktörlere bağlı dökülmeler yaşıyorsanız “Dökülen saç geri çıkar mı?” sorusu aklınızı kurcalayabilir. Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir.
Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülmektedir. Geçtiğimiz yıllara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasının nedenleri aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer almaktadır.
Genetik Saç Dökülmesinin Kesin Tedavisi Var mı? Maalesef saç dökülmesini tümüyle durduran bir tedavi söz konusu değildir. Saçın beslenmesini sağlayan mezoterapi, saç köklerini güçlendirmek için PRP, saç yoğunluğunu artırmak için lazer terapi, gibi destekleyici tedaviler uygulanabilir. En kesin çözüm ise saç ekimidir.
Genetik saç dökülmesi ergenlik dönemlerinde başlar ve 20'li yaşlardan itibaren tedavisine başlanılması gerekir. Aksi durumlarda, saç dökülmeniz yaş ilerledikçe hızla artacaktır. Saçlar önce matlaşır ve cansızlaşır. Zayıflayan saç kökleri uzamaz ve gelişemeyen saçlarda dökülmeler başlar.
Erkek tipi saç dökülmesi (Androjenik alopesi) tedavisinde PRP enjeksiyonu, saç dökülmesi için basit, uygun maliyetli ve kolay uygulanan bir tedavi seçeneğidir ve androjenik alopesi için PRP değerli bir yardımcı tedavi yöntemi olarak kabul edilebilir.
Türk erkeklerinin yüzde 60'ında kellik görüldüğü saptandı. Kelliğin yüzde 45'inin kalıtım, yüzde 35'inin ise stresten kaynaklandığı belirten Dr. Can Mermerci, ayrıca dengesiz ve yetersiz beslenmenin de kelliğe neden olduğunu söyledi.
Erkek saç köklerini güçlendirmenin bazı yöntemleri bulunur. Bunlar arasında E vitamini ve kreatin içerikli besinlerin günlük tüketilmesi, stres ve kaygıdan uzak durulması, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme, düzenli saç bakımı, kaliteli saç şampuanları kullanılması gibi birçok önlemler alınabilir.
Kadınlar ve erkeklerde minoksidil, erkeklerde finasterid olmak üzere kelliğin tedavisinde şu an için iki ilaç kullanılıyor. Bu ilaçların yan etkileri olması ve çoğu zaman etkili olmamaları gerekçesiyle insanlar genelde saç nakli operasyonunu tercih ediyor.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
KELLİK BELİRTİLERİ
Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden süratle dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
Ancak saç dökülmesine sebep olan faktörler arasında saçı uzatmanın bir etkisinin bulunmadığı iyi anlaşılmalıdır.
"World Population Review" tarafından "Vantage Hair Clinic" verilerine dayalı olarak yayınlanan yeni bir listeye göre Çek Cumhuriyeti, dünyada en fazla kel insan yüzdesine sahip ülke.
Hakkında yedeksubay olamaz kararı bulunmamak, Vücut yapısı düzgün, frengili, kel, yüzünde çiçek bozukluğu, çıban ve yanık izleri, dilinde pelteklik, kekemelik ve gözünde şaşılık bulunmamak, Erkeklerde 1.69, bayanlarda 1.60 cm'den kısa olmamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri