Kişide septum deviasyonu varsa, geniz akıntısını kalıcı olarak tedavi etmek için septoplasti adı verilen bir ameliyata ihtiyaç olabilir. Septoplasti sayesinde burun eğriliği düzeltilir ve daha iyi hava akışı sağlanır.
Geniz akıntısı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve koku duyusunun bozulması gibi bulgular 3 aydan daha uzun sürüyorsa ve ilaçla tedaviye cevap vermiyorsa tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale gerçekleştirilebilmektedir.
Bununla birlikte, geniz akıntısı tedavi edilmezse aşağıdaki olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir: Sürekli rahatsızlık: Geniz akıntısı, sürekli olarak burun akıntısı, boğaz tahrişi, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Mukusun türü altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez. Ancak bu salgılar yüksek seviyede salgılandı taktirde solunum yollarını tıkayıcı bir etki gösterebilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Yatarken yastık gibi bir yükseltici ile başınızı dik tutun, tuzlu su ile gargara yapmak, buhar solumak, nemlendirici kullanmak ve ılık sıvılar içmek geniz akıntısının yarattığı öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır. Bu yöntemler mukusu inceltmeye ve burun kanallarınızı nemlendirmeyi sağlayacaktır.
Geniz akıntısı aslında her insanda bulunan bir akıntıdır. Burnumuz içinde günde 1-1,5 litre kadar üretilen mukus salgısı, burun boşluğunun arkasına yani geniz bölgesine doğru ilerler; buradan boğaza indiğinde yutkunarak bunu temizleriz.
Geniz akıntısı; boğazda tahriş ve takılma hissi, sırtüstü uzanıldığında artış gösteren öksürük, sabahları hissedilen ağız kokusu belirtileri gösteriyor. Alerjik reaksiyonlar, sinüs kökenli enfeksiyonlar, ortamdaki toz ve kirler, yeterli sıvı tüketilmemesi geniz akıntısına neden olabiliyor.
Ancak bireyin vücudu çeşitli sebeplerden dolayı fazladan mukus üretmeye başladığında, bunun boğazınızın arkasında biriktiği hissedilebilir. Birey aynı zamanda mukusun burundan boğaza doğru aşağı aktığını da hissedebilir. Fazla mukusun özellikle burundan aşağıya, boğaza doğru akmasına geniz akıntısı adı verilir.
Çok şiddetli seyreden geniz akıntıları boğazda ağrı ve acıya neden olmaktadır ve böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Doktor, gerekli test ve muayeneleri yaptıktan sonra ilaçlı ya da ilaçsız tedavi süreci başlar.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Daha yeni kaşıntıyı ve alerjiyi önleyen, Loratadin(Claritin, Alavert), Feksofenadin(Allerga), Setirizin(Zyrtec), Levosetirizin(Xyzal) gibi ilaçlar daha iyi seçenekler olabilir ve uyuşukluğa neden olma olasılığı daha düşüktür.
Akut sinüzit genellikle ağrı kesici ilaçlar, nazal dekonjestanlar ve nazal tuzlu su ile semptomların rahatlatılmasının ötesinde herhangi bir tedavi gerektirmezken kronik sinüzit vakalarında doktor tarafından antibiyotik tedavisi önerilir.
Geniz eti ameliyatı, yaklaşık 20 dakika süren, kesi gerektirmeyen basit bir ameliyattır. Etkin ve düzgün cerrahi kullanılarak çıkartılmış geniz etinin, tekrarlama olasılığı söz konusu değildir.
Geniz eti ameliyatları her zaman genel anestezi altında yapılmaktadır. Cerrahi işlem 5-10 dakika sürmekle beraber anestezi işlemleri ile birlikte toplam ameliyat süresi 45- 60 dakika civarında olmaktadır.
Geniz akıntısı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında alerjiler, kronik sinüzit, soğuk algınlığı, irritan maddelere maruz kalma ve solunum yolu enfeksiyonları yer alabilir.
Geniz akıntısı nedenleri;
Sinüzit geniz akıntısına neden olabilir. Grip ve soğuk algınlığı geniz akıntısını tetikleyen nedenler arasındadır. Gebelik hali geniz akıntısına neden olabilir. Sigara içmek ve sigara dumanı solumak geniz akıntısı oluşumuna neden olabilir.
Zencefilli çay, zencefil buharı, zencefilli su geniz akıntısından kurtulmanızı kolaylaştırır. Zencefil, tarçın, bal, limon karışımı da geniz akıntısı için önerilen karışımlar arasındadır. Şayet geniz akıntınız yeni başladıysa, çok fazla ilerlemeden zencefili tüketerek bu hastalığı durdurabilirsiniz.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Çocuklarda görülen geniz akıntısı nedenlerinden en sık olanları grip, sinüzit ve alerjik nezledir. Bu sık nedenlere yönelik doktorun inceleme yapması ve alerjik nezle düşündüren durumlarda çocuk alerji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.
Öksürük: Geniz akıntısı gırtlağa giderek burada tahrişe ve iltihaba neden olarak öksürüğe yol açar. Boğaz ağrısı: Özellikle iltihabi özellikteki geniz akıntısı ağız boşluğunun gerisi, yutak ve gırtlakta iltihabi reaksiyonların gelişmesine ve bu nedenle boğaz ağrısına sebep olur.
Beyaz mukus: Birçok farklı anlamı olabilir. Ancak çoğu zaman, solunum yollarının tahriş olduğu, şiştiği, mukus akışını kısıtladığı ve kurumasına neden olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda burun enfeksiyonu, alerji veya susuz kalmaktan da kaynaklanabilir.
Sakız çiğnemek, ballı sprey ve içecekler, ballı yiyecekler boğazı rahatlatır ve faranjite iyi gelebilir. Faranjitten korunmak için sigara mutlaka bırakılmalı, geniz akıntısını azaltıcı tedaviye başlanmalı, sağlıklı bir yeme içme menüsü oluşturulmalı ve boğazda reflü varsa mutlaka tedavi edilmelidir.
İbrahim Saraçoğlu'nun balgam söktürücü keçiboynuzu kürü de faydalı olacaktır. 4-5 adet keçiboynuzunu küçük parçalara bölüp kaynar suyun içine atın ve birkaç dakika kaynatın. Soğuduktan sonra her sabah ve akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı içebilirsiniz.
Balgam yutmanın herhangi bir zararı olmadığı bilinir ancak balgamda enfeksiyon varsa risk oluşturma ihtimali vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri