Hava yolu tıkanıklığının uzun sürmesi sonucu ise çocuklarda uzun ve ince yüz yapısı, yüksek damak, üst çenenin öne doğru büyümesi, ağızın sürekli açık olması hali, bozuk dişler ve göz altlarında çöküklükler ile karakterize “adenoid yüz” denilen tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkar.
Sıklıkla hasta aynı gün taburcu edilir ve 1-2 günlük sıvı ve yumuşak besinlerden oluşan diyetle beslendikten sonra tamamen sağlığına ulaşır. Yaygın bilinenin aksine geniz eti tekrarlama ihtimali çok düşük olan bir yapıdır. Ameliyatla alınan her 10 geniz etinden sadece 1 tanesi tekrar büyüyebilir.
Geniz eti sebebiyle büyüme geriliği görülebilir
Geniz etinin büyümesi ve iltihaplanması demek, sürekli tekrarlayan hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmak demektir. Bu durum çocukların uyku kalitesinin düşmesine ve uyku sırasında salgılanan hormonların daha az salgılanmasına yol açar.
Geniz eti tanısı nasıl konur? Geniz eti belirtileriyle hekime başvuran hastaya kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Muayene sonrasında geniz eti tanısı, burundan endoskopi yapılarak veya geniz eti filmi olarak adlandırılan nazofarenks grafisi çekilerek desteklenir.
İlgili 26 soru bulundu
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Geniz eti vücudumuzun savunma mekanizmasından sorumlu küçük ama büyük işi olan bezlerdir. Yumuşak, genelde kırmızı, gözle görülmesi mümkün olmayan bir dokudur. Geniz eti bademcikler ile birlikte bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Ağız ve burun yolu ile vücuda giren mikropları tutarak vücut savunmasında rol alır.
Geniz eti, solunum yoluyla vücuda girebilecek zararlı maddelerin ve mikroorganizmaların tutularak yok edildiği önemli bir savunma organıdır. Bununla birlikte, geniz eti çeşitli koşullarda veya rahatsızlıklarda büyüme gösterir ve geniz bölgesinde tıkanmalara veya hava pasajının daralmasına neden olur.
Karnabahar şeklinde geniz bölgesine yerleşmiş olan geniz eti büyüdüğünde burnun arka deliklerini kapatır veya daraltır. Ayrıca burundan iltihaplı akıntıya neden olur. Bu tarzda geniz etinin iltihaplanıp sonra tekrar normal hale gelmesi özellikle 2 -6 yaş aralığında sık görülür.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Geniz eti, vücuda faydalı bir doku olarak sayılabilir ancak sık sık boğaz enfeksiyonlarına karşı savaşmak zorunda kaldığı takdirde, çeşitli nedenlere bağlı olarak büyüyebilmektedir. Geniz etinin büyümesi, solunumu sekteye uğratabilir ve östaki borusunda tıkanmaya yol açabilir.
Geniz eti büyümesi tanısı konulduğu andan itibaren hasta izlenerek en kısa sürede tedavi adımlarına başlanmalıdır. Geniz eti ameliyatı yapılmadığı durumlarda; kronik sinüzit veya orta kulak iltihabı, yüz ve çenede şekil bozuklukları, diş bozuklukları, ciddi solunum ve hormon bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
İlk etapta burun spreyi
Eğer bu yöntemle yapılamazsa direk grafi ile net şekilde görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda kortizonlu burun spreylerinin geniz etini %20-30 oranında küçültebildiği gösterilmiştir. Tam tıkayıcı boyutta olmayan ama şikayetlerin başladığı çocuklarda kullanılmaktadır.
Alerjik ve aktif şekilde iltihaplı olan çocuklar düzenli olarak takip edilmelidir. Geniz eti akut ise ilaçlar ile tedavi uygulanmaktadır. Kronik hale dönüşmüşse ameliyat yapılmaktadır. İlaç olarak antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar ve okyanus suları verilmektedir.
Pasif sigara içiciliği, yani anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etini oluşturur. Geniz eti 4-7 yaş civarında maksimum büyüklüğüne erişir ve bu yaştan sonra genellikle küçülür.
Bazı çocuklarda ağız solunumu alışkanlık haline gelmiş olduğu için bu süre uzayabilir. Geniz eti alındıktan sonra genellikle tekrar büyümez. Ancak çocuğun yaşı küçükse (2 yaş civarı) %10-20 ileri yaşlarda yeniden büyüme olabilir. Geniz etinin alınmış olması boğazdaki lenf dokuları açısından bir eksiklik oluşturmaz.
Bademcik ve geniz eti ağız açılınca görülür mü ? Bademcik muayene sırasında hasta ağzını açtığında görülür, ancak geniz eti burnun arkaya açıldığı bölgede, yumuşak damağın arkasında yer alır ve bu şekilde görülemez.
Geniz eti ameliyatları her zaman genel anestezi altında yapılmaktadır. Cerrahi işlem 5-10 dakika sürmekle beraber anestezi işlemleri ile birlikte toplam ameliyat süresi 45- 60 dakika civarında olmaktadır.
Geniz eti olan çocuklar okulda başarısız
Geniz etinden kaynaklanan horlama ve uyku problemleri, çocukların yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Uykusuzluktan kaynaklanan yorgunluk nedeniyle okul başarısı olumsuz etkilenmekte ve çocuklar sosyal yaşamdan uzaklaşmaktadır.
Geniz etinin büyümesi ve yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkmasıyla, geniz eti tedavisi bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Geniz eti tedavisinde öncelikle, ilaçla tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
Burun eti büyümesi 'Konka' olarak bilinen, burnun 2 cm arkasında bulunan, havayı ısıtıp, filtre edip aynı zamanda düzenleyen ve herkeste olan bir dokudur. Geniz eti ise daha çok çocuklarda olan ve burnun yaklaşık 10 cm gerisinde olan ve etin fazlalığı durumunda ise nefes almayı engelleyen bir dokudur.
Geniz Eti Nedir? Geniz bölgesi (nazofarinks), üst solunum yolunun burundan sonra gelen, burunun hemen arkasında yer alan alanıdır. Bu bölge soluk alıp verme sırasında sürekli olarak hava yolu ile karşılaşılan mikroorganizmalarla temas halindedir.
Geniz eti gelişim geriliğine dahi yol açabilir
Tedavi edilmeyen geniz eti, sık üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmeye bağlı işitme azlığı hatta kaybına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri