Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
kombinizin genleşme tankı havası bitmiş veya kalorifer tesisatında kaçak olduğu anlamına gelir. Kombi su basıncı 2-3 ayda 0,5 bar gibi düşme yapıyorsa bu normal bir durumdur. Su buharlaşmasından dolayı düşebilir. Kombiye altındaki su doldurma vanasından takviye yapılarak su basıncı tamamlanır.
Her kombide bulunan genleşme tankı kombi devreye girdiğinde ve su basıncı yükseldiğinde içerisindeki hava yardımı ile yükselen basıncı absorbe eder. Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Genleşme tankındaki sorunlar genelde bakımsızlıktan kaynaklanır. Tankın havası bittiğinde, genleşme tankının membranı delindiğinde ya da genleşme tankında delinme olduğunda su sızdırma sorunu çıkabilir. Tank delindiyse değişimi yapılması gerekir, tamiri olmaz. Hava eksik ise hava basımı yapılır ve sorun ortadan kalkar.
İlgili 24 soru bulundu
Gereksiz su tahliyesi nedeniyle genleşme kabı su eksiltiyor konumuna gelir. Motor soğutma suyu basınç nedeniyle seviye bidonu dışarısına taşar. Su haznesinin altında yer alan ya da çevresinde bulunan metal parçalar ve elektronik aksamlar arızalanabilir. Metal parçalara temas eden su korozyona neden olabilir.
Tankın direkt olarak değişmesi gerekmektedir. Yeni genleşme tankı ile değişim gerçekleşir. Delik tamiri ne yazık ki yapılamamaktadır. Çünkü yapılsa dahi bir süre sonra aynı yerden aynı hasarı verecektir.
Kazanlara bağlanan genleşme tankı basıncı tesisat basıncına uygun ayarlanmalıdır. İlgili yasa gereği cihazınızın kullanım ömrü 10 (On) yıldır.
Simtem 1 bar ile 3 bar arası basınç normal çalışma basıncıdır , üstü tehlike arz etmeye başlar. Isı genleşmesinden dolayısı panellerin 3 bar dan sonra patalama riski ve tesisatın boruların patlama riski vardır.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman motor, aşırı derecede ısınmaya başlar. Böylelikle hararet durumları doğmaya başlar. Suyun devir daim düzeninde bozulmalar meydana gelir. Gereksiz yere su tahliyesi de yapılmaya başlar ve böylelikle su deposu içerisinde su azalmaya başlar.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Ayarı yapmak için tesisata su girişini kesin ve basıncın ayarlamak istediğiniz değere kadar düşmesini bekleyin. Basıncı hidrofor üzerindeki manometreden okuyabilirsiniz. Örneğin 3 Barda devreye girmesini istiyorsunuz. Bir musluğu açıp basınç 3 Bara düşene dek bekleyin. 3 Bara indiğinde ise musluğu kapattırın.
Kombi bar düşmesi cihazın bakımsız kaldığı durumlarda genleşme tankındaki havanın eksilmesi ile olur. Bu gibi durumlarda uzman bir teknik servis genleşme tankına hava basar. Eşanjör kireçlendiğinde bar düşer. Bu gibi durumlarda ana eşanjörün değiştirilmesi gerekmektedir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kombi suyu eksildiğinde altındaki vanayı açarak bar seviyesini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir.
Kombilerin tankları normal bir tanktır. 60 lt den başlıyor. Yalnız bunun %2 sini baz alın. Kullanım esnasında su takviyesi yaptığı için 60lt tankta 60lt aynı sıcaklıkta su alamazsınız. Ne kadar bilirsen bil, anlattıkların karşındakinin anlayabildiği kadardır.
* Tankların ön basınç değeri 1,5 ila 4 bar arasındadır. Kullanım yerine göre ayarlanmalıdır. * Elektrostatik Toz Boya Kaplamalı çelik gövde. * 100 Litre ve üstü modellerde Manometre bulunmaktadır.
Aşırı ısınan su çatıdaki genleşme tankına dolar ve oradan taşar, kazanın patlama ihtimali yoktur. Membranlı tanklar kapalı devre doğalgaz veya sıvı yakıtlı ısıtma sistemlerinde kullanılır. Çünkü bu sistemlerde yakıt beslemesi tam kontrollüdür ve tüm sistem elektrikle çalışır.
Kapalı genleşme tanklarının içinde bir membran bulunur. Genleşen sıcak su membranın içine girerek sistemdeki fazla su basıncını alır. Membran ile metal tank arasında basınçlı bir gaz vardır. Genellikle gaz olarak azot gazı veya kuru hava kullanılır.
Seçilecek tankın basınç sınıfı kullanılacağı sistemin statik yüksekliğine bağlıdır. Kapalı genleşme tankları 6-10-16-25 Bar işletme basınçlarında üretilmekte ve işletme basıncının %50 üzerinde test edilmektedir. olmalıdır. Bu durumda seçilecek olan genleşme deposunun işletme basıncı asgari 4 Bar olmalıdır.
Genleşme kabı, motor bölgesini soğutmak için kullanılan bir su deposudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri