Isıtma sistemlerinde ısınan su genleştiği ve sistem basıncı arttığı için sistem basıncı genleşme tankının basıncını yener. Genleşme tankı içerisine su almaya başlar.
Genleşme tankı arızalandığında hangi sorunlar oluşur? Kombi basıncının düşmesi, Kombi basıncının yükselmesi ve Kombi emniyet ventilinden su akıtması sorunları çıkmaktadır. Genleşme tankının sorunlarında havası eksik ise hava basımı yapılarak sorun çözümlenebilir.
Kombi su damlatıyor, basınç artıyor, su damla şeklinde 3 bar emniyet valfinden dışarıya geliyor. Bunun sebebi kombinin kaynayan sıcak suyu genleşme tankı yardımı ile baskılayamadığı için su akıtır.
Genleşme tankı kombi içinde ısınan suyun genleşmesi ile oluşan fazla suyu depolar. Genleşme tankının bakımı periyodik olarak yapılmalıdır. Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar.
Her kombide bulunan genleşme tankı kombi devreye girdiğinde ve su basıncı yükseldiğinde içerisindeki hava yardımı ile yükselen basıncı absorbe eder. Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Simtem 1 bar ile 3 bar arası basınç normal çalışma basıncıdır , üstü tehlike arz etmeye başlar. Isı genleşmesinden dolayısı panellerin 3 bar dan sonra patalama riski ve tesisatın boruların patlama riski vardır.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Kazanlara bağlanan genleşme tankı basıncı tesisat basıncına uygun ayarlanmalıdır. İlgili yasa gereği cihazınızın kullanım ömrü 10 (On) yıldır.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Tankın direkt olarak değişmesi gerekmektedir. Yeni genleşme tankı ile değişim gerçekleşir. Delik tamiri ne yazık ki yapılamamaktadır. Çünkü yapılsa dahi bir süre sonra aynı yerden aynı hasarı verecektir.
Bu nedenle genleşme kabı su eksiltiyor ise sıcaklık artacaktır. Sıcaklık ile motor soğutma suyu genleşerek, hortum ve motor su haznesi içerisinde ekstra bir basınç oluşumuna neden olacaktır. Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir.
Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
O kap adı üzerinde genleşme kabı, radyatörün içindeki su azaltığında takviye yapar sistem, yada radyatördeki su ısınıp genleştiğinde fazlalık olan su o hortum vasıtasıyla radyatörden kaba dolar ve görünen su seviyesi yükselir. Aracınızda hararet yapma sıkıntısı yoksa endişelenecek bir durum yok.
Kombinin su akıtması tehlikeli mi? Su akıtan kombiler başlangıçta küçük problem gibi gözükse de önem verilmesi gerekir. Eğer su boruların bulunduğu bölümünden altında geliyorsa mutlaka usta çağırmanız gerekir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, diye soruyorsanız kombiniz su akıtmaya başlayacaktır. Bundan dolayı kombinin su seviyesini düşürmeniz gerekir. Su seviyesi arttıkça su sızıntısı da artacak ve zamanla daha farklı arızalar ortaya çıkacaktır. Su seviyesi 1,5 – 2 bar arasında olmalıdır.
Kombilerin tankları normal bir tanktır. 60 lt den başlıyor. Yalnız bunun %2 sini baz alın. Kullanım esnasında su takviyesi yaptığı için 60lt tankta 60lt aynı sıcaklıkta su alamazsınız. Ne kadar bilirsen bil, anlattıkların karşındakinin anlayabildiği kadardır.
Ayarı yapmak için tesisata su girişini kesin ve basıncın ayarlamak istediğiniz değere kadar düşmesini bekleyin. Basıncı hidrofor üzerindeki manometreden okuyabilirsiniz. Örneğin 3 Barda devreye girmesini istiyorsunuz. Bir musluğu açıp basınç 3 Bara düşene dek bekleyin. 3 Bara indiğinde ise musluğu kapattırın.
Genleşme Tankı Neden Arızalanır
Zaman içerisinde mebranda meydana gelen yıpranmalara bağlı olarak yırtılma, delinme, hava kaçışı, havanın bitmesi ya da azalması gibi sorunlar nedeni ile arızalar oluşmaktadır. Genleşme tankı arızası sebebi ile kombi bar seviyesi sürekli olarak artış ve azalış göstermektedir.
Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar.
Kapalı genleşme tanklarının içinde bir membran bulunur. Genleşen sıcak su membranın içine girerek sistemdeki fazla su basıncını alır. Membran ile metal tank arasında basınçlı bir gaz vardır. Genellikle gaz olarak azot gazı veya kuru hava kullanılır.
Santrifüj pompa içine giren hava öncelikle pompanın kendisine zarar verir. Yeterli suyu bulamayan pompa fanında KAVİTASYON olayı sonucunda aşınmalar ve delikler oluşur. Ayrıca, pompaya su ile beraber havanın gelmesi sistem üzerinde birkaç şekilde darbeler ve basınç şokları yaratır.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri