Ancak birçok kullanıcı bu suyun rengini, ne kadar temiz ya da kirli olduğunu merak etmeden kaloriferi kullanmaya devam eder. Ancak peteklerin içerisindeki siyah su net bir şekilde kirli sudur. Bu su manyetit olarak adlandırılır ve sistem içerisinde uzun bir süre dolaşım gerçekleştirdiği için oluşur.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir.
Radyatörlerin içerisinde koruyucu yağ vardır. Petek temizleme esnasında koruyucu yağ tabakasına zarar verilmez, koruyucu yağ sistem içerisinde kalır. Petek temizleme ile bu yağ tabakasının sistemden uzaklaştırıldığı ve peteklerin bu nedenle korozyona uğradığı bilgileri yanlıştır.
Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıkları görülürse: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıklarının bulunması, peteğin kirli olduğunu gösterir. Kalorifer peteğinin verimliliği azalmışsa: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde biriken toz ve kirler, peteğin verimliliğini azaltabilir.
Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Petek temizliği yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Temizleme işleminin ardından peteklere koruyucu ilaç koyuluyor. Petek temizliğinin 2 yılda bir yapılması gerekiyor.
Başta da söylediğimiz gibi kombi petek ısıtma tesisatı kapalı sitem çalışırlar. Bu sebepten yazın suyu boşaltılıp, Kışın tekrar doldurulması ve tesisatın içinin hava ile doldurulması paslanma ve kirece sebep olacağından zorunlu olmadıkça yapılmaması gereken bir durumdur.
Bu vanalar anahtar ile açılmalıdır. Ardından içerisindeki süzgeçler çıkarılmalıdır. Bu filtreler çamaşır suyu dolu kabın içerisinde bekletilmelidir. Peteklerdeki radyatör vanalarının altlı ve üstlü olacak şekilde kapatılmalıdır.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Bir dairedeki radyatörlerin içindeki su miktarı kaç litredir? Genellikle dairelerde 600 lük radyatörler kullanıldığı için bu radyatörlerin 1 metresinde yaklaşık olarak 5,7 lt su vardır. Bir dairede 6 metre petek olduğu üzerinden gidelim. 6 x5,7= 34,2 litre peteklerde su bulunur.
Kombi Petek tesisatları tahliye borularından akan su siyahtır. Bu durum normaldir çünkü petekler imalat esnasında iç kısımları paslanmaya karşı korunma sağlanması sebebi ile bir nevi zift şeklinde yağlı bir ilaç diye bileceğimiz malzeme ile koruma altına alınmıştır. Bu siyahlık temiz ve akışkan olmalıdır.
Peteklere ilk suyun basılabilmesi için kalorifer peteğinin altında bulunan mavi renkli veya siyah renkli vananın açılması ile su doldurma işleminin başlaması gerekir. Kalorifer peteğine suyu ne kadar vermeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden kombiden su akmaya başlayacaktır.
Peteğin içerisine aşındırıcı özelliği olmayan bir deterjan sıkın. İçerisinde tortular bulunabilen sirke gibi malzemelerle kalorifer temizliği yapmamaya özen gösterebilirsiniz. Çünkü tortu da zamanla birikerek kaloriferde kirlenmeye neden olabilir. Petek temizleme fırçası yardımıyla peteğin içini fırçalayın.
Ynt: Peteklerin Kararma nedeni
kışın kovanda arıların azalmasıyla oluşan, boş peteklerin nemden etkilenmesiylede küflenme ve kararma meydana gelir.
Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır. Boşaltım esnasında vananın saat yönünün aksine çevriliyor olması oldukça önemlidir; saat yönüne çevirmeyi denediğiniz takdirde vana daha da sıkışacak ve bu sefer sizin için fazla kombi suyu boşaltma işlemi daha yorucu olacaktır.
“Peteklerden çıkan ısı yükselerek; pencereden gelen soğuk havayı engeller ve bir nevi odaya yayılmasının önüne geçer. Böylece sıcak hava odanızda yayılırken; soğuk havanın oda içerisinde yayılması önlenmiş olur.”
Normal daire petek temizleme genellikle ortalama fiyatı 249 Lira – 399 Lira arasında değişmektedir. Bununla birlikte ilaçlı petek temizleme fiyatları 250 lira – 350 lira arasında değişebilmektedir.
Hava biriken kalorifer kendini hemen belli eder. Eğer kaloriferin yarısı sıcak yarısı soğuk ise, o zaman kalorifer havasının alınma vakti gelmiş demektir. Hava alma işlemini kaloriferler çok ısınmadan yapmanız yanma ihtimalini azaltır çünkü hava çıkışı sırasında sıcak su çıkışı da olabilir.
Petek temizleme kimyasalları artık formule edilmiş kimyasallardır. Bu sayede kombi yada sisteminide delme, aşınma gibi tahribatlara yol açmaz. Ancak asit ile yıkanan petekler zarar görebilir bu sebeple petek temizliğin de kapalı kimyasallar kullandırınız.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Vanayı Kontrol Edin: Petek vanalarının üzerinde çoğu zaman açma kapama yönü yer alır. Eğer bu bilgilendirme yoksa vanayı saat yönünün tersine çevirin. Bir nevi sola doğru çevireceksiniz. Bu işlemden sonra petek ısınmaya başlayacaktır.
Eğer satılan tapalardan bulamazsanız, bu durumda üst vanadan peteğin havasını almalısınız. Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Ortamın ısınmasını sağlayan peteklerin üzerine elinizle dokunduğunuzda üst kısmın soğuk olması hava birikiminin habercisidir. Peteğin üst sol kenarının sıcak iken sağ kenar kısmında soğukluk görülmesi de peteklerin hava yaptığını gösterir.
Suluk içerisinde yer alan su, peteklerden gelen ısıyla buharlaşır. Bu sayede ortamdaki nem miktarı artar ve havanın kuruması önlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri