Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Genleşme kabı yerinden çıkartılarak içerisine kimyasal karışım ile bir temizleme işlemi uygulanır. Karışım kabın her noktasına temas ederek gerekli etkileşimleri ve çözülmeleri sağlar. Genleşme kabı içerisinde bu karışım bir miktar bekletilir. Bu işlem ardından bir fırça yardımı ile iç kısmı temizlenir.
İlgili 15 soru bulundu
O kap adı üzerinde genleşme kabı, radyatörün içindeki su azaltığında takviye yapar sistem, yada radyatördeki su ısınıp genleştiğinde fazlalık olan su o hortum vasıtasıyla radyatörden kaba dolar ve görünen su seviyesi yükselir. Aracınızda hararet yapma sıkıntısı yoksa endişelenecek bir durum yok.
Soğutma genleşme deposunun kirlenmesi, motor soğutma sıvısındaki yağın gaza karışmasından kaynaklanır. Conta su kanalı ile yağ kanalı arasındaki yüzeyin hasar görmesi, yağın motor suyuna karışmasına neden olur.
değişim sonrası birkaç hafta su eksiltmesi normaldir. yedek su kabını kontrol ederek minimumum altına inerse eklenmeli. stabil hale geldikten sonra full-minimum arasına bir yere gelecek şekilde su eklenebilir.
Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir. Belirtiler ve araç içi diğer arızalar markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracınızı olası her duruma karşı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Motor suyu eksilirse motor yeterince soğutulmaz. Bu da hararet yapmaya neden olur. Hararet konusuna tedbir alınmazsa araçta conta yakma gibi maliyeti yüksek arızalar meydana gelecektir. bu nedenle motor soğutma suyu düzenli olara takip edilmelidir.
Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Kapalı Genleşme Tankı:
Genleşen sıcak su membranın içine girerek sistemdeki fazla su basıncını alır. Membran ile metal tank arasında basınçlı bir gaz vardır. Genellikle gaz olarak azot gazı veya kuru hava kullanılır. Tank içindeki azot gazı veya hava genleşme esnasında yastık görevi görür ve elastikiyet sağlar.
Contası yanan arabada sorunun kısa sürede tespit edilmesi bu açıdan çok önemlidir. Soruna ne kadar geç müdahale edilirse maddi kayıp da o kadar fazla olacaktır. Conta yakan araba su eksiltir.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
📢 Aracın motoru sıcakken, asla radyatör kapağını kontrolsüz şekilde açmayın. Özellikle hararet seviyesi yükseldi ise, suyun ısı derecesi 100 derece... By İzmir Oto Ekspertiz | Facebook.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Genleşme tankı kapağı, yüksek ısılara dayanıklı üretilir ve yay sistemine sahiptir. Kapak genel olarak iki görevi üstlenir. Basıncı uygun değerlerde stabilize etmek ve sızdırmazlık noktasında yeterlilik sağlamak.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Kombi genleşme tankı arızasının anlaşılması oldukça kolaydır. Kombi cihazında basınç yüksekliği, basınç düşüklüğü ya da su akıtma gibi problemlerde genleşme tankı arızası olduğu söylenebilir.
Genleşme tankı membran ile ikiye ayrılmış bir parçadır. Bir kısmında su bulunurken diğer kısmında hava bulunur. Zamanla membranının çürüyerek delinmesi sebebi ve içerisindeki havanın bitmesi sebebi ile arızalanmaktadır.
Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri