Örneğin albino hastalığının anne ya da babasından aktarılan genlerle geçmesidir. Bunun sonucunda cildin ve saçların sarı, beyaz ya da kahverengi olması. Albino hastalığına neden olan genler genotipin konusudur. Cilt yapısındaki ve saçlardaki renk değişimleri ise fenotipe örnek olarak gösterilebilir.
Fenotipik özelliğe dair başka bir örnek saç rengidir. Saç renkleri buna dair genlerin kontrolü altında olup bu genler bütün bir saç rengi genotipini oluştururlar. Buna karşın bizim gördüğümüz kısım olan asıl saç rengi ise bir fenotiptir. Fenotip, organizmanın ayırt edici fiziksel bir özelliğidir.
Genotip: Soy yapı ya da Kalıt yapı organizmanın genetik yapısına verilen ad. Genetik bileşim. Bir hücrede birden fazla gen DNA vardır. Aynı DNA üzerindeki genlere bağlı genler, ayrı DNA'lar üzerindeki genlere ise bağımsız genler denir.
Bir organizmanın genetik varlığı (genleri) genotip olarak adlandırılır. Yine bir organizmanın çevreyle de etkileşim içinde üretilen gözlemlenebilir özellikleri fenotip olarak adlandırılır. Bireyin taşıdığı bir gen belli bir fenotipik karakterin gelişmesi için sadece potansiyeli sağlar.
Genlerin durumuna göre çeşitlilik gösteren fenotip sınıflarına pleitropik fenotipler denir. Örneğin kıvırcık saçlı anne ile düz saçlı baba çiftleşirse doğacak çocuklar 1. kuşak olur. Kıvırcık saç, düz saça baskın olduğundan kıvırcık saçlı birey AA ve düz saçlı birey aa olur.
İlgili 36 soru bulundu
Aa) canlı heterozigot baskın, aynı genin özdeş alellerini taşıyan canlı (örn. AA) homozigot baskındır. Her iki canlının fenotipi baskın görünümlüdür.
Fenotip: Genetik ve çevresel etkenlerin birlikte canlının birçok fonksiyonunu ve dış görünüşünü etkilemesidir. Bireyin fiziksel özellikleri, davranışları, gelişimi vb. Allel: Bir genin anne ve babadan gelen alternatif kopyalarından birisidir.
Bir organizmanın üzerinde durulan özellikler bakımından sahip olduğu genler topluluğuna Genotip denilir. Aynı gen setine sahip iki canlı, aynı genotipe sahiptir; üzerinde durulan özellikler bakımından aynı hale sahip iki canlı ise aynı fenotiptedir.
Fenotip: Genotipin dışa yansımasıdır. Canlının o karakter bakımından dış görünüşüdür. Fenotip tek harfle gösterilir. Homozigot (Arı=Saf Döl): Allel genlerin aynı olması durumudur.
Genotip: Karakter için etkili olan genlerin tümüne verilen isimdir. Fenotip: Canlıların hem genetik hem de çevresel faktörler yardımıyla gen sahibi olabilir. Bu sebeple canlının dış görüntüsüne ait olan genlere fenotip denir.
Bir canlının sahip olduğu ve yeni nesillere aktarabildiği genlerin tümüne genotip denir. Genotipe bağlı olarak, canlıların sahip oldukları özelliklerin dışa yansımış şekline fenotip denir.
Canlıların sahip olduğu tüm genlerdir. Canlıların saf döl mü, melez döl mü olduklarını gösterir. Örneğin, mor çiçekli bir bezelye bitkisinin genotipi “MM” ya da “Mm” olabilir. Beyaz çiçekli bir bezelye bitkisinin genotipi ise “mm” dir.
Fenotip, genel olarak canlının genetik bilgileri ve çevre etkisiyle oluşan dış görünümüne denir. Genotip ise canlının DNA'sında taşıdığı genetik bilgidir. Örneğin; A karakteri gözde siyah renk. a ise mavi renk karakteridir.
Genotip, genlerin çekirdeğini ve genel yapısını belirlemede kullanılan bir tanımken, fenotip gözlemlenebilir özellikleri kapsar. Her ikisinde de baskın genler belirleyici olmaktadır.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Örneğin; yeşil tohumlu bezelyenin genotipi, “ss” şeklinde gösterilir. **Genotip: Canlının sahip olduğu genlerin tümüne denir. Diploit canlıda (2n) genotip yazılırken, her bir özellik için biri anneden diğeri babadan gelen genler aynı harfin büyüğü veya küçüğü kullanılarak iki harf ile gösterilir.
DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler de genlerce oluşturulur. Soy yapı ya da kalıp yapı olarak da bilinir. Bunların yanında bir hücrede birden fazla gen bulunmaktadır. Bu genler enzim ve protein sentezini yöneterek bireyin genel yapısını oluştururlar.
Genotip (genotype) kavramı, bireyin her türlü çevre etkisinden bağımsız olarak sahip olduğu kalıtımsal özellikler bütününü ifade etmektedir. Bu özellikler bütünü, bireyin DNA'sında mevcut genlerin özel bir bileşkesidir.
Herhangi bir organizmanın genlerinin tamamına genotip adı verilir. Bir insanın kromozomlarındaki genlerin tümü, o insanın kalıtsal tipini yani genotipini oluşturur.
Bir genin A ve B olmak üzere iki allelin olduğunu düşünürsek, canlının genotipini AA, BB ve AB olmak üzere üç farklı şekilde ayırabiliriz. Eğer AA ve BB genotiplerinin fenotipleri birbirinden farklıysa ve canlı AB genotipine sahipken fenotipi AA'daki gibi oluyorsa, bu durumda A baskın (dominant), B geni ise çekiniktir.
Bilim insanları çoğu uzman, mizacın genetik ve biyolojik bir temele sahip olduğu konusunda hemfikirdir , ancak çevresel faktörler ve olgunlaşma, bir çocuğun kişiliğinin ifade biçimlerini değiştirmektedir. Bir aile içindeki benzer mizaçlar, paylaşılan genetiğe ve bireyin yetiştirildiği çevreye atfedilebilir.
Fenotip çeşidi = Alel gen sayısı + (Eş baskınlık ya da eksik baskınlık sayısı) olur.
Genotip frekansı herhangi bir gen çiftinin oluşturduğu belirli bir genotipin, o gen çiftinin yapabildiği bütün genotiplerin sayısına oranıdır.
İki gen arasında krossing over gerçekleşirse, homolog kromozomlar arasında alel gen değişimi gözlenir. Dolayısıyla %50 “atasal”kökenli gametler oluşurken, %50 de "rekombinant” gametler oluşur, alel dağılımına göre de dört çeşit gamet gözlenir. Krossing over genetik çeşitliliğin nedenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri