AYT Geometri, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'nin (AYT) en kritik bölümlerinden biridir. Bu bölüm, öğrencilere uzamsal düşünme yeteneğini kullanarak şekiller, cisimler ve bu oluşumlar arasındaki ilişkileri anlama ve yorumlama becerisi kazandırmayı amaçlar.
AYT Matematik testi 40 sorudan oluşmaktadır. ÖSYM bu testin içerisinde her sene ortalama olarak 10 soru Geometri sorusu sormaktadır.
Geometri dersi 2024 TYT Matematik testinin içinde sorulmaktadır. ÖSYM bu testin içerisinde her yıl sınavda karşımıza 30 - 32 adet soru çıkmaktadır. Matematik, 8 - 9 soru ise Geometri sorusu sormaktadır. TYT Matematik Konularına sitemizden bakabilirsiniz.
Bu sınavlardan ilki olan TYT, öğrencilerin temel yeteneklerini ve bilgi düzeylerini ölçmeyi hedefler. Sınavda öğrencilere Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarından sorular yöneltilir. Geometri soruları ise matematik bölümünün içerisinde yer alır. Her yıl ortalama 10 geometri sorusu çıkar.
Toplamda 160 soru bulunur ve öğrencilerin toplam süresi 180 dakikadır. YKS'nın 2. Oturumu olan AYT konuları arasında matematik, edebiyat, fizik, biyoloji, kimya, tarih, coğrafya, felsefe, geometri ve din yer almaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Toplamda 40 soru bulunur ve bunların en az 30 tanesi matematik sorularından oluşur. 40 sorunun yaklaşık dörtte biri kadarı da Geometri konularına ayrılır. Sayısal bölümünden mezun öğrenciler ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerinden sorumludurlar. Her iki test grubundan da 40'ar tane soru çıkacaktır.
AYT Nedir? AYT sınav sisteminin açılımı Alan Yeterlilik Testi olmaktadır. AYT sınavı öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıyı ölçen ikinci oturum sınavıdır. AYT'de 40 Matematik, 40 Edebiyat- Sosyal Bilimler 1, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal Bilimler-2 olmak üzere 160 soru içermektedir.
Matematik Toplam 40 Soru, Fen Bilimleri Toplam 40 Soru, Sosyal Bilimler 2 Toplam 40 Soru şeklinde olacak.
TYT Geometri konuları, temel kavramlar, açılar, üçgenler, çokgenler, dörtgenler, çember ve daire, analitik geometri ve katı cisimler gibi başlıklar altında toplanabilir.
AYT bölümünde ise AYT Matematik 1096 dakika, AYT Kimya 1196 dakika, AYT Fizik 962 dakika, AYT Biyoloji 936 dakika ve AYT Geometri 2941 dakikada tamamlayabilirsiniz.
Toplamda 120 sorudan oluşan Temel Yeterlilik sınavı olan TYT sınavında 40 soru Matematik dersinden gelmektedir. Sorulardan 30 soru matematik ve 10 soru genellikle geometri dersinden çıkmaktadır.
Trigonometri (Yunanca trigōnon "üçgen" + metron "ölçmek"), üçgenlerin açıları ile kenarları arasındaki bağıntıları konu edinen matematik dalı.
AYT, adaylara toplamda YDT hariç 160 soru sunmaktadır. Bu soruların dağılımı şu şekildedir: 40 soru Matematik, 40 soru Fen Bilimleri, 40 soru Sosyal Bilimler-2 ve 40 soru da Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler-1 testinden gelmektedir.
TYT Geometri, öğrencilerin uzamsal düşünme ve analitik becerilerini ölçmeyi amaçlayan bir sınav bölümüdür.
AYT sınavı alan bilgisi ölçerken, YDT ise yabancı dil eğitimi almak isteyen öğrenciler içindir. TYT ve AYT konuları arasında matematik, Türkçe, geometri, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, felsefe ve din kültürü yer almaktadır.
TYT Matematik testi 40 sorudan oluşmaktadır. ÖSYM bu testin içerisinde her sene ortalama olarak 10 soru Geometri sorusu sormaktadır.
TYT Tarih Dersinden her yıl sorulan konular milli mücadele, Türklerin İslamiyet'i kabulü, ilk ve orta çağlarda Türk dünyası olduğunu söyleyebiliriz ve bu sorulardan gelecek TYT'de de soru bekleyebiliriz.
Geometri iki ve üç boyutlu uzayda yüzeyler arasındaki hacim, alan, uzunluk ve açı ilişkilerini inceleyen bir derstir. Özellikle mühendislik alanında olmak üzere her türlü sayısal bilimin temelinde geometri vardır.
Daha sonra liselerin dört yıla çıkarılmasıyla Geometri 1 dersi 10. sınıfta, Geometri 2 dersi 11. sınıfta, Geometri 3 ve Analitik Geometri (1-2) dersleri 12. sınıfta okutulmaya başlanmıştır.
TYT AYT Tarih Konuları Aynı Mı? TYT AYT tarih konuları aynı mı? Hayır, TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testleri) tarih konuları farklıdır. Her iki sınavda da tarih konuları, öğrencilerin bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik olarak belirlenmiştir.
Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına ihtiyacı olanlar; Sosyal Bilimler 2 testi haricindeki tüm testleri çözmelidir. Tüm puan türlerine ihtiyacı olanlar tüm AYT testlerini çözmelidir.
TYT'nin açılımı Temel Yeterlilik Testi yani 9-10. sınıfta gördüğün konuların hepsini içeren sınavdır. Bu soruların hepsini çözüp yapabildiğin kadar iyi puan alman istenir. AYT ise Alan Yeterlilik Testidir yani 11-12. sınıfta hangi bölümü seçtiysen (Eşit Ağırlık, Sözel, Sayısal) bunlara göre sorularını çözersin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri