"Hayvan Çiftliği", aslında Sovyetler Birliği'nin totaliter rejimini eleştiren bir alegori olarak ortaya çıkmıştır. Eserdeki hayvanların insanlaşan ve sonunda zalimleşen karakterleri, toplumun güç açlığı ve iktidar manipülasyonunu anlatır.
Yaşanan gerçekliklerle beslendiği iddia edilen bu kurgu aynı zamanda Stalinizm eleştirisi olarak karşımıza çıkmaktadır. George Orwell, eserindeki olay kurgularını 1917 yılında yaşanan Rus Devrimi ile ve sonrasında ortaya çıkan yönetim biçimi ve lider olan Stalin ile bağdaştırarak oluşturmuştur.
Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır.
Demokrasinin aksaklıkları, insanların çıkar ilişkisi içinde başkalarını umursamaması, bencil insanların topluma verdiği zarar gibi konular çok iyi işlenmiş. Orwel bu romanı ile birlikte 1984 romanında distopik bir ülke öngörmüş olsa da anlatılanlar şu an dünyanın bazı ülkelerinde halen yaşanmaktadır.
Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Kendisini her türlü totalitarizme karşı bir demokratik sosyalist olarak tanımlayan Orwell bu romanında SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır. Hayvan Çiftliği çok yankı uyandırmış ve olumlu eleştiriler almıştır.
İlgili 35 soru bulundu
“Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir” sözü, domuzların güç kazandıktan sonra nasıl yavaş yavaş bir zamanlar özgürleşmek istedikleri insanlar gibi davranmaya başladıklarını gösteren mükemmel bir anlatımdır.
Hayvan Çiftliği kitabında Rusya'daki Sosyalizm anlayışına gönderme yapılmıştır. Domuzların yönetimi ele alması, belli bir zaman sonra onların insanlardan çok daha acımasız olduğunu gösterir. Bu acımasız düzen, birilerinin sefa sürerken birilerinin acınası bir duruma düşmesine neden olur.
Hayvan Çiftliği romanı bilim kurgudan uzak bir distopya örneğidir (Çelik, 2015). Roman üçüncü tekil şahıs ağzından basit ve açık bir dille yazılmıştır.
Kurallara göre: “İki ayak yürüyen herkesi düşman bileceksin. / Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin. / Hiçbir hayvan giysi giymeyecek. / Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak. / Hiçbir hayvan içki içmeyecek. / Hiçbir hayvan sebepsiz yere öldürülemez. / Bütün hayvanlar eşittir” (Orwell 2018: ...
Kitabın olay örgüsü, Bay Jones adlı bir adamın sahip olduğu Beylik Çiftliği'nde geçiyor. Bay Jones tarafından kötü davranılan hayvanlar, bu durumdan son derece rahatsız oluyor. Bir gün çiftliğin bilge domuzu Koca Reis, hayvanları örgütlüyor ve onlara devrim fikrini açıklıyor.
Clover için kuralları okuyan, bilgili bir keçi. Kendi adlarına karar alabilecek kadar eğitilmiş olan ve bu yüzden yöneticilere eleştiri yöneltebilecek düzeyde olan işçi kesimlerini simgeler.
İlk bakışta bir masal sanılan ve fabl dilinde yazılan bu roman çocuklar için uygun bir kitap değildir. 16 yaş üzeri için tavsiye edilen siyasi bir taşlamadır.
Hayvan Çiftliği kitabı siyasi hiciv türünde bir eserdir. Hiciv: Bir kişi, kurum veya toplumu alaylı tarzda eleştirme ve eleştiri metinlerinin oluşturduğu edebî türe verilen isimdir.
Hayvanların insan egemenliğine karşı ayaklanması eşitlik ve özgürlük için daha büyük bir sosyal savaşı temsil ettiğinden, "Hayvan Çiftliği"ndeki en büyük çatışma insan ve toplum arasındadır. Bu çelişki en iyi şekilde hayvancılığın gelişimi ve adil bir toplum inşa etme çabasında görülür.
Orwell'ın başta alegori olmak üzere grotesk, hiciv hatta kara mizahla yoğurduğu romanı, bugün artık dünya edebiyatı kapsamında değerlendirilebilecek bir çağdaş klasik olarak yerini almıştır.
Squealer'ın cırtlak bir sesi vardı ve hayvanlara her zaman yalan söylerdi, çünkü Napolyon ona böyle yapması gerektiğini anlatmıştı. Kimi yorumculara göre Squealer, Sovyetlerdeki parti yanlısı Pravda gazetesini simgeler.
Bu yüzden Napoleon ilk olarak iktidarda rakibi olan Snowball adlı domuzu çiftlikten attırıp ve iktidarın tek sahibi olmuştur. İşte o anda çiftliğin yönetimi tamamen değişmiştir.
Dişi bir at. Clover asla yakınmaz. Boksör için endişelenir ve onun hastalanacak kadar çok çalışmasını önlemeye çalışır.
Muhalifliği politik olmasından ileri gelmez: Derdi daha iyi bir hayat yaşayabilmek, şeker yiyebilmek vs. Orta-sınıf ideolojisine sahip beyaz yakalı işçileri temsil eder.
İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok 1984 adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır.
Koca Reis sonunda gördüğü rüyayı açıklar. İnsanların ortadan kalkması durumunda yeryüzünün nasıl bir yer olacağını görmüştür. Ayrıca "İngiltere'nin Hayvanları" adlı bir şarkının ezgisini duymuştur. Bu şarkı, tüm hayvanların içinde müthiş bir coşku uyandırır ve birlikte söylerken tüm çiftlik inlemeye başlar.
Hayvan Çiftliği George Orwell'in modern klasikler arasına girmiş ikinci ünlü romanı ve çarpıcı bir politik taşlamadır.
Snowball mitinglerde parlak nutuklarıyla çoğunluğu kazanıyordu, fakat Napoleon kulis faaliyetlerinde mahirdi. Ve bilhassa koyunlar arasında muvaffak oluyordu. Koyunlar son zamanlarda: "Dört ayak iyi, iki ayak kötü" diye bir meleme tutturmuşlar, zamanlı zamansız mitingleri kesintiye uğratıyorlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri