Bir tane dolmalık biberi doldurmak için bir tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş pirinç gerekir. Bir tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş pirinç 10 gr. gelir.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor.
Onun için de annemin bir ölçüsü var, genellikle tam tutuyor. Şöyle ki, her bir dolma için 1 tatlı kaşığı pirinç/bulgur ve 1 tatlı kaşığı dolusu kıyma. Bu şekilde yaptığınızda ortalama ölçüdeki biberler için tam geliyor, ama biberler biraz iriceyse ekstradan 1-2 kaşık daha eklemek gerekebilir.
Dolma içini hazırlayıp biberlerin içine paylaştırırken, üst kısmında biberin iriliğine göre; yarım parmak veya bir parmak boşluk bırakırım. Eğer, dolma içi artmışsa; bu boşluklara da kalan içi paylaştırırım.
Harç hazırlanmadan önce pirinç bir kapta sıcak suyla ıslatılmalı; bekletilmeli. Eğer bu uygulamalar tam olursa harika bir kıvam elde edersiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Dolmanın içinin lapa olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir püf nokta daha var. Dolma ve sarma iç harcı için kullanacağınız pirincinizi ılık suda bekletip yumuşatın ve nişastasından arındırmak için birkaç defa mutlaka sudan geçirin. Mümkünse bir gece önceden pirinci suda bekletmek daha sağlıklıdır.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
MALZEMELER: yarım kilo (12 tane) dolma biber 1,5 su bardağı pirinç(her biber için 1 tatlı kaşığı gibi) 3 tane büyük kuru so...
Hazırladığınız harcı sebzelerin içlerine paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
Önce soğanı rendenin ince tarafıyla tavanın içine rendeliyoruz. Pirinçleri de yıkayıp süzüp tencereye alıp yağları ve salçayı da ekleyip iyice bi karıştırıp biraz yüksek ateşte hepsini 2-3 dk kavrulacak. Daha sonra baharatlarını da ekleyip karıştırıp suyunu da ekleyip kısık ateşte ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Biber dolmasının iyi bir şekilde pişmesi için biber içini harç ile çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler pişirme esnasında şişeceği için iç harcı biraz boşluk bırakacak kadar doldurmanız gerekir. İdeal limiti aştığınızda pirinçler çiğ kalacak ya da hepsi taşıp kötü bir görüntüye neden olacaktır.
200 gr kıyma. 1 adet küçük boy soğan. 1 diş sarımsak. 1/2 su bardağı pirinç (yıkanmış)
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Dolmalık pirinç yani diğer adıyla kırık pirinç, normal pirincin üretimi sırasında meydana gelen kırık tanelerin elekten geçmesiyle oluşur. Nişasta oranının düşük olmasından dolayı, dolma ve çorbalarda kullanımı uygun ve ekonomiktir.. Kalsiyum, B1 vitamini Niasin, fosfor, potasyum ve posa içerir.
1.5 sub. pirinc ve bulgur karisik.17 adet biberi doldurdu 2domates ve 1 sogan gerisi ayni.
Etli ve kıymalı biber dolmasını yaparken her dolma için takriben 1 yemek kaşığı pirinç kullanırsanız, iç harcınız tam gelir ve artmaz.
Biber dolmasının harcının içerisinde genelde pirinç veya bulgur bulunur. Bu malzemenin dolmanın içinde sert kalmasını önlemek için, ılık suda bekletip yumuşatmalı ve nişastasından arındırmak için bol su ile yıkamalısınız.
Biberler, pirinçlerin şişme payı göz önüne alınarak, üzerlerinde 1-2 parmak boşluk kalacak şekilde, çok sıkıştırılmadan doldurulmalıdır. Yemeğinizi, suyu kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirmelisiniz. Dolmalık biberleri seçerken ince kabuklulardan seçmelisiniz.
Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır. Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir.
Kaynayınca kapağını kapatın, taşmaması ve dibine tutmaması için, küçük ocağa alın, ocağı iyice kısın.
Son sarmaya geldiğinizde iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar ayırın. Bu ayırdığınız iç harcı sarmaların üzerine koyun. Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri