İnci, deniz ve okyanus da yaşayan yumuşakçaların (istiridye ve midye) içlerinde oluşmaktadır. Bu deniz canlıları ılıman ve sıcak iklimi severler. Yumuşakçaların içlerindeki inciler doğal bir süreçten geçerek kendiliğinden oluşur. Havuzda da yetiştirildiği çok sık görülmektedir.
Satın alma işleminden önce gerçek inci kolye satan online mücevher bayileri bulunmaktadır. Bunlara başvurabilirler. Ayrıca kuyumcular da sattıkları mücevherleri sertifikaları ile satarlar.
İsmail İlkin, kimileri havuzda yetiştirilen, kimileri de okyanuslardan toplanan yüzlerce yıllık incileri satıyor. Havuzda yetişen incilerin fiyatı 300 ila 500 lira arasında değişirken, Osmanlı devrinde Basra körfezinden gelen 200 yıllık incilerin ise gramı 2 bin 500 lirayı buluyor.
Esas olarak Avustralya, Endonezya ve Filipinler'de yetiştirilmektedirler. Çok büyüyebilen Güney Deniz İncisi, istiridye içinde büyüyen en büyük inci türüdür.
Gerçek inciler büyüteç altında yüzey pürüzlü görünür fakat sahte olanlar pürüzsüz görünür. Hakiki inciler düzensiz renk dağılımına ve şekle sahiptir. Sahte olanlar tek renktedirler ve düzgün şekildedirler. Hakiki incilerin delikleri küçük ve düzenlidir, sahte incilerin ise delikleri geniş ve düzensizdir.
İlgili 35 soru bulundu
İyi kalitede bir incinin parlaklığı, keskin ve ışıltılı olur. Çok değerli bir incinin ışığı mükemmel yansıtmasının yanında yüzey kalitesi ve simetrisi de aynı değer ölçüsü ile önemlidir. Kaliteli incinin yüzeyinde kendi yansımanızı kolaylıkla görebilirsiniz.
Bunlar (Doğal gerçek inciler), küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler.
İstiridye incisinin fiyatlarının ne kadar olduğu üzerine yapılan araştırmalarda söz konusu inci tanelerinin 9 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösterdiği görülmektedir. Buna ek olarak bazı denizel kabukluların deniz içerisinde değil de yapay havuz içerisinde de yetiştirildiği bilinmektedir.
Hangi İnciler Daha Değerlidir? İncilerin değer skalası, incinin boyutuna, rengine, şekline ve kusursuzluğuna göre belirlenmektedir. Her incinin kendine göre farklı bir yapısı olduğu için, genellikle daha büyük, parlak ve yüzeyi mümkün olduğunca kusursuz olan incilerin daha değerli olduğu düşünülmektedir.
Bu şekilde anlaşılmıyorsa basit birkaç yöntemle anlaşılabilir. Gerçek inci tanesi, incinin sürekli doğurmasından dolayı şekilsiz olur hep büyür yanlardan şişer ve bölünürek doğurur.
Gerçek inci zor şartlar altında denizden çıkarılan istiridyeden oluşur. Oldukça meşakkatli olarak bulunan gerçek inciler yüksek fiyat aralığına sahip ürünler arasında yer alır. Altın, gümüş ve pırlantanın aksine gerçek inciler nadir olarak bulunduğu için fiyatları da oldukça yüksektir.
Gramı altından daha pahalı olan inciler mevcut. Elimde gramı 2 bin 500 liraya satılan inci var" dedi. Uzman isim, "Altından 4 kat daha değerli. Son dönemde inciye rağbet var. 10 ila 15 bin lira arasındaki inciler daha çok talep görüyor.
Kemik ağrılarına, migrene, mide, dalak, bağırsaklar hastalıklarına karşı etkilidir. Depresyon eğilimli kişiler üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olduğu düşünülür. Duygu bozukluğu gibi kişiyi üzen hastalıkların tedavisinde iyileştirici etkisi vardır. İnsanlarla yakınlık kurmaya yardımcı olur.
İnci kolyenin gerçek olup olmadığını anlamak son derece kolaydır. İlk olarak incinin bir bıçak yardımı ile üzerinin kazınması gerekir. İşlemi 5 dakika gerçekleştirdikten sonra kazılan yeri elinizle silmeniz gerekmektedir. Eğer herhangi bir deformasyon olmadıysa hakiki inci olduğunu söyleyebiliriz.
İnci, deniz ve okyanus da yaşayan yumuşakçaların (istiridye ve midye) içlerinde oluşmaktadır. Bu deniz canlıları ılıman ve sıcak iklimi severler. Yumuşakçaların içlerindeki inciler doğal bir süreçten geçerek kendiliğinden oluşur. Havuzda da yetiştirildiği çok sık görülmektedir.
İnci, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tane. Bunlar, küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler.
Sahte incinin yüzeyinde ise, neredeyse hiçbir hasar ve değişiklik gözlenmemekle birlikte, olduğu gibi parlak ve pürüzsüz kalır. Bu yöntem de dişe sürtme testi ile benzerlik gösterir. İki gerçek inci birbirine sürtüldüğü zaman, incilerin yüzeylerinde pürüzlü bir görünüm oluşur. Bu, incilerin gerçek olduğunu gösterir.
İnci, doğurganlığını ve anne sütünü arttırmaya yardımcı olur. Akciğer ve böbrekler için oldukça faydalı mineraller içerir. Hatta kemikte duyulan ağrılara, hiç geçmeyen migren ataklarına, mide, dalak ve bağırsakta oluşan rahatsızlıklar ve hastalıklara karşı da oldukça etkilidir.
Cildi iyileştirici etkisi bulunur. Özellikle akne ve rozasea gibi cilt problemlerini yatıştırdığı düşünülür. Akciğerler için iyi olan inci, astım ve bronşiti yatıştırır. Kalp, ciğer ve böbreklere iyi geldiğine inanılır.
İnci üretimi için Türkiye'deki istiridyeler çok uygun değil, Endonezya'da mesela bu çok yaygındır, denizin ortası alabildiğine, gözünüzün alabildiğine istiridye şamandıraları, çiftlikleriyle doludur ama o istiridyelerden buraya getirmeyiz.
İstiridyeler küçükken aşılaması yapılıp yetiştirilme süreleri 3 ila 6 aydır. Bir istiridyeden 5-10 Adet kadar inci elde edilebilir.
İnci; deniz ve okyanus da yaşayan yumuşakçaların içlerinde oluşmaktadır. Bu yumuşakçalar; istiridye ve midyedir. Bu deniz canlıları ılıman ve sıcak iklimi sever. İnci, bu deniz canlılarının içerisinde doğal bir süreçten geçerek kendiliğinden oluşur.
Gerçek inciyi ayırt etmek için, inciyi ateşe tutmak yeterli olacaktır. Gerçek inciler ateşten etkilenmez ve herhangi bir değişiklik gözlemlenmez.
Ülkemizde; Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in İstanbul Boğazı ile birleştiği yerlerde görülmektedir. İstiridye'nin Morfolojisi ve Fizyolojisi: Morfolojik olarak Ostrea edulis dairesel şekilli iki kabuktan meydana gelmiştir.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri