Dondurulmuş Gıdalar Besin Değerini Ne Kadar Kaybeder? Dondurma işlemi besinin kalori değerini, lif içeriğini ve mineral değerini kaybettirmez. Birkaç vitaminin miktarında düşüşler yaşanmasına neden olabilir.
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
Sağlık açısından taze balık tüketmek elbette daha önemli. Ancak, taze olmayan balıklarda ise dondurulmuş balık tüketmek, hiç tüketmemekten iyidir. Lezzetinden bir şey kaybettirmeyen bu dondurulmuş balıkların çözülmesini bekleyip tekrardan dondurmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Ülkede gıda güvenliğinden sorumlu olan kuruma göre gıdalar, "Son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir." Gıda bekledikçe tazeliğinden kaybettiği için zamanla besin değeri düşebilir ama tehlikeli de değil.
Böylelikle hiçbir koruyucu maddeye gerek olmadan, meyve sebzeler, besin değerini raf ömrü süresince güvenle koruyor. Hatta yapılan bilimsel araştırmalar, dondurulmuş meyve sebzelerdeki besin değerinin tazelerden bile daha yüksek olduğunu gösteriyor.
İlgili 20 soru bulundu
Dondurma işleminin kendisi aslında besin değeri üzerinde çok az etkiye sahiptir ancak dondurmadan önce uygulanan ön işlemlerde, depolama ve çözdürme sırasında besin değerinde kayıplar olmaktadır[5]. Dondurarak muhafazada gıdalarda enzim aktivitesi çok yavaş da olsa devam eder.
Dondurulmuş Gıdalar Besin Değerini Ne Kadar Kaybeder? Dondurma işlemi besinin kalori değerini, lif içeriğini ve mineral değerini kaybettirmez. Birkaç vitaminin miktarında düşüşler yaşanmasına neden olabilir. Genellikle dondurma işlemine dayanıksız olan vitaminler folat ve C vitamini olarak bilinmektedir.
Olması gereken şekilde çözdürme işlemi uygulanmamış besinde mikrobiyolojik açıdan üremeler oluşabilmekte ve zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Çocuklarınızı da hem bağışıklıklarını güçlendirmek hem de fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için balık yemeye teşvik edin. Mutlaka haftada 2 kez tüketilmesi gereken balıktan en yüksek faydayı sağlayabilmek için doğru pişirmek ve yemek gerekir.
Balıketi gibi et ve et ürünlerinin veya sebze ve meyvelerin temin edildikten hemen sonra uygun koşullarda dondurulması, ürünlerin alındığı ilk günkü tazeliğinin korunmasını sağlıyor. Dolayısıyla dondurmak demek tazelik demek oluyor.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Taze balık her zaman marketteki dondurulmuş balıktan iyidir!
Eğer aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı olabilir.
Kalın dondurulmuş balık dilimlerinin pişirilmesi uzun zaman alacaktır, ancak bunları folyo veya yağlı kağıt poşetlere sararak bu süreyi azaltabilirsiniz. Balığın içindeki buz kristalleri buharlaşarak paketin içinde kalacak ve balığın daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Fakat dondurma veya buzdolabında saklama ile çoğu zaman zarar görmezler. Anne sütünün -20 derecede 1 ay saklanması ile hücrelerin %89'u öldüğü halde, IgG, IgM, IgA, laktoferrin, lizozim, C3, C4 kompleman komponentleri, aminoasid ve yağ asitleribüyük oranda korunur.
Önce konserveden başlayalım. Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.
- İşlenmiş et ve et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, vb.) - Yüksek yağ ve tuz içeren hazır yemekler, - Beyaz unla yapılmış hamur işi ürünler, - Parmak balık, schnitzel, dondurulmuş patates gibi ürünler uzak durmamız gereken işlenmiş gıdalardandır.
Dr. Şükrü Karataş, uygun koşullarda dondurulan ve yine uygun koşullarda çözdürülen taze ve besin değerini yitirmemiş gıdaların tüketim açısından son derece güvenli olduğunu söyledi.
Ayrıca paketlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak için içlerine koruyucu katkı maddeleri katıldığında, bunlar da sağlığımıza zarar verebiliyor. Obeziteden diyabete, kanserden alzheimer'e, parkinsondan kalp-damar rahatsızlıklarına kadar daha birçok hastalığı tetikliyor.
Dondurulma işlemi sonrasında meyve ve sebzelerin besin değerlerinde azalmalar görülebilir. Ancak dondurulma işlemi sırasında uygulanan işlemlere bağlı olarak değildir. Besin değerlerinin dondurulma işlemi sonrasında ne derece zarar göreceği, besinin kendisine bağlı olarak tamamen değişebilmektedir.
Dondurulmuş besin alırken en az -18 °C'de depolandığından emin olunuz. Ambalajın iç kısmında buz kristalleri olmamasına özen gösterin. Dondurulmuş ürünlerin satın alınması, taşınması ve evdeki dondurucuda muhafaza edilmesi sırasında ürünün çözündürülmemesine dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri