Gümüşhane'nin Şiran, Kelkit ve Köse ilçeleri ile Bayburt ve Erzincan'dan geçen KAFZ ile ilişkili Kelkit Fay segmenti (KLFS), Kelkit baseni (KLB), Bayburt baseni (BYB), Kelkit Çoruh Fay zonu (KÇFZ), Akdağ-Çayırlı Fay zonu (AÇFZ), Tercan-Aşkale Fay zonu (TAFZ) ve Dağyolu fayı (DYF) gibi birçok fay segmenti ve fay zonları ...
Ayrıca Gümüşhane üçüncü derece riskli deprem illeri arasında yer almakta olan bir ilimizdir. KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Bu nedenle Türkiye'de gerçekleşen birçok depremin sorumlusu olarak da bilinmektedir.
Öte yandan Gümüşhane deprem bölgesi mi sorusunun yanıtı evet. Çünkü kısa adı KAFZ olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, yaklaşık 80 km uzaklıktan geçiyor. Bu fay zonu, Türkiye'deki en aktif fay zonları arasında yer alıyor.
Gümüşhane, yüksek aktiviteli fay hatları üzerinde bulunan bir şehir değil. Depremsellik ve tektonik alanında sakin bir şehir. Bu olumlu konum bazlı özelliklerin dışında ise Türkiye'deki en aktif fay zonları arasındaki Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), şehre 80 km uzaklıktan geçiyor.
Depremin 15,03 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Sarsıntı, Trabzon ve çevre illerde de hissedildi.
İlgili 42 soru bulundu
Zira aktivitesi yüksek fay hatları bulunmuyor. Buna karşın Erzurum'a yakın sayılabilecek bir şehir olduğunun altını çizmek gerekiyor ve yaklaşık 80km güneyinde Türkiye'nin en aktif fay zonları arasında bulunan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) etki alanı üzerinde yer alıyor.
Depremin 15,68 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Vali Alper Tanrısever depreme ilişkin yaptığı paylaşımda, "Kelkit ilçemiz Cemallı Köyü merkezli saat 23:23'te 4.1 şiddetinde meydana gelen depremde tarafımıza ulaşan bir olumsuzluk ihbarı bulunmamaktadır.
Üçüncü derece riskli iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 22 saat arayla yaşanan iki deprem, vatandaşlar arasında korku ve paniğe yol açtı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Lütfiye Sayıl, bölgede birkaç hafta boyunca küçük deprem aktiviteleri görülebileceğini söyledi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, 18 Aralık'ta Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi merkezli olmak üzere saat 01.15'te 4,3, saat 23.23'te ise 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Gümüşhane ve Kelkit halkında korku yaratan depremler, yakın illerde de hissedildi.
18 Aralık saat 23.23'te meydana gelen deprem Gümüşhane Kelkit ilçesinde gerçekleşti. Depremin şiddeti AFAD tarafından 4.1 olarak ölçüldü.
Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bayburt'un deprem kuşağına yakın olduğunu ve olası bir depremin Bayburt'ta da hissedebileceğini belirterek, “1992 Erzincan depremi Bayburt'ta da hissedildi. Bayburt'un kuzeyinde bir sorun gözükmüyor, sorun güneyinde. Çünkü Kuzey Anadolu fay hattına çok yakın” dedi.
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yer alan Kelkit Fay Hattı, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan bir fay hattıdır. Bu fay hattı Doğu Anadolu Fay Zonu parçasıdır.
Dolayısıyla, Türkiye'nin Gümüşhane ilinde deprem tehlikesi düşük ve deprem riski azdır.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
E-Devlet Fay Hattı Sorgulama
İkamet ettiği semtin deprem riskini sorgulamak isteyen vatandaşların, https://tdth.afad.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli.
Depremin derinliği ise 11.18 kilometre olarak ölçüldü. Depre İstanbul ve çevre illerden hissedildi.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu. Tsunami, İşinomaki kentine ulaşırken, depremin başkent Tokyo'da da hissedildiği bildirildi.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Doğu Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alan Gümüşhane iline bağlı 6 ilçe yer almaktadır. Bilinen ve nüfus açısından en kalabalık ilçe Merkez ilçesidir. Merkez ilçesi dışında Kelkit, Şiran, Kürtün, Torul ve Köse ilçeleri de yer almaktadır.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Gümüşhane ili, Doğu Karadeniz'in iç illerinden biridir. Doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon güneyinde Erzincan illeriyle komşudur.
ÖNCESİ VE SONRASI DA VAR
Gümüşhane'de meydana gelen ve Trabzon'un da dahil olduğu çevre illerden hissedilen 4.3 büyüklüğündeki depremden önce ve sonra da depremler meydana geldi. 00.54'te 1.7 şiddetiyle başlayan sallantılar 01:34'te meydana gelen 1.7 büyüklüğündeki sallantıya kadar sürdü.
7.7 Büyüklüğündeki Deprem Giresun'da da Hissedildi.
27 Aralık 1939'daki 7,9 büyüklüğünde Büyük Erzincan Depremi'nde yaklaşık 33 bin kişi hayatını kaybetti, 100 bin kişi yaralandı ve 116 bin civarında bina yıkıldı. Erzincan depremi, dünyada meydana gelen büyük depremlerden biri olarak sayılıyor. Bu deprem, Türkiye sınırları içerisinde yaşanmış en büyük sarsıntı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri