Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Lazların tarihi yurtları Batıda Sinop'a kadar uzanan Karadeniz kıyıları,doğuda da günümüz Abhazya Cumhuriyetine kadar Bütün günümüz Gürcistan devletinin karadeniz kıyıları ve buralara yakın olan yerlerdir. Lazların en eski tarihleri,Kolheti yönetim ve kültür alanıyla yakından ilişkilidir.
Lazlar etnik olarak Türk değillerdir. Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
İlgili 29 soru bulundu
Samegrelo, Gürcistan'ın batısındaki tarihi bir eyalet. Burası Lazlar'ın anavatanı. İsmi ülkenin ikinci en kalabalık etnik grubu olan Megreller'in ülkesi anlamına geliyor.
Lazca (Lazca: Lazuri nena), Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne kadar yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu sanılan, Zanik bir Güney Kafkas dilidir.
Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
✅Genelde açık tenli, sarışın, kumral olurlar. Esmer ten, siyah saç Laz nüfusunda vardır ancak oldukça azdır.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur.
Lazlar Türk değil Kafkasya kökenli bir halktır. Genel görüş Gürcü kökenli olduklarıdır. Karadeniz'de nüfusları en fazla 200 bin en az 80 bindir.
Rize pazardan başlayıp gürcistan Batum'a kadar olan bölge lazdır bunun dışında Laz olarak adlandırılmış il ilçe yoktur. Ancak lazlar tarafından göç edilmiş yerler olabilir. Ama Samsun kesinlikle Laz değildir.
ANNE= NANA BABA= BABA (EBA)... | Facebook.
Öncelikle şunu belirtelim ki Rize bilinenin aksine Lazların çoğunluk olduğu bir il değildir. Ancak Laz nüfusunun başlangıç yeridir. Bir karadeniz türküsü olan 'Çayelinden öteye gidelum yali yali' türküsünden hareket edebiliriz. Zira Çayeli ilçesinden öte tarafta kalan kısım çoğunluk olarak Lazların yaşadığı bölgedir.
Laz tarihi MÖ 8. yüzyıla (MÖ 764-735) kadar geriye götürülebilmektedir. Bu tarihe ait Urartu yazıtlarında ilk kez Kolkh adından bahsedilmektedir (Lang: 1997). Laz adından ilk bahseden kaynak Pilinius'un “Naturalis Historia” (M.S 79-23/24) adlı eseridir.
Önceleri Romalıların, bölgede Elen kültürüyle yaşayan "yukarı" kültürle, bölgenin yerli ve Kafkasyalı "geri" halkını ayrıştırmak için kullandığı "Laz" adı, Lazlar Yunanlar karşısında Atina'ya (Pazar) kadar eriyip, asimile olsalar da günümüze kalacaktır.
Karagöz oyunlarında Laz tiplemesi, çabuk öfkelenen, çabuk çabuk konuşan ağzı kalabalık, çok hareketli bir tiplemedir. Laz karşısındakine konuşma fırsatı vermez, hep kendi konuşmak ister.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Türkiye'de Trabzonluları Laz sanmak gibi bir yanılgı var. Peki Trabzonlular Laz mıdır? Aksine kimliğinde Trabzon yazan insanların çok büyük bir bölümü Laz değildir. Diğer kalan kısmı ise dedelerinden süregelen bir soy haritasını oluşturmaktadır.
Mübadeleden 5 yıl sonra gerçekleştirilen 28 Ekim 1927 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Trabzon Vilayetinde 64 Rum, 98 Ermeni, Giresun'da 2 Ermeni, Ordu'da 2 Rum ve 249 Ermeni kalmıştır.
Laz toplulukların dini yapısı incelendiğinde 4. Yüzyılda Hristiyanlığı benimsedikleri görülmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun 1461 yılında Karadeniz'i etki alanına almasıyla İslam diniyle tanışmaya başlamışlardır.
Binam: “Canım, yavrum” manasında söylenir. Bitemi: Ölçü birimi.
nosi ǩelele […] Aptal, salak anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri