Gerçekçi masallarda gerçek hayattan kişiler bulunabilir. Padişahlar, şehzadeler, hocalar, kadılar ve daha birçok kişi gerçekçi masallarda yer alabilir. Ayrıca zenginler, fakirler, hırsızlar ve bunlara benzer kişilerde gerçekçi masallarda karşımıza çıkmaktadır.
Olağanüstü ve gerçekçi masallar, asıl masallar kategorisine dahildir. Padişah, Sultan, Kral, Prens, Prenses, Vezir gibi karakterlerin bulunduğu masallar. Olayların birbirine zincirleme olarak bağlandığı masallardır. Kısa ve genellikle eğlendirici özellik taşırlar.
Pertev Naili Boratav'ın üslup, yapı ve konu bakımından yaptığı masal sınıflandırmasına göre Türk masalları şu beş gruba ayrılmıştır: Olağanüstü masallar, Hayvan masalları, Güldürücü masallar, yalanlamalar ve zincirleme masallar, fıkra ve latifeler.
Genellikle anonim olan halk masalları, gerçeklikten uzak, çok fazla olayın anlatıldığı masal türüdür. Genel olarak uzun olan halk masalları, doğu ve batı edebiyatında yaygın bir şekilde yer almaktadır. Binbir Gece Masalları, Simbad ve Kırmızı Başlıklı Kız halk masallarınına örnek olarak verilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Masallar gerçekleşmesi olanaksız olan olayların doğaüstü karakterlerle işlenmesiyle oluşan bir edebi türdür. Masal türünün ilk örneklerine milattan önceki dönemlerde rastlıyoruz. Masallar 5 bölümden oluşur ve masalların 3 türü vardır.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Bu amaçla destan, efsane, menkıbe ve masal gibi yaratıcıları bilinmediği için “anonim” olarak adlandırılan sözlü edebiyat türleri icat edilmiştir. Biz bu yazımızda “masal” türünü ve onun kültürümüzdeki haliyle sahip oldukları özelliklerini ele alacağız.
Türkiye'de halk ağzıyla derlenmiş en eski kitap Billur Köşk'tür.
Bu tarz masalların yapısına bakıldığında olayların birbirine zincirleme bir şekilde bağlandığı, diyaloglar hâlinde ilerlediği ve “tekrar” unsurunun ön planda olduğu görülmektedir. Bu özellikleriyle zincirlemeli masallar, özellikle “sayışmaca” tarzındaki “tekerleme”lerle benzerlik göstermekte- dir.
Yine bir anlatımın masal olduğunu bu özelliklere dayanarak anlayabilir. Masalın özelliklerinden bazıları şunlardır; Olağanüstü olaylar yaşanır, tamamen hayal ürünüdür. Kalıplaşmış ifadeler ile başlar ve biter.
Hanım” diye bilinen müellifin aslında kim olduğu ortaya çıkarılmıştır. Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir. Dehrî, Ziya Gökalp, Masal, Halk Bilimi.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Keloğlan.
Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
Peter Pan, Pamuk Prenses, Aslan ve Fare, Güliver'in Gezileri, Bambi, Fareli Köyün Kavalcısı, Pinokyo, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Ağustos Böceği ve Karınca, Uçan Fil Jumbo bu masallardan sadece birkaçı… Siz çocukların hayal gücünü alabildiğince geliştirecek bu masallar.
Sümer Hayvan Masalları (Yabanöküzü Boynuzlu Tilki), Yapı Kredi Yayınları tarafından “4000 Yıl Önce Kil Tabletlere Yazılan İlk Masallar” olarak okura sunuldu. “Fabl Nedir?” sorusunun cevabıyla açılıyor “Önsöz”.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Dr. Necati Demir, 35 yılda 81 ili köy köy dolaşarak Anadolu insanından dinlediği masalları 10 ciltlik eser haline getirdi. Bugüne dek 200'ü aşkın kitap yazan Demir'in son eserinin ismi ise "Anadolu Türk Halk Masalları".
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri