İnsan ve hayvan kılından, naylon gibi ipliklerden yapılmış olan, peruk denilen takma saçları ve kirpikleri kullanmak caiz olduğu anlaşılıyor ise de, ihtiyaç ile ziyneti birbirine karıştırmamalıdır. İhtiyaç için caiz olan şeyi, süs, gösteriş için takmak caiz değildir.
Peruk denilen takma saç, insanın saçından yapılmış ise kesinlikle haramdır. Onu takmak da haramdır. Çünkü insan değerli bir varlıktır. Peygamber (sav), "Allah, saçına saç ekleyen ve eklemek isteyen kadınlara lanet etmiştir." buyuruyor.
Bu itibarla kirpik lifting uygulamasının sağlık açısından bir sakıncası olmadığı sürece, caiz olduğu söylenebilir.
Hangi amaca matuf olursa olsun insan saçının alınıp satılması ve ticaretinin yapılması caiz değildir.
İslam alimleri bir başkasının saçının başka birine eklenmesini veya bu kişilerin saçlarından imal edilen peruk/protezlerin kullanılmasını caiz görmemişlerdir. Bunun nedeni ise saygın olan insanın bir parçasının kullanılarak bu işlemin yapılmasının zorunlu haller dışında caiz olmadığı aktarılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Protez saç ve gusül abdesti birbiri ile bağlantılı konular olsa da dini kitaplarda abdest almaya engel olduğuna dair bir ibare yoktur.
Takma saç deriye suyun geçmesine engel değilse, abdest ve gusle de engel olmaz.
Bir erkeğin, saçını örmeden, kulak ortası ve omuz başına kadar uzatması caizdir. Uzayan kısmı büker ve örerse, mekruhtur. Bu hâl, kâfirlere benzemektir. Örgüsüz olsa bile saçın daha fazla uzaması, kadınlara benzemek olacağından mekruhtur.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) 'Saçı olan kişi bakımına özen göstersin' hadisine dikkat çekilen açıklamada, saçların temizliğine dikkat etmek şartıyla erkeklerin saçlarını uzatmalarında ve dilediği şekilde taramalarında dinen bir sakınca olmadığının altını çizdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
Yine tekrarlayalım saç ekiminin dinen bir sakıncası yoktur, günah değildir, haram sayılmaz.
el Cevab: Saçların boyanması geçirgen özellikli boya kullanılıyorsa caizdir.
Mikro pigmentasyon tekniği ile kafa derisine uygulanan dövme, moda dövmesinden biraz farklı bir uygulama da olsa, sonuçta bir dövme uygulamasıdır, deri altına zerk edilen boya bir ömür boyu kalacaktır. Bu durumda konu hadisteki yasak kapsamına girmektedir. Bir zaruret yoksa bu uygulamayı yaptırmak caiz olmaz.
- Sonradan çöp işlemlerinde o saçların işçiler tarafından görülmesi o kişiye vebal getirir mi? Değerli kardeşimiz, İnsan vücudundan gerektikçe ayırılıp atılan saç ve tırnak gibi nesnelerin çöpe atılmasında sakınca yoktur.
Saçın sentetik olduğunu anlamak için kullanılan en iyi yöntem yakmaktır. Saçtan bir tutam ya da sadece bir tel koparılarak işlemin yapılması gerekir. Sentetik saç yandığı zaman doğal olmayan bir hal kazanır ve ortaya plastik kokusu çıkar. Bu durumda saçın sentetik olduğu kanıtlanabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun hazırladığı 2018 yılında “Fetvalar” kitabında “Saç ektirmek ve peruk kullanmak caiz midir? sorusuna, "zorunlu hâller dışında caiz değildir." cevabını verdi.
Kadının saçını kısaltması câiz, traş etmesi ise mazeret yoksa haram görülmüştür. Peygamberimiz kadının saçlarını traş etmesini yasaklamıştır.
Kurulun "Kadınların saç yaptırması ve kısaltması caiz midir?" sorusuna verdiği yanıt, Diyanet'in kadınlarda kısa saça karşı olduğunu ortaya koydu. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları tarafından yayımlanan 'Günümüz Meselelerine Fetvalar' isimli kitapta kadınların saçlarını kısa kestirmesinin doğru olmadığı yer aldı.
Özetle Hazreti Peygamberimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) saçlarını uzatmayı benimsemişlerdir. Saçlarının en uzun hali 'cümme', biraz daha kısası 'limme', en kısa hali ise 'vefre'dir. Umre ve hac gibi özel durumlarda kazıtmak sureti ile tıraş etmişlerdir.
Saçın toplanması, Sünen-i Ebu Davud'da geçtiğine göre, Enes bin Mâlik hazretleri, ziyarete gelen bir erkek çocuğunun saç örüğünün çözülmesini söylemiş ve “Bu Yahudi kılığıdır” buyurmuştur. Netice üç mezhebde namazda veya namaz dışında erkeklerin saçı toplaması mekruh iken; Mâlikî'de ise namazda mekruhtur.
Erkeklerin saç uzatması ne sünnettir ne de mekruhtur; mübahtır ve ibadet değeri yoktur. Ancak saç temiz ve bakımlı olmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) birçok saç şekli uygulamıştır. Saçını uzattığı da kısalttığı da olmuştur.
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz.
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve spermi boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül zorunludur; ancak, eğer sadece mezi (boşalma öncesi sıvılar) salınırsa, o zaman sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri