Açıklama. Gerçeğe saygı kavramı her insanın kendi gerçekliklerine, sonra diğer insanların, toplumların ve doğanın kendine özgü gerçekliklerine – olduğu gibi- saygı duyarak yaşamayı bilmesi demektir.
Saygı, genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına… değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır.
İnsanlar toplum içinde birbirlerine karşı saygı çerçevesinde konuşmalıdır. Yalan konuşan bir kimseye, saygı duyulmaz. Küçüklerin, büyüklerine karşı saygılı olması gerekir. Murat, öğretmenine karşı büyük bir sevgi ve saygı içerisindeydi.
Saygı, terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre Türk Dil Kurumunun saygı sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir: Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Saygı kavramı insanlar tarafından farklı şekilde ele alınmakla birlikte genel olarak bakıldığında saygı; değeri, üstünlüğü, faydası, kutsallığı vb. gibi nedenleri ile herhangi bir kimseye ya da bir şeye karşı dikkatli ve ölçülü davranmaya yol açan tutum ile başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusunu kapsamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Saygınlık, saygın olma durumu olarak tanımlanan itibar sahibi olmak demektir. Başarı ise başarılan, üstesinden gelinen iş olarak tanımlanabilir.
Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağ, insanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir. Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar.
Öz saygı, hayatın her noktasında kişinin kendisine duyduğu saygı ve kendisine verdiği değer hayatının duygusal ve psikolojik yönünden mutluluğunu etkileyen temel bir unsurdur. Kişinin kendi öz saygısını geliştirmesi onun güçlü, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesinin temelini oluşturmaktadır.
Saygı, bir kişiye hürmet göstermek ve ona karşı nezaket kurallarına uygun bir şekilde davranmak anlamına gelir. Bu kelime ihtiram ve tekrim sözcükleriyle eş anlamlıdır.
“Saygı düzenin anahtarıdır.”
Sevgi; insanların başka kişilere karşı ya da eşya ve hayvanlara karşı duymuş olduğu ilgi ve bağlılıktır. Saygı ise; bir kimseye karşı dikkatli ve özenli davranılmasıdır.
Saygı Nedir? Büyüklere, yaşlılara, değeri yüksek olanlara, kutsal bilinen kimselere, şeylere karşı duyulan, sevgi ve çekinmeyle karışık bağlılık duygusu, başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu, inceliğidir. Kimlere Saygılı Olmalıyız? Ailemize saygılı olmalıyız.
Büyüklerimize mutlaka saygı gösterir ve bu konuda asla kusur etmeyiz. Ayrıca, arkadaşlarına da oldukça sıcakkanlı ve anlayışlı davranan bir toplumun üyeleriyiz. Sevdiğimiz bir arkadaşımız derdini anlatırken onu can kulağıyla dinler, sıkıntısını hafifletecek sözler söyleriz.
Etkili İletişimin İçin; 1- Saygı Duymak: Karşımızdaki kişilere saygı duymak onların varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduklarını hissettirmek, olduğu gibi benimsemek anlamını taşır. 2- Doğal Davranabilmek: Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmaktır. 3-Empati :İletişimin belki de en önemli öğesidir.
İnsanı belli bir özelliğine göre yargılamamak, herkesin kendi doğruları çerçevesinde yaşadığının farkında olmak, farklılıkları zenginlik olarak görebilmektir.
TDK'nın “Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü (BSTS)” kapsamındaki “Felsefe Terimleri Sözlüğü” yukarıda özetlenen anlamı derleyecek biçimde saygıyı “bir kişiye, bir düşünüşe, bir eyleme, bir başarıya yüksek değer vermekten doğan özel bir duygu” olarak tanımlar. Saygı tepkisel, cevabi bir ilişkidir.
İçten saygıda ise kişide gerçekten insanların değerli olduğu görüşü vardır ve davranışlarında bunu hissettirir. Dinlemek karşıdaki kişiye değer verildiğinin ve saygı duyulduğunun bir göstergesidir.Karşımızdaki kişiyi anlamanın ilk basamağıdır.
Öz saygı, kişinin sahip olduğu genel değer duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendine hangi ölçüde değer verdiğini ya da vermediğini, kendini ne ölçüde onayladığını takdir ettiğini, ödüllendirdiğini ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür değerlendirme olgusudur.
Bu bağlamda Takva kelimesi, aynı zamanda Allah'a ve O'nun yarattıklarına karşı saygı, sevgi ve şükür duyarak varlık bilincinde olmak anlamını ifade eder. Arapça "Vikaye" kökünden türemiştir. 'İttika' kelimesi kendini korumak, kendi duygu, davranış ve düşüncelerinin farkında ve bilincinde olmak demektir.
Dinin emir ve tavsiyelerine uyma, haram ve günahlardan kaçınma hususunda gösterilen titizlik anlamında bir kavram. Takvânın ileri derecesini ifade eden tasavvuf terimi. Allah'a duyulan saygının gereği olarak başta namaz olmak üzere ibadetlerin edası sırasında sükûnet ve tevazu içinde bulunma anlamında terim.
Muteber kelimesinin TDK anlamı değerli, geçerli, güvenilir ve saygın kişilerdir. Aynı zamanda sözü geçer kişiler içinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri