Edebiyatta gerçekçilik akımının ortaya çıkmasıyla yazılan romanlara realist roman denir. Sadece gerçek ya da gerçek olabilecek olaylar anlatılır. Mekan betimlemeleri yerine karakterler uzun uzun tahlil edilir. En önemli realist roman yazarlarının başında Fyodor Dostoyevski, Emile Zola ve Victor Hugo gelir.
Realist Roman Özellikleri
Sadece yaşanılan gerçekçi olayların anlatılması amaçlanmıştır. Gerçeklerin ön planda tutulduğu bir roman türüdür. Serveti Fünun döneminin en önemli eserleri arasında yer almakta olan Araba Sevdası romanı, dönemin en önemli eserleri arasında yer alır.
Olayları, insanları ve toplumları gerçekçi açıdan yansıtan romanlardır. Kuru ve kuşkucu bir anlatım şekline sahiptir. Stendhal'in Kızıl ile Kara'sı Tolstoy'un Savaş ve Barış'ı, Halit Ziya'nın Mai ve Siyah'ı realist akımın etkisindedir.
Toplumcu gerçekçiler eserlerinde büyük şehirlere göçün yol açtığı sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Roman ve hikayelerde çok güçlü bir kurgu bulunmaz. Bu eserlerde ise, siyasi ideolojiler daha fazla ön plana çıkar. Eserlerde köylü ağızlarına çok fazla yer verilir.
Başlangıçta Sabahattin Ali ve Sadri Ertem'in eserleriyle ortaya çıkan ve esasen Anadolu köy ve kasabalarının sorunlarını anlatan toplumcu-gerçekçi roman ve hikâye 1930'ların sonunda Kemal Bilbaşar ve Samim Kocagöz gibi yazarlarla alanını genişletmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Materyalist ve Marksist bir dünya görüşü üzerinde temellendirilmiştir. Toplumcu gerçekçi edebiyat, halkçılık, köycülük kavraları ile hümanist bir düşünce etrafında şekillenen bir edebiyattır. Toplumcu gerçekçi anlayışın ekseninde “insan, toplum ve üretim ilişkileri” vardır. Toplum için sanat anlayışı vardır.
- Toplumcu gerçekçi şiirde toplum için sanat anlayışı bulunmaktadır. - Toplumcu gerçekçi şiirler eğitsel bir işlev ile yüklü olmaktadır. Bu şiirlerin ana amacı sosyalist bireyselliğin gelişmesidir. - Toplumcu gerçekçi şiirde sanat dinsel ve töresel bağlardan kurtulmayı amaçlamaktadır.
Toplumcu Gerçekçi Şiir Temsilcileri Kimlerdir? Nazım Hikmet, Ahmet Oktay, Necati Cumalı, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Özdemir İnce, Ceyhun Atıf Kansu, Enver Gökçe, Can Yücel, Eray Canberk, Gülten Akın, Kemal Özer, Yaşar Miraç ve Ataol Behramoğlu toplumcu gerçekçi şairlerdir.
- Marksizm'e, sosyalizme ve materyalizme bağlı bir akım olan toplumcu gerçekçi şiir; işçi, emekçi ve köylü sınıfının ezildiği temel düşüncesinden hareket eder.
Kemal Tahir, toplumcu gerçekçiliğin ileri bir aşama olduğunu belirtir: “Toplumlarda, gerçekçilik her zaman ileri bir merhalenin doğrudan doğruya dünya görüşü olmuştur” (Tahir, 1989: 77). Ona göre gerçekçilik, bilinç olduğu kadar davranıştır.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Realizm ve realist aynı mı
Realizmde, sanat eserlerinde nesnel ifadelere yer verilir ve abartılarak ifade edilen duygular gereksiz görülür. Realistler ise bu akımın temsilcisi olan, deneyimlere ve gözlemlere değer veren ve romantizmin aşırı duygusallığına tepki gösteren kişilere denir.
Realist sanatçılar, eserlerinde yaşamın gerçeklerini anlatmışlardır. Yalnızca yaşananın anlatılmasına yönelen Realizm akımı; olaylar ve kişiler karşısında tarafsız bir tavır takınmıştır. Bu akıma uygun olarak eser veren yazarlar, kendi duygu, düşünce ve yorumlarını eserlerine katmazlar.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Örneğin dış dünyada genel bir kavram olarak “insan” değil tekil bir varlık olarak “şu insan” vardır ve bilfiil gerçek olan odur. Ancak her tek insan ferdi genel bir kavram olan insan kavramının bireysel bir gerçekleştiricisidir. Bu görüşe kavram realizmi de denir.
Realizim, hayattaki tüm gerçekliği gözler önüne süren bir edebiyat akımıdır. Romantizme bir tepki olarak ortaya çıkan realizmde insan yaşamının gerçeklerine hikaye ve öykülerde yer vermek amaçlanmıştır. Realizim akımı, gerçekleri her şeyin üstünde görür. Realizim akımı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır.
Sabahattin Ali, Türk edebiyatının en bilinen Toplumcu Gerçekçi yazarlarından biridir. Onu diğer Toplumcu Gerçekçi yazarlardan farklı kılan esas husus ise, yazarın toplumcu gerçekçiliğin klişeleşmiş ilkelerine bağlı kalmayarak daha canlı kahramanlar yaratabilmiş olma başarısı ile doğrudan ilgilidir.
Toplum ve bireyi, toplumsal ve gerçek yönleriyle sergilemeyi amaçlar. Toplumsaldır, toplumun sorunlarından haberdardır ve bunlara duyarlı yaklaşır; Gerçekçidir, sanatçının konu hakkındaki kişisel duygu ve düşünceleri herkes tarafından açıkça anlaşılır bir ifadeye dönüşür.
Toplumsal gerçeklik ya da sosyal gerçeklik bir topluluktaki düşünce, inanç ve ilkeler bütününe verilen addır. Toplumsal etkileşim sonucu ortaya çıkmakta ve bu nedenle etkileri bakımından bireysel güdü ve eylemleri aşmaktadır.
Bu akımın temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Hikaye ve roman gibi olay yazılarında halkın anlayabileceği sade bir dil kullanılmıştır. 2- Öykülerde işsizlik, yoksulluk, göç ve savaş gibi toplumsal meseleler işlenmiştir. 3- Toplumun alt kesimindeki insanlar gerçekçi bir bakış açısıyla ele alınmıştır.
Böylelikle, Türk edebiyatında 'toplumcu gerçekçilik' anlayışı özellikle 1930'lu yılların sonlarında 2. Dünya Savaşı ile yoğunlaşmış, daha sonraki dönemlerde de özellikle roman ve hikaye türünün içeriği açısından etkisini güçlü bir şekilde sürdürmüştür. Bu dönemde özellikle Sadri Ertem, Sabahattin Ali, R.
1934'te toplanan Birinci Sovyet Yazarlar Birliği Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda ise Toplumcu-gerçek- çilik adı verilen yöntem doğrultusunda oluşturulur. Sovyet Rusya'nın resmî sanat görüşü olarak kabul edilen Toplumcu-gerçekçilik, sanata ve sanatçıya ideolojik açıdan çeşitli görevler yükler.
Toplumcu gerçekçi şairler, sanatın toplum için yapılması gerektiğini savunan ve buna göre hareket eden kimselerdir. Onlara göre, halk, yapılan sanatı anlayabilmelidir ve sanatın içeriği de toplumsal olmalıdır.
Marksist söylem, materyalist öğeler içeren bir şiir hareketidir. Şiir, bunlar için bir üretim biçimidir. Bu üretim, alt yapının belirgin parametresi olan ekonomik modelle yakından ilişkilidir. Bu nedenle kapitalist toplumda şiir, para-mal-para düzeninin; Marksist toplumda ise proleter sınıfın emrinde olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri