Beklenti Cümleleri İkiye Ayrılır: Gerçekleşmiş Beklenti Gerçekleşmemiş Beklenti Gerçekleşmesi istenen duru- mun olumlu sonuçlanmasıdır. Gerçekleşmesi istenen durumun olumsuz sonuçlanmasıdır. Uzun zamandır istediğim elbiseyi aldım. Bu yıl sınavı kazanacağını umuyorduk. 13.
Gelecekte olması beklenen bir iş veya olayın beklenen yönde gerçekleşmediği anlamını taşıyan cümlelerdir. Bu tür cümlelerde çoğunlukla istenen bir eylem gerçekleşmemiş ve sonucunda hayal kırıklığı yaşanmıştır.
Beklenti, herhangi bir konuda gerçekleşmesi istenilen veya umulan her türlü olguyu içeren duygudur. "Beklenti" ile "umut" her ne kadar birbirleri ile özdeşleştirilse de; beklenti, umut edilmesi şart olmayan durumlarda da var olabilir.
Eğer bir cümlenin içinde gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyor ve bu planın da gerçekleşmesi isteniyorsa bu bir tasarı cümlesi olur. Birkaç seneye buralarda iki ev almayı düşünüyorum. Üç ay içerisinde almış olduğum kiloları fazlasıyla vermeyi düşünüyorum. Hafta sonu saçımın rengini açmayı düşünüyorum.
İçerik cümlesi, bir sanat eserinin neyden bahsedildiğini bildirir. Eser hakkında kısa bilgilerle açıklama yapar. Genellikle eleştiri, ya da tanıtım metinlerinde görülen eleştiri cümleleri “ne anlatılıyor, neyden bahsedilmiş?” gibi sorulara cevap verir.
İlgili 32 soru bulundu
Şair ya da yazarlar edebiyatın hangi türünde yazarsa yazsın konuyu aktarırken kelimeleri özenle seçer, okurda estetik bir tat bırakmak ister. Diğer adı biçem olan üslup, yazarın dili kullanma biçimidir. Aslında cümleyi nasıl kurduğuyla ilgilidir.
“Kışın portakal, Yaz aylarından daha fazla bulunur.” “Yeni kitabı da eski kitabı kadar güzeldi.” “Yılın en güzel resmi benimki seçildi.” “Yeni kitaplar, eski kitaplara göre daha anlaşılır şekilde yazılıyor.” “Burak roman kitaplarını daha çok sever, Ahmet ise hikâye kitaplarını…”
Azımsamanın bir diğer anlamı, bir kişiyi davranışları ya da sözleri nedeniyle beğenmemek demektir. Sadece somut ve maddi şeyler için azımsamak kelimesi kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- Tekrar göz attığımda kitaplarının azımsadığımdan daha fazla olduğunu gördüm.
Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
Bir cümle içerisinde yapılan işin neden yapıldığı geçiyorsa bu cümle yargı gerekçesi cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Yargı gerekçesi cümlelerinde neden sonuç ilişkisi bulunduğunun unutulmaması gerekmektedir. Yani cümlede bir iş yapılıyorsa akabinde o işin neden yapıldığından da bahsediliyor anlamına gelmektedir.
Beklenti Cümleleri İkiye Ayrılır: Gerçekleşmiş Beklenti Gerçekleşmemiş Beklenti Gerçekleşmesi istenen duru- mun olumlu sonuçlanmasıdır. Gerçekleşmesi istenen durumun olumsuz sonuçlanmasıdır.
Bir iş, olay ya da durumun beklenen yönde gerçekleşeceğini bildiren cümlelere beklenti cümlesi, gerçekleştiğini bildiren cümlelere gerçekleşmiş beklenti denir. Beklenti cümlesinde iş, olay ya da durum henüz gerçekleşmemiştir ancak gerçekleşmiş beklenti cümlesinde artık sonuçlanmış ve beklendiği yönde olmuştur.
beklenti (duygu), beklenen bir olayın doğurduğu duygu. beklenti (epistemoloji), olabilirler arasındaki en muhtemel olanı. Beklenen değer, olasılık kuramında, rastgele bir değişkenin alabileceği tüm değerlerin ağırlıklı ortalaması.
“Beklenti tuzağı”, hanehalkları ve firmaların enflasyon beklentilerindeki artışın merkez bankasını enflasyonu artırmaya zorladığı bir durumdur. Beklentiler yönetilemediğinde, “maliyet itişli tuzak” ve “işletme sermayesi tuzağı” olmak üzere iki tür beklenti tuzağı ortaya çıkabilir.
Özbek ve Türkiye Türkçesinde ortak olan “kesinlik” bildiren modal sözler, älbättä – elbette, qat'iyän - kat'iyyen, mutlak mutlaqå - mutlaka, muhaqqaq - muhakkak, şübhäsiz - şüphesiz ve hiç şübhäsiz gibi yapılardır. Bu sözler, genel olarak birbirinin yerine kullanılabilecek eş anlamlı ögelerdir.
yapılması ya da nasıl yapılmaması gerektiğini anlatan cümlelerdir. Kötü gidişe son verme. Öne sürülen görüş, tekliftir.
Çıkarım, metinde açıkça verilmeyen bilgileri bulmak ve anlamsal boşlukları doldurmak demektir. Bunun için bilinenlerden bilinmeyene doğru gidilmekte ve metindeki örtük bilgiler keşfedilmeye çalışılmaktadır. Çıkarım yapma işlemi önce sözlü ardından yazılı metinlerle öğretilmektedir.
Bir olayın ya da durumun olma ya da olmama, gerçekleşme ya da gerçekleşmeme durumunu anlatan cümlelerdir. Kesinlik yoktur. Bir olay ya da durum hakkında kesin bilgi sahibi olmadan fikir yürütmektir.
Şart cümlesi veya koşul cümlesi, Türkçedeki anlamına göre cümle türlerinden biri. Yan cümlesi dilek-şart kipini alan ve şart anlamı taşıyan cümledir. Ana cümledeki fiilin gerçekleşmesi, yan cümlede belirtilen bir şarta bağlıdır. Ancak çok çalışırsan başarılı olabilirsin.
14) VARSAYIM CÜMLESİ: *Bir olayın ya da durumun bir an için olduğunu (gerçekleştiğini) farz etmektir.
Azımsama Cümleleri
Bir şeyin miktarca az olduğunu, yetersiz görüldüğünü ifade eden cümlelerdir.
Eylem. [1] Bir şeyin umulduğundan az olduğu yargısına varmak, daha fazlasını istemek, az görmek, az bulmak.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Not: ''Gibi'' edatı hem karşılaştırma cümlelerinde hem de benzetme cümlelerinde kullanılır.
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir. Örnekleme, ele alınmış konuyu daha iyi ifade etmek için örnek vermeye başvurmak olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri