Güneşte tamamen kuruyunca cam kavanozlara aktarabilirsiniz. Eğer yere sererek kurutmak istemiyorsanız, domateslere ip geçirerek güneş gören bir yere asabilirsiniz. Bu sayede domatesler ipte kolayca kuruyacaktır.
Evde domates kurutmak için öncelikle domateslerinizi en tazesinden ve hormonsuz olanından tercih etmenizi öneririz. İlaçlanmış domatesleri kurutmanız sizin sağlığınızı tehdit eden bir unsur olabilir. Ayrıca sulu domatesleri tercih etmemenizi öneririz.
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Kurutulacak domateslerin yağmurlu bir günde ve yağmur sonrasında toplanmamış olmasına, size ulaşmadan önce ıslatılmamış ve su değmemiş olmasına dikkat edin. Su değen domatesler kurutulurken kararır. - Yeteri kadar pamuklu kumaştan yapılmış örtü (naylon ve sentetik örtüler hava aldırmadığı için kullanılmamalıdır).
Domates Neden Kararır? Domates kuruduktan sonra, çok fazla güneşte beklerse, yağmur alırsa, nemli ortamda uzun süre açıkta bekleyip geç kurursa kararır. Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanoza koyup kuru ve serin yerde bekletmeniz gerekir. Ayrıca kışlık domateslerinizi zeytinyağı içinde, birkaç diş sarımsak ile bir kavanoza yerleştirip, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın ve saplarını çıkartın. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutun. Domatesleri ıslak bırakmak, kabuklarının yumuşamasına ve doğru bir şekilde kurumamasına neden olur.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Her gün kontrol edilerek altlı üstlü kuruyana kadar güneşte tutulur. Büyüklüğüne göre 7-12 gün arası bütün domatesler kuruyacaktır.
İlk olarak kurutulmuş domatesleri yıkayıp bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su doldurup kaynatıyoruz. (ya da akşamdan veya birkaç saat önceden sıcak suda bekletiyoruz.) Yaklaşık 10 dk. kaynattıktan sonra soğuk suya alıp soğumasını bekliyoruz.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Domatesler genel olarak güneşte kurutulabilir. Yaz aylarının en sıcak döneminde domateslerin kurutulması yerinde olacaktır. Kurutulan domateslerin uygun koşullarda saklanması gerekir.
Hangi cins domates kurutulur diye merak ediyorsanız, kurutma işlemi için yumurta biçimindeki küçük boyutlu domateslerin seçilmesi gerektiği belirtilir. Salçalık cinsi domatesleri tercih edebilirsiniz. Evde domates kurutmak için seçtiğiniz domateslerin ilaçlanmamış ve hormonsuz olmasına dikkat edebilirsiniz.
Güneş ışığında domatesin kurutulmasıyla elde edilen kuru domates vitamin yönünden de oldukça zengindir. Salatalardan kahvaltılıklara kadar tüm yemeklerde kullanılabilen kuru domatesin özellikle kış aylarında bolca tüketimi sağlanır.
Kuru domates yemeklerin içerisinde ya da kahvaltıların yanında direkt olarak tüketilebilmektedir. Sandviçlerin içerisinde, salata çeşitlerinde, ezmelerde tüketilebilen kuru domates kahvaltı sofralarında peynirlerin ya da kızarmış ekmeklerin yanına yakıştırılan bir üründür.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz. Eğer tuzlu yemeklerden kaçınmanız gerekiyorsa, domates konservesini kullandığınız yemeklere ekstra tuz eklemeyebilirsiniz.
Bir kaseye domatesler alınır. Sarımsaklar ezilerek eklenir, kekik ve zeytin yağıda ilave edilip karıştırılır. Benim kuruttuğum domatesler oldukça tuzlu oldukları için ben tuz kullanmadım, siz tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz. En son üzerine cevizi de serpip kuru domatesleri hazırlamış oluyoruz.
Kurutulmuş domates, domateslerin güneşte veya fırında kurutulmasıyla elde edilen bir besindir. Özellikle güneşte kurutulmuş domates besin değerlerini kaybetmez, vitamin ve mineral değerlerini de koruduğu için çok faydalıdır.
Temiz bir kavanoza en alta 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2-3 diş zeytinyağı koyarak başlıyoruz. Sırayla domates, sarımsak ve çok az baharat ,tuz ilave edip zeytinyağı gezdiriyoruz. En son domateslerin üzerine gelecek kadar zeytinyağı olmalı kavanozda. Buzdolabında saklıyoruz.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kuru domatesleri mutfak robotu içine koyun. Üzerine 1 tutam maydanoz, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 diş doğranmış sarımsak ekleyin. Son olarak tüm malzemenin üzerine 2 yemek kaşığı limon suyu ve yarım su bardağı kadar da zeytinyağı koyun. Tüm ezme malzemesini mutfak robotundan iyice geçirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri