Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gerekçeli karar çıkmadan istinafa gidilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gerekçeli karar çıkmadan istinafa gidilir mi?

Gerekçeli Karar Tebliğ Edilmeden Dosyanın İstinafa Gönderilmesi Hak İhlalidir!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baskahukuk.com

Gerekçeli karardan önce istinaf edilir mi?

Türk hukukunda mahkeme kararlarına karşı istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri kural olarak gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren başlamakla birlikte, kimi kanunlarda kanun yoluna başvuru süresinin kararın tefhiminden, yani mahkemece duruşmada hazır bulunan taraflara kararın açıklanmasından ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gun.av.tr

Gerekçeli karar tebliğ edilmezse ne olur?

Yani, kararın kesinleşmesini veya kanun yollarına başvuru hakkının kullanımını temin için taraflar mahkemeye başvurarak gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesini istemesi gerekir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Gerekçeli karara itiraz edilmezse ne olur?

Kararın tebliğe çıkarılması ise kararın ilgililere tebliğ edilmesi için postaya verilmesini ya da sistemden tebliğ edilmesini ifade eder. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ve tarafların itiraz ya da istinaf etmemesi halinde hüküm kesinleşmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Her karar istinafa gider mi?

Kural olarak ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Nihai kararlar dışında ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi ile bu taleplerin kabulü halinde itiraz üzerine verilen kararlara karşı da istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Gerekçeli Karar nedir? - Av. Gülşen Baltalı ERDOĞAN

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi durumlarda istinafa gidilemez?

3000 TL ve altındaki adli para cezasına mahkumiyet kararları için istinaf yoluna başvurulamaz (CMK m.272/3). Üst sınırı 500 gün adli para cezasını gerektiren beraat hükümleri aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulmaz. Kanunlarda açıkça kesin olduğu yazılı olan kararlar aleyhine istinaf kanun yoluna gidilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf için gerekçeli karar beklenir mi?

Kısa kararda hazır bulunanlar yönünden tefhim, yokluklarında karar verilenler yönünden tebliğ tarihinden itibaren l0 gün içinde istinaf yolunun açık olduğu, kararın ayrıntılarının gerekçeli kararda gösterileceği belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zulkufarslan.av.tr

Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadar?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince yapılacak ilk başvuru istinaf başvurusudur. İstinaf başvuru süresi, kural olarak kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. İlk derece mahkemesinin kararının yeniden incelenmesini isteyen taraf hükmün verilmesinden sonra iki hafta içinde istinafa başvurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oksuz.av.tr

Gerekçeli karardan sonra kesin karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden karar kesinleşir mi?

Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur. Gerekçeli kararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması halinde mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne yapılır?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Gerekçeli kararın tebliğini sağlamak kimin görevi?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir ancak hukuk mahkemelerinde ise kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Gerekçe istinaf edilir mi?

5237 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.273/5'e göre, “Cumhuriyet savcısı, istinaf yoluna başvurma nedenlerini gerekçeleriyle birlikte yazılı isteminde açıkça gösterir. Bu istem ilgililere tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Gerekçeli karar tebliğ edilmeden Istinaftan feragat edilebilir mi?

İlk derece mahkemesince verilen karar hakkında istinaftan feragat edilebilmesi için, öncelikle ilamın taraflara tebliğ edilmesi gerekmektedir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmeden istinafa başvurma hakkından feragat edilemez. Zira istinafa başvurma hakkı, kararın tebliği ile doğan bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Gerekçeli istinaf dilekçesi ne zaman verilir?

İstinaf Başvurusu ve Süresi

İstinaf başvurusu süresi 2 haftadır ve bu süre ilk derece mahkemesi kararının muhataba tebliğ ile başlar (tefhim ile başladığı iş davası, ceza davaları gibi istisnaî haller vardır). İstinaf dilekçesinde istinaf sebebi ve gerekçesi açıklanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Gerekçeli karar tebliğ olmadan istinaf yapılır mı?

Madde 275 – (1) Süresi içinde yapılan istinaf başvurusu, hükmün kesinleşmesini engeller. (2) Hüküm, istinaf yoluna başvuran Cumhuriyet savcısına veya ilgililere gerekçesiyle birlikte açıklanmamışsa; hükme karşı istinaf yoluna başvurulduğunun mahkemece öğrenilmesinden itibaren gerekçe, yedi gün içinde tebliğ edilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: normkararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr

Gerekçeli karar tebliğ edildikten sonra ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli kararın tebliği akabinde tarafların iki(2) haftalık istinaf süreleri söz konusu olacaktır, iki haftalık süre içerisinde kararın istinaf edilmemesi durumunda karar kesinleşir, Mahkeme dosyasına, verilmiş olan kararın kesinleştiğine dair "kesinleşme şerhi" eklenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Gerekçeli karar Geç yazılırsa ne olur?

Anayasa Mahkemesi, anılan kararda gerekçeli kararın geç yazılması ile hükmün kesinleşmesinin gecikeceği ve lehine karar tesis edilen tarafın mağdur olacağını ifade etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslanpinar.com

Dosya istinafa giderse ne olur?

Dosyanın istinafa gitmesi; mahkeme tarafından verilen kararların usul ve esas yönünden üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi anlamına gelir. Dosyayı ve yerel mahkeme kararını, Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) yeniden inceler. Bu süreçte dosyayı istinafa götüren tarafın talepleri de belirleyicidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cozumavukatlik.org

Gerekçeli istinaf dilekçesi nedir?

İstinaf dilekçesi, istinaf kanun yoluna başvuru yapılabilmesi için ilk derece mahkemesine verilen dilekçedir. Bu dilekçe ile birlikte taraflar, istinaf kanun yoluna başvuru sebeplerini, ilk derece mahkemesi kararının ne açıdan usule veya yasal düzenlemelere aykırılık teşkil ettiğini açıkça ifade etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Istinaf süresi kaçırılırsa ne olur?

Bu sürenin geçirilmesi durumunda istinaf hakkı da kaybolmuş olur. Ancak kararın kesinleşmesinin tebliği ile alakalı sorunlar meydana gelir ve bu neden ile istinaf hakkı elden kaçırılırsa direkt olarak itiraz başvurusu yapılabilir ve istinaf hakkından faydalanmak için ek bir süre verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Istinaf kararı kaç günde kesinleşir?

İstinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir? İstinaf mahkemesi kararı, genellikle dosyanın incelenmesi, tarafların savunmaları ve yargılama sürecine bağlı olarak birkaç ay ile birkaç yıl arasında kesinleşebilir. Bu süre, dava özelindeki faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Istinaf dilekçesi gerekçeli olmak zorunda mı?

Yukarıda kısaca bahsedildiği üzere istinaf başvurusunun kabulü için istinaf dilekçesinde olması gereken zorunlu unsurlar vardır. Bu kapsamda, HMK m.342/2-e bendine göre istinaf dilekçesinde istinafa başvuru sebeplerinin gerekçeleri ile birlikte açıkça belirtilmesi aranmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Karar istinaf edilmezse ne olur?

Yeni sistemde temyiz edilen karar İlk Derece Mahkemesinin kararı değil, Bölge Adliye Mahkemesinin kararıdır. Artık İlk Derece Mahkemesi kararının doğrudan temyiz edilmesi mümkün değildir. İlk Derece Mahkemesi' nin kararına karşı istinaf başvurusunda bulunulmaması halinde karar kesinleşmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT