Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gerekçeli karar kesinleşmiş karar mıdır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gerekçeli karar kesinleşmiş karar mıdır?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Kesinleşmiş karar ne demek?

Kesinleşmiş Karar Nedir? Aleyhinde başvurulacak hiçbir kanun yolu kalmayan karara kesinleşmiş karar denir. Kanun pek basit meselelerde kanun yollarına başvurma hakkını tanımamıştır. Bu istisnaların dışında tüm kararların bir kez daha gözden geçirilmesini temin için kanun yolları belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Davada gerekçeli karar yazıldı ne demek?

Gerekçeli karar yazıldı demek, mahkemenin sonuçlanması anlamına geliyor. Mahkeme sonuçlanırken yazılan açıklamada gerekçesi ayrıntılı şekilde ifade edilir. Bu ibareyi mahkemede davası olan kişiler sık karşılaşır. Bu ibare aynı zamanda e-devlet üzerinde gerekçeli karar yazıldı olarak belirtilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadar?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince yapılacak ilk başvuru istinaf başvurusudur. İstinaf başvuru süresi, kural olarak kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. İlk derece mahkemesinin kararının yeniden incelenmesini isteyen taraf hükmün verilmesinden sonra iki hafta içinde istinafa başvurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oksuz.av.tr

Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir mi?

GEREKÇELİ KARAR TEBLİĞİ TALEBİ DİLEKÇESİ

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir ancak hukuk mahkemelerinde ise kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Gerekçeli Karar nedir? - Av. Gülşen Baltalı ERDOĞAN

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gerekçeli karardan sonra kesin karar ne zaman çıkar?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne yapılır?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Hukuk yoluna açık bir kararın temyiz edilmesi ve uygun görülmesi ve kanun yoluna başvurma süresinin geçmesi veya geri alınması veya reddedilmesi halinde verilen karar kesinleşir. Resmi anlamda kesinleşmiş bir hükme olağan kanun yollarıyla itiraz edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dereli.av.tr

Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?

Davanın sonuçlanması ve kesinleşmesi süresi temyiz süreci ile birlikte yaklaşık 15 günde tamamlanır. 15 gün içinde kesinleşen dava ve hakimin sonuca bağlamış olduğu karar taraflara yazılı şekilde iletilir. Boşanma davasının temyiz edilmemesi halinde ise boşanma davasının kararı resmi olarak kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgorkemdemircan.com

Gerekçeli karar e Devlete ne zaman düşer?

Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Gerekçeli karar neden önemli?

Yargı kararlarının gerekçeli olması, hem davanın taraflarına kararın nedenini açıklaması, hem de yargı denetimini kolaylaştırması ve kararları etkili kılması yönlerinden zorunludur2. Kararların açık bir ifade ile gerekçelendirilmesi, kararın yasama veya idari düzenlemeler ile müdahale edilmesini de engelleyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Gerekçeli karar sisteme ne zaman düşer?

Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Gerekçeli karar ne işe yarar?

Türk Dil Kurumu sözlüğe göre gerekçe kelimesinin anlamı; “mahkeme kararlarında, kararın dayandığı yasal ve hukuksal sebeplerin gösterilmesi” dir. Gerekçeli karar ise, hakimin dava hakkında vermiş olduğu kararını neden ve niçin verdiğini açıkladığı karardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Kesinleşmiş karar nasıl olur?

Bir dava ister hukuk mahkemelerinde görülsün isterse ceza mahkemesinde görülsün, mevzuatta öngörülen tüm hukuk yoluna başvurulduktan sonra veya bu yollara başvurulmaktan taraflar feragat ettiklerinde "kesinleşmiş mahkeme" kararına dönüşür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kesinleşmiş hüküm ne demek?

Şekli anlamda kesin hüküm, sözü edilen karara karşı artık bütün olağan yasa yollarının kapandığı anlamına gelir. Bazı son kararlar verildikleri anda kesindirler (Örneğin HUMK. m. 427; HMK. m. 361). Yasa yolu açık olan bir karar, yasa yoluna başvurma süresi geçmekle de kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Kesinleşmiş ne demek?

doğruluğu, gerçekliği kesin olarak bilinen, gerçekliği kesinleşmiş

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seslisozluk.net

Karara çıkmış dosya istinafa gider mi?

Bir davada nihai yani son karar verildiyse kanun yolu süreci yani istinaf ya da temyiz süreci başlamaktadır. Kararın istinafa gidilmesi ya da kesin kararlardan olmaması halinde kararın icrası sağlanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Gerekçeli karara itiraz süresi ne zaman başlar?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurmak mümkündür. İstinaf kanun yoluna başvurulması üzerine, şartları varsa Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi'nin kararına karşı da 15 gün içinde temyiz kanun yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesin karar temyiz edilir mi?

Bölge Adliye Mahkemesi/Yargıtay incelemesinden geçmeden kesinleşmiş olan kararlar aleyhine kanun yararına temyiz yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: higm.adalet.gov.tr

Gerekçeli karar tebliğ edildikten sonra ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli kararın tebliği akabinde tarafların iki(2) haftalık istinaf süreleri söz konusu olacaktır, iki haftalık süre içerisinde kararın istinaf edilmemesi durumunda karar kesinleşir, Mahkeme dosyasına, verilmiş olan kararın kesinleştiğine dair "kesinleşme şerhi" eklenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Kesin olarak verilen karar tebliğ edilir mi?

Hukuk Mahkemelerinde: Verilen kararların kesinleşmesi için taraflara sonucun tebliğ edilmesi gerekir. Alınan sonuçla birlikte gerekçeli karar yazılır ve taraflardan birinin isteği üzerine karar diğer taraflara tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren temyiz süreci otomatik olarak işlemeye başlayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Kesin karar için kesinleşme şerhi gerekir mi?

Yargıtay'ın onama kararına karşı başvurulan karar düzeltme talebinin reddi halinde, red tarihinde onanan mahkeme kararı kesinleşir. Mahkemece ilama kesinleşme şerhinin işlenmesi ilamın kesinleşmiş sayılması için zorunlu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Gerekçeli karar sanığa tebliğ edilir mi?

(1) İlgili tarafın yüzüne karşı verilen karar kendisine açıklanır ve isterse kararın bir örneği de verilir. (2) Koruma tedbirlerine ilişkin olanlar hariç, aleyhine kanun yoluna başvurulabilecek hâkim veya mahkeme kararları, hazır bulunamayan ilgilisine tebliğ olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yazılan gerekçeli kararı nasıl öğrenebilirim?

Bu işlemler genelde sorgulama, başvuru ve belge alımıdır. https://www.turkiye.gov.tr/davalarim ayrıca bu linki kopyalayıp arama motoruna yapıştırıp dava dosyası sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yaparak davanın sonucu veya durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Gerekçeli karar tebliğ olmadan istinaf edilir mi?

Türk hukukunda mahkeme kararlarına karşı istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri kural olarak gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren başlamakla birlikte, kimi kanunlarda kanun yoluna başvuru süresinin kararın tefhiminden, yani mahkemece duruşmada hazır bulunan taraflara kararın açıklanmasından ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gun.av.tr
Önceki makale
HDR çekim ne işe yarar?
Sonraki makale
Yargı nerede çekilmiş?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT