Süt orta ateşte karıştırılarak kaynatılır. Böyle yapmamızın nedeni sütün içindeki suyu azaltmak ve yoğurdun daha katı olmasını sağlamaktır. Süt kaynadıktan sonra altı kapatılır. Sonra kısık ateşte 7 dakika kadar kaynatılır.
Çelik bir tencerede, orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın. Alerji riskine karşı başlangıçta 1–2 çorba kaşığı kullanıp deneyin, eğer sorun yaşamazsanız5 günden sonra ne kadar tüketebiliyorsa o kadar vermeye başlayabilirsiniz. Ara öğün olarak anne sütü aldığı saatlerin haricinde tüketmesini sağlayın.
Yoğurt mayalamak için sütün sıcaklığı yeterliyse her bir kavanoza 1 tatlı kaşığı yoğurdumuzu içine koyup karıştırıp kavanozların kapaklarını kapatıyoruz. Sofra yada havluyla sarılır. 6 -7 saat mayalanması için beklenilir.
Devam sütü veya anne sütü ile yoğurt yapılışı: 90 ml kaynar su ılıdıktan sonra su içine 4 ölçek devam sütü koyarak karıştırın. İçine 1 tatlı kaşığı yoğurt ekleyip oda sıcaklığında 5 saat hareket ettirmeden mayalayın ve 1 gece buzdolabında bekletin.
İlgili 31 soru bulundu
Başka bir bardakta yoğurdu iki yemek kaşığı süt ile inceltin. İncelttiğiniz yoğurt mayasını kasenin kenarından yavaşça bırakıp bir kere tatlı kaşığı ile karıştırın. Üzerine havlu kağıt koyup ağzını kapatın. Üzerini sofra bezi yada mutfak havlunuzla güzelce sarın, 6-7 saat mayalanmaya bırakın.
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
Bebek yoğurdu yapımında mutlaka pastörize süt kullanılması gerekmektedir. Alerji riski taşıması sebebiyle ilk olarak 1 veya 2 çorba kaşığı verilmelidir. 5 günden fazla tüketilebiliyor se yoğurt vermeye devam edilebilir. Bebek yoğurdu yapımı oldukça kolaydır.
Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayan yoğurt, bebeklere verileceği zaman inek sütü ya da keçi sütü alerjisinin olmaması önemlidir. 6-7. ay aralığında başlanması tavsiye edilen yoğurdun yapılışı da bir hayli önemlidir.
Buzdolabında soğuk ortamda artık mayalanma olmaz ve yoğurt biraz daha kıvam alır. Ancak evde yapılan yoğurdun hazır yoğurtlar kadar sert kıvamda olmasını beklememek gerekir. Elde edilen yoğurt, buzdolabında 2 C de 1 hafta saklanabilse de, bebekler için2 günde bir yenisinin mayalanmasını uygundur.
Sütün kaynatılması
Sütün içinde bulunması muhtemel mikroplardan kurtulmak ve yoğurdun kıvamlı olmasını sağlamak için ısıl işlem şarttır.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
Yoğurt mayası ne kadar konulmalı: Mayanın ölçüsüne gelince... Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde.
Şeker ve tuz kullanımına dikkat edin
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Bir litre kadar günlük süt ve sadece bir tatlı kaşığı doğal yoğurt ile işe başlayabilirsiniz. Doğal süt kullanıyorsanız kaynatılan sütü bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz. Günlük süt söz konusu ise kısa bir süre kaynatmanız yeterli olacaktır.
İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve dişler güçlenirken A, B ve E vitaminleriyle bebeklerin gelişimini destekler. Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için ev yapımı yoğurt verilmesi gerekir. Yoğurtta bağırsak florasını ve bağışıklığı güçlendiren probiyotikler bulunduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Yoğurt altı suyu (YAS) yoğurdun süzülmesiyle ortaya çıkmaktadır. YAS işlenmesi zor ve maliyetli olduğundan dünya genelinde yoğurt üreticileri için sorun oluşturmaktadır.
Sebze veya meyveleri ezerek püre haline getirip birkaç tatlı kaşığı bebeklere verilebilir. Birçok anne 5 aylık bebeğe yoğurt verilip verilmediği konusunda endişelenmektedir. Yoğurt besin değeri yüksek, tok tutan ve sindirime yardımcı bir besindir. 5 aylık bebeğe yoğurt verilmesinde bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri