32-31 derece beden sıcaklığında yüzeyde başlayan hücre ölümü giderek derindeki dokularımıza yayılır ve organlarımız hayatiyetlerini kaybetmeye başlar... Sokakta donarak öldü". Aşırı soğukların bastırmasıyla, kent içinde evsiz-barksız yurttaşlar arasında, böyle donarak ölme haberlerini sık okuyoruz gazetelerde.
Vücut ısısı 35 ve 32 derece altına düşmeye başlayınca kalp atışı durur ve ölüm gerçekleşir. Bu rahatsızlık genellikle rakımı yüksek tepelerde aniden düşen hava sıcaklığında ortaya çıkar.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Vücut sıcaklığının 29,5 derecenin altına düşmesi halinde ise beyin fonksiyonlarını yerine getirememeye başlıyor. Bilincimiz kapanıyor ve ölümle yaşam arasında gidip geliyoruz. Nabız da düşüyor. Kalp dakikada ortalama 60 kez yerine sadece iki kez çarpıyor.
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Vücut ısısının 44 dereceye kadar yükseltilmesi halinde, kanser hücresinin yanında diğer hücreler de ölür. Önemli olan kanser hücrelerini öldürürken, normal hücreleri kurtarmak.
Hipotermi en çok soğuk hava koşulları ile soğuk suya girildiğinde oluşur. 37 °C olan normal vücut sıcaklığının, 35 °C'nin altına düşmesi durumunda meydana gelir. Vücut ısısı 32-35 derecede bilinç kaybı, daha aşağı düşüşlerde ölüm gerçekleşir.
10 °C'lik bir su sıcaklığı bir saat kadar kısa bir sürede ölüme neden olabilir ve donma noktasına yakın su sıcaklıkları 15 dakika kadar kısa bir sürede ölüme neden olabilir. RMS Titanic'in batması sırasında, -2°C suya giren çoğu insan 15-30 dakika içinde öldü.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
37 ila 37,5 derece arasında normal kabul edilen vücut ısısının 41,5 dereceyi geçmesi durumuna hipertermi adı veriliyor. Hipertermi beyne kalıcı zararlar verebilir ve öldürücü olabilir.
Sağlıklı bir kişi, 22-25 derece sıcaklıkta bir denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçer. Ancak ısıtma tarafı hasarlı olan kişilerde bu üşüme bir türlü geçmez. Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon hastalıkları, astım, müzmin nezle-sinüzit, KOAH ve şeker hastalığı olabilir…
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Hipotermide zaman kavramı çok önemlidir ve kişinin bunu hissetmekte farkında olmayabilir. En çok görülen belirtiler ise; uyku hali, konuşmada ağırlaşma, derin soluk alma isteği, el ve ayaklarda ağırlık hissi, kontrolsüz el ve ayak hareketleri, davranış değişiklikleri ve titreme gibi belirtiler görülür.
Vücudun iç sıcaklığı ± 37,1°C'dir. Vücut sıcaklığı normal değerleri bölgeye göre değişir. Erişkin bir insanda ortalama vücut sıcaklığı oral 37 °C, rektal 37,5 °C, aksiller 36,5 °C ve timpanik 37° C'dir.
Hafif Hipotermi: Hafif hipotermi belirtileri, vücut ısısının 32,2 ve 35 dereceleri arasına düştüğü durumlardır. Bu hipotermi türünde vücudun soğuğa karşı kendini korumak amacıyla tepki verdiği ve ısı üretmeye çalıştığı görülür.
Hipotermi oluşmuş kişiler hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere alınmalı ve üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarılmalıdır. Acil müdahale ile kişiyi battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirmek gerekir. Vücudun, baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarının ısıtılması gerekir.
Hipotermi gelişmeye başladıysa, tıbbi yardım gelene kadar kişi ısıtılmaya çalışılmalı. Olanak varsa sıcak bir ortama alınmalı, giysileri ıslak ise hemen çıkarılmalı, vücudun merkezi (göğüs, boyun, baş ve kasık) battaniye vb. ile ısıtılmaya başlanmalı.
4- Ağır Hipotermi: Vücut ısısı 28 derece altındadır. Kişi koma haline geçer. Refleksler tamamen kaybolur. Kalp çalışması iyice bozulur, kalp ve solunum durması meydana gelir.
Hipotermi tedavisi, vakaların ciddiyetine ve hastalığın durumuna bağlı olarak birtakım tıbbi tedavi yöntemleri uygulanarak yapılmaktadır. Hafif vakalarda kişiye ısıtılmış battaniye verilebilir ve sıcak sıvı takviyesi yapılabilir. Şiddetli vakalar için yapılacak işlemler arasında kan yenileme uygulaması yapılabilir.
Hipotermi battaniyesi ısıtma yerine mevcut ısıyı muhafaza ederek yalıtım sağlama amacına yönelik olarak kullanılır. Ürün, temel olarak vücuda sarıldığı andan itibaren dışarıdaki havanın içeri geçmesini önleyerek çalışır. Böylece de vücudun ürettiği sıcaklık, bir ısı kaynağı olarak kullanılmış olur.
Vücudumuzda her gün bir sürü hücre ölüyor ve yerine yenileri üretilerek günlük işleyişine devam ediyor. Yeni yapılan hesaplama ile vücudumuzdaki hücre üretim prosesinin ne kadar yoğun olduğu ortaya çıktı.
Vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücre ölürse, ölen bu hücrenin tekrar canlanması imkansızdır. Mezardan nasıl bir ölü canlanıp gelmezse, ölü hücre de tekrar canlanmaz .
Vücudumuzda akyuvar hücreleri gibi kimi hücreler sadece birkaç saat yaşarken, deri hücreleri birkaç hafta, beyin hücrelerinin çoğu da on yıllarca yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri