Erkeğin boşalmadan önce penisini geri çekmesi ve dışarı boşalması şeklinde uygulanan bu yöntem etkili doğum kontrolü sağlamaz. Doğru şekilde uygulandığı zaman bile başarı oranı %73'tür yani bu yöntemi uygulayan 100 kadından 27'si bir yıl içinde gebe kalmaktadır.
Erkekler, sperm içeren meni sıvısını vajen içine bırakmadıkları için partnerlerinin hamile kalmayacaklarını düşünürler. Ancak “geri çekme” yöntemi etkili bir doğum kontrol yöntemi değildir. Sadece bu yöntemi kullanan her 100 kadından 22'si bir yıl içinde hamile kalacaktır.
Ayrıca, bu yöntemin hamilelikleri engellemek adına tercih edilen en eski yöntemlerden biri olduğunu da söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalarda, Dünya'da ve Ülkemizde dışarı boşalma sıklıkla tercih edilse bile bu yöntemi tercih eden eşlerin %27'sinde kadın 1 yıl içerisinde hamile kalabilmektedir.
Geri çekilme yöntemi, gebeliğe karşı güvenilir bir korunma yöntemi değildir. Özellikle yumurtlama döneminde uygulanırsa, gebelik riski daha fazla olacaktır. Çünkü boşalma tamamen dışarı gerçekleşmiş olsa dahi, zevk suyu adı verilen üretra içindeki sıvıda canlı sperm hücreleri bulunabilir.
Yani neredeyse üçte bir oranında zevk suyunda sperm saptanmıştır. Bu nedenle, geri çekme yöntemi, diğer doğum kontrol yöntemlerinden olan hap, prezervatif ve benzeri diğer yöntemlere oranla gebeliği önlemede daha zayıf bir yöntemdir. Geri çekme yönteminin gebelikten korunma başarı oranı % 75 tir.
İlgili 37 soru bulundu
GERİ ÇEKME (Coitus İnterruptus)
Geri Çekme yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek “dışarıya boşalmasına” verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir. Türkiye de çiftler arasında en sık kullanılan geleneksel korunma yöntemidir.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Merhaba, Öncelikle geri çekilme bir korunma yöntemi değildir. Prezervatifi paketin üzerinde yazan şekilde doğru kullandığınız sürece en etkili korunma yöntemine ulaşacaksınız ve başka bir korunma yöntemi ihtiyacı hissetmeyeceksiniz.
Doğum kontrol hapları kadının yumurtlamasını engelleyerek gebeliği önler. Doğum kontrol yöntemleri içinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Haplar düzenli kullanılırsa gebelikten korunmada %99 etkili olur.
Doğum kontrol hapları hormon dengesini uygun şekilde düzenleyeyerek, kadının yumurtlamasını engeller. Bu durumda spermin dölleyeceği yumurta oluşumu sağlanmadığı için, hamilelik gerçekleşmez. Doğum kontrol yöntemleri içerisinde, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Yapı gereği penis boşaldıktan sonra küçülür. Zevkin yoğunluğuna göre kısa zaman içinde tamamen küçülmeden tekrar ereksiyon olabilir ama öyle ilaçsız boşaldıktan sonra tekrar devam etmesi pek mümkün değildir.
Geri Çekme (Coitus İnterruptus) Yöntemi ile Korunma Nedir? Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek "dışarıya boşalmasına" verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir.
Cinsel ilişkiye girdikten sonra 24 ila 72 saat arasında spermlerin yumurta içerisinde canlı kaldığı bilinmektedir. Bundan dolayı cinsel ilişkiden sonra hamile kalma süresi 1 ila 3 gün arasında değişmektedir. Zaten genel olarak 3. gün olduğunda kişinin hamile kalma durumu gerçekleşir.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır.
Çiftlerin yaklaşık %80'i altı aylık denemeden sonra hamile kalır. Yaklaşık %90'ı da hamile kalmaya çalıştıktan ancak 12 ay sonra hamile kalacaktır. Bu oranlar, her ay iyi planlanmış adet dönemlerine göre ilişki yaşadığınızı varsayar.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 90 – 130 TL arasındadır.
Diyanet'in 2016 yılı takviminde bu konuda şu yanıt verildi: “Hap kullanmak, deri altına hormon düzenleyici yerleştirmek, kondom kullanmak, azil (geri çekilmek) gibi yöntemlerle hamileliğin önlenmesi, sağlığa zararlı olmadığı sürece dinen bir sakıncası yoktur.
Erkeğin prezervatif kullanmasının dışında kadınlara yönelik doğum kontrol yöntemleri de vardır. Doğum kontrol hapları ya da iğneleri, kadın prezervatifi, spiral, diyafram ve spermistler gebeliği önlemek amacıyla kadınlara uygulanır.
İçerdiği özel geciktirici jel sayesinde ilişki süresini 4 dakika* arttırarak çiftlerin aldığı zevki uzatır. *Yapılan bağımsız çalışmalara göre, OKEY RÖTAR PLUS gibi geciktirici içeren prezervatifler sıradan prezervatiflere göre erkeklerde ejakülasyon gerçekleşmesini 4 dakika geciktirmektedir.
Misyoner Pozisyonu
Çünkü spermin üst vajinadaki servikse daha yakın bir yerde birikir. Bu da uterus ve servikal kanala kolay erişim sağlamasına yardımcı olur. Kadın sırt üstü yatarken erkek üstte bulunduğundan penis vajinaya kolaylıkla erişim sağlayabilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, ideal ve mükemmel kullanımda dahi, prezervatifle gebelik riski % 2 civarındadır. Ancak toplumda prezervatifle ek yöntem olmadan korunurken gerçekte görülen gebelik oranları ise bunun çok üzerinde, yaklaşık %15 civarındadır.
Korunmasız ilişki sonrası tercih edilen en sağlıklı yöntem rahim içi araçla korunma veya ertesi gün hapı kullanmaktır. Spiral olarak bilinen rahim içi araç korunmasız ilişkiden sonraki ilk 5 gün içinde uygulanabilir.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri