Geri vites müşürü, lambaları direkt olarak kontrol eden anahtardır. Bu nedenle, müşür arızalandığında ışıkların kontrolü kesilecektir. Bu durum, araç geri gittiğinde diğer sürücüleri ve yayaları bilgilendirmeyecek ve tehlikeli bir durum yaratacaktır.
Kullanılan aracın geri vitese geçmesine rağmen geri vites lambası yanmıyor ise müşür arızası oluşmuş olabilir. Bir diğer seçenek ise ampul arızasıdır. Geri vites lambası kesik veya aralıklı şekilde yanıyorsa muhtemelen müşür arızası ile ilgilidir. Bu durum, geri vites müşürünün aşındığını veya arızalandığını gösterir.
Geri vites lambası müşürü araçtaki geri vites lambasının yanmasını ve sönmesini kontrol etmek için kullanılan bir mekanizmadır. Geri vites durumunda yanarak yayaların ve diğer araçların söz konusu aracın manevrası ile ilgili uyarılmasını sağlar.
Bazı durumlarda debriyajın oynaması ya da arızalanması durumunda da geri vitese geçmede sorun yaşanabilir. Vites geçişini baskı balataya iletemeyen debriyaj nedeniyle problem ortaya çıkar. Eğer debriyaj sisteminde sorun yoksa bir diğer yaygın sorun olan vites kutusu arızaları kontrol edilmelidir.
Otomobillerde aracın geri geri gitmesini sağlayan geri vites aynı zamanda aracın arkasında bulunan geri vites lambasının yanmasını tetikler. Geri vites müşürü sayesinde araçlar geri viteste iken geri geri gitmeye başladığında arkada lamba yanar. Yanan bu lambaya geri vites lambası denir.
İlgili 32 soru bulundu
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
Vites Kutusu Arızası Belirtileri. Vitese geçme esnasında vitesten ses gelir ve bu ses önemli bir belirtidir. Yine, aracın vitesten çıkma konusunda zorlanması da önemli bir belirti olarak karşınıza gelmektedir. Vitesteyken araç gitmediği durumlarda, büyük bir sorun burada kendini gösterir.
Pas ya da kirden veya herhangi başka bir sebepten dolayı senkromeç mekanizması sıkışmış olabilir. Bu durumda sistem işlevini yerine getiremez. Şanzıman yağı azaldığında da senkromeç etkili bir şekilde çalışamaz. Senkromeç sisteminin hareket etmesini sağlayan mekanizmada sorun olabilir.
Araç Vitese Zor Geçiyor!
Burada genellikle kavramayı debriyajın ayırmaması yani debriyaj kaynaklı bir sorun söz konusudur. Önce debriyaja sonra vites kutusuna bakılır. Vites kolunu şanzımana bağlayan parçalarda sorun varsa yine vites geçişi zorlaşır.
Eğer aracınızın debriyaj müşürü bozulur ise vites geçişleri zorlaşır ve araç sarsılmaya başlar. Hız sabitlemeniz çalışmaz. Yokuş kalkış desteği devre dışı kalır. Bunun gibi sorunlar ile karşı karşıya kalıyorsanız aracınızın debriyah müşürü bozulmuş demektir.
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
TÜVTÜRK - Muayeneye gelmeden önce aracınızın geri vites lambasını kontrol etmeniz gerekir. Geri vites lambası beyaz renkte ve çalışıyor olmalıdır. | Facebook.
Mandallı geri vitesli araçlar da araç boş konumuna alındıktan sonra mandal yukarı doğru çekilerek kendimize doğru çekerek öne doğru itilir. diğer geri vitesli araçlarda ise , beşinci vites teki gibi sağa doğru itilir bu sefer aşağı doğu çekerek geri vitese alınmış olur.
Arka sis farı yalnızca aracın sol tarafında bulunmaktadır. Bazı otomotiv üreticileri ise farlarda simetrik olması amacıyla sağ farda arka sis farının simetriğindeki yere geri lambalarını yerleştirmiştir. Bu yüzden bazı araçlarda geri vites lambaları tektir.
Senkromeç arızası yaşanması durumunda ise vites geçişleri sorunlu olur, vites kutusu ve sistemdeki parçalar ciddi seviyede zarar görür.
Otomatik şanzımanın beyni arızalanırsa araç, arıza modunda çalışır. Bu modun adı, aracın modeline bağlı olarak 'standart mod' veya başka bir ad olabilir. Böyle bir durumda araç viteste kilitlenir ve aracın bazı özellikleri devre dışı bırakılır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Bugün ise elektrikli Rimac Nevera 270 km/sa hıza ulaştı. Ama tek fark Nevera'nın bu hıza geri geri giderek ulaşmasıydı. Bu hıza inanmayanlar olabilir diye de Guinness tarafından tescillenmiş. Artık Rimac Nevera, resmi olarak geri viteste en yüksek hıza ulaşan otomobil olarak Guinness Dünya Rekorları'nda.
Direksiyon tam sol yönde çevrilir araç 45° döndükten sonra direksiyon 9-15 konumuna getirilir ve açı korunarak aracın bir öndeki araç ile hizası sağlanır; yani aracın ön kısmının girebilecek yeterli konuma sahip olması sağlanır.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri