Pek çok kişi gerilim tipi baş ağrısı yaşadığında “Gerilim tipi baş ağrısı kaç gün sürer?” sorusunun yanıtını merak edebiliyor olabilir. Bazen hemen geçer bazen de birkaç gün sürebilir. Bazı durumlarda on beş günden az sürebilir. Ancak üç ay içinde bir günden fazla, 15 günden de az olabilir.
Episodik gerilim baş ağrısı, 30 dakika ila bir hafta arasında değişiklik gösterebilir. Sık epizodik gerilim baş ağrısı üç ay süreyle ayda 15 günden az olarak ortaya çıkar. Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısı, kronik hale gelebilir.
Su İçin. Yetersiz su tüketimi, baş ağrısına neden olabilir. Aslında çalışmalar, kronik susuz kalmanın gerilim tipi baş ağrılarının ve migrenlerin yaygın bir nedeni olduğunu göstermiştir. Neyse ki, susuz kaldığınızda tetiklenen başağrınız hızlıca su içtiğinizde 30 dakika ila üç saat içinde hafifler.
Sık epizodlu gerilim tipi baş ağrısı ise en az 3 ay boyunca ayda bir gün veya daha çok, fakat 15 günden daha az görülen ve (yılda 12 gün veya daha fazla ve 180 günden az) bir durumdur, diğer özellikleri aynıdır.
Migrende olduğu gibi bulantı kusma eşlik etmez, fiziksel aktivite ile artmaz. Ağrı kısa sürmez. Günlerce sürebilir (30 dakika ile 7 gün arasında değişebilir).
İlgili 25 soru bulundu
Bazı durumlarda on beş günden az sürebilir. Ancak üç ay içinde bir günden fazla, 15 günden de az olabilir. Bu durum 30 dakikayı da alabilir, bazen daha da kısa sürebilir. Teşhis konulurken ağrı günü ve süresini mutlaka doktora bildirmek gerekir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Gerilim tipi baş ağrısının nedeni genellikle stres olduğu düşünülür. Ancak stres bu ağrıyı tetikleyen etkenlerden sadece bir tanesidir. Psikolojik ve çevresel etkenler, beslenme, alkol kullanımı, kafein içecek içmek, yorgunluk, sigara kullanmak ve menstrüasyon gerilim tipi baş ağrısını tetikleyen faktörlerdendir.
Gerilim tipi baş ağrısında aspirin, parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı ilaçları reçete edilebilir. Migrenin etkisini de azaltan bu ilaçlar geçmişte ağrıdan kurtulma sağlar. Reçeteli ilaçlar genellikle migren ve küme baş ağrısına yönelik olarak önerilmektedir. Triptanlar migren için en etkili ilaçtır.
Baş ağrısı, algoloji biriminin ilgilendiği yaygın görülen şikayetlerden biridir. Bu grupta en çok görülen ağrı türleri şu şekilde sıralanmaktadır: Gerilim tipi baş ağrısı, migren, kronik yüz ve baş ağrısı tipleri, omurga ile ilgili olan baş ağrıları, yüz nevraljisi (en yaygın görüleni trigeminal nevraljidir).
Başın etrafında sıkı bir bant varmışçasına hissedilir. Gerilim tipi baş ağrısının nedeni baş çevresi, çene, boyun ve yüz bölgesinde bulunan kasların gerilmesi sonucu meydana gelmektedir. Ağrı genellikle kafanın arka tarafından başlayarak öne doğru başın tamamına yayılır.
Gerilim tipi baş ağrısı bulantı, kusma, ışıktan rahatsız olma gibi migren özellikleri taşımaz. Basit gerilim tip baş ağrısı olanlarda günün sonuna doğru ağrı artar. Uyuyunca hasta rahatlar. Çoğunluğu ise sabahları da ağrı ile uyanır.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Kafadaki basınç hissi, gerilim sonucu yaşanan baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrıların nedeni yaşanan stres kaynaklı olabilir. Stres kaynaklı olmasının dışında da farklı nedenleri olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Kas ağrıları, mide bulantıları, baş dönmesi ve ağrısı anksiyetenin belirtileri arasında yer alır.
Bu nedenle geçmeyen baş ağrısı nedenleri de doğru tanı ile belirlenmeli ve gereken tedavi uygulanmalıdır. Baş ağrısı genellikle stres, yorgunluk, açlık veya susuzluktan kaynaklanabilir. Ancak migren, sinüzit gibi sağlık sorunları da ciddi baş ağrısına sebep olabilir.
Nefes egzersizleri: Düzgün nefes almak ve nefes egzersizleri yapmak hem baş ağrılarını azaltıp geçirmek de hem de uykuya kolay dalmak için işe yarayabilir. Soğuk su torbası uygulaması: Soğuk su torbası uygulamasının başın tepe bölgesine, şakaklara ve alın bölgesine uygulanması baş ağrılarını hafifletebilir.
Önemli bilgi: Ağrı kesiciler çok sık kullanılırsa baş ağrıları daha sık ortaya çıkabilir. Strese bağlı baş ağrısını uzun vadeli olarak önlemek için, düzenli olarak hafif dayanıklılık sporları yapmak, manuel terapi, gevşeme egzersizleri, yoga ve uzman rehberliğinde biofeedback tedavisi faydalı olabilir.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Bu hastalarda anksiyete bozukluğu görülür. Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
Depresyon, bipolar bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, panik ve obsesif kompulsif bozukluklara baş ağrısının sıklıkla eşlik ettiğini görüyoruz.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri