Geriye dönük sigorta boşluklarını doldurma imkanı kanunlarda belirtilen hal ve durumlarda mümkün olmaktadır. Bu imkanları üç ana başlık altında sayabiliriz; 1- Hizmet borçlanması 2- Hizmet ihyası 3- Hizmet tespit davaları. Peki bu üç halden ikisi Hizmet Tespit Davası ve Hizmet Borçlanması nedir?
Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.
Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
GERİYE DÖNÜK SİGORTA PARASI NASIL ALINIR? Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.
Sabah'ta yer alan habere göre; Bu tarihten önce sigortasız çalışanlar SGK'ya başvurarak ilk işe giriş tarihinin fiilen çalıştığı tarihin olması gerektiğini belirterek sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilir. Olumlu yanıt alınmaması halinde kişi hizmet davası açabilir.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.
EYT düzenlemesinin hayata geçmesine kısa süre kaldı. Emeklilik için başvurular düzenlemenin yasalaşmasının ardından başlayacak. Kişiler prim eksiklerini doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanmasıyla tamamlayabilecek.
EYT'de 'kademeli prim' nedeniyle eksiği olanlar için 3 yol bulunuyor. Askerlik ve doğum borçlanması yapabilirsiniz, aylık 3.202 lira prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz veya çalışmaya devam ederek prim gününü doldurabilirsiniz.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
İsteğe bağlı sigortada ise yine sigortalı kendisi SGK'ya ödeme yapıyor. Yasalarımızda ayrıca toplu olarak ödenip gün kazanma imkanları var. Bunlara genel anlamıyla borçlanma adı veriliyor. Borçlanma yöntemiyle gün satın alıp o kadar süre çalışmadan yaş şartı da tamamsa erken emeklilik mümkün oluyor.
Sigorta geçmişine bakmak isteyenlerin öncelikle e-Devlet sistemine üye olmaları gerekmektedir. Üye olan ya da önceden üyeliği bulunanlar, arama kısmına “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” yazarak sigorta geçmişine ulaşabilir.
İşveren, işe alımlar için bir insanı işe alırken sigorta geçmişine baktıklarını ve burada hangi nedenlerle kişinin işten ayrıldığını gördüklerini söylüyor: “Kamuda çalışıp sonrasında KHK'yle işten çıkartılanların çalışma geçmişleri SGK Tescil ve Hizmetleri Dökümünde görebiliyoruz.
İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.
Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza öder. İşveren defter tutmuyorsa ozel inşaat gibi 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza alır.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
SGK, prim ödeme gün sayısını doldurmadığı için emekli olamayan EYT'lilerin primlerini iade ediyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor.
EYT kredisine nasıl başvurabilirim? 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya şubelerimize gelerek başvuruda bulunabilirsiniz. Kredi başvurunuz bankamız politikaları çerçevesinde değerlendirilir ve uygun olması durumunda kullandırım yapabilirsiniz.
Yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor. EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50 ila 55 yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkı kazanacak.
EYT açısından Bağ-Kur ihya borçlanması yararlı olacak. EYT kapsamında bu süreyi canlandırırken tamamını satın alması zorunluluğu bulunuyor. İhya asgari ücret üzerinden borçlanılıyor. Bağ- Kur ihyası için 2022'de başvuranlar günlük 74.41 lira, şu anda 115 lira ödeyecek.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir.
Beş yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olmaz.
EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlamış olmak gerekiyor. Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan EYT kapsamında olamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri